Fitness

fettfrälst

När Martina som ung och smal Chalmers-student kom som anonym medlem till Kolhydrater iFokus i juli 2010 blev jag lite nyfiken. Vi har på forumet sen starten haft några få smala som ändå vill äta LCHF för att få en del av de hälsovinster som utlovas. Martina var väldigt öppen med att hon ville träna och omforma sin kropp och att det var fitness det handlade om, det hade vi inte haft någon innan, därför minns jag henne bland tusentals medlemmar. Jag upptäckte snabbt att hon var väldigt receptiv och vetgirig och att hon snabbt byggde upp en kunskap som hon välvilligt delade med sig av.

Sen dess har det hänt mycket. Martina är numer civilingenjören som började blogga om högfettkost och hon har genom sina väldigt välbesökta bloggar nått en helt ny kategori läsare. Unga och tränande, inte urtypen för LCHF. Hon är sen nr 4/2012 mycket uppskattad krönikör i LCHF-magasinet. Jag har för det mesta läst det Martina skriver på bloggen och i tidningen med stor behållning, men så dyker det upp något som jag inte kan identifiera mig med och då backar jag ett steg och känner att hjälp – det här är så långt från mig man kan komma. Jag vore så nöjd att förlora min övervikt och steget till hennes tänk runt fitness och en definierad kropp känns så avlägset i min värld. Lite mindre svullna fötter kanske jag kan nå upp till?

Ja ni hör – det känns lite som fyrtornet och släpvagnen.

I år skulle Martina föreläsa på LCHF-kryssningen och vi skulle träffas i verkliga livet för första gången. Det kändes lite pirrigt. Vad har jag gemensamt med en ung vältränad tjej som aldrig haft ett grams övervikt? Det är då jag har lust att klä mig i säck och aska för att riktigt visa att jag är en annan typ. Det är väldigt stor skillnad att umgås över internet och träffas på riktigt. För att förbereda mig köpte jag och läste hennes bok Fettfrälst. Mina förväntningar var ungefär noll utifrån den förutfattade meningen att jag är tant och hon atlet och våra vägar kommer aldrig att korsas efter den här kryssningen.

Ack så fel jag hade. Helt oväntat läste jag en bok som handlar lika mycket om mig. Det var inte så väldigt många nyheter så länge det bara handlade om kosten men jag säger bara vilken tjej att kunna uttrycka sig.

Martina skriver om, för mig svåra saker, så att det blir begripligt. Boken är både lättläst, utförlig och välskriven. Tänk om jag fått läsa kapitlen ”Allt du någonsin behöver veta om ketoner” och ”Kickstarta!” sommaren 2012, då hade jag ju sluppit fumla mig fram till ketos och till den kunskap jag så småningom lyckades lära mig själv. Det fanns ingenting alls att läsa på svenska och ingen visste vad jag pratade om. Jag laddade ner e-böcker från USA och trevade mig fram genom flera böcker tills jag slutligen hittade den då helt nya boken av forskarna Volek och Phinney. Det finns en del att läsa om den, min fumliga tid, här på bloggen (juli 2012). Martina förklarar tydligt vad jag skall äta och inte äta för att lyckas med min viktminskning. Jag hade redan kommit på det när jag nu nyligen läste boken, men vilken genväg det varit. Tänk om jag fått läsa Martinas bok Fettfrälst  redan när jag började med LCHF 2005? Då hade så mycket varit annorlunda att jag inte ens vill spekulera om vad som hänt.

Första mötet, redan innan ombordstigning, blev succé!

Vi hade knappt hälsat förrän vi började prata ketoner, olika former av ketos och annat intressant. Vi har så mycket gemensamt att det som är olika plötsligt känns så litet. Är inte det något att ta med sig i livet? Vi är så snabba att döma efter förpackning istället för att se till insidan. Vi har så mycket gemensamt bara genom att vi är människor. Tänk vad mycket man kan lära sig av andras erfarenheter. Just idag har jag av Martina lärt mig att ta mitt potatismjöl med kakao för att ”slippa” ha den frestande yoghurten i kylskåpet. Det skall jag testa ikväll.

Ni som följt min blogg kanske minns att det var Martina som lärde mig att bota migrän med salt? Jag har också ställt frågor och fått kloka svar om magnesium. Skriv Martina i sökfältet uppe till höger så får ni fram allt jag skrivit om den person som verkligen kunnat hjälpa mig till högre livskvalitet. Hon är varken kostrådgivare eller dietist. Hon är civilingenjör och ovanligt kroppsfixerad. Oväntat va?

Tack Martina och kämpa väl med alla dina projekt och jag ser fram emot att träffa dig igen i Säffle – utan säck och aska 🙂

Martina Johansson

Martina Johansson

Nuförtiden hittar du Martina på bloggen High Fat Fitness. Där kan du också beställa ett signerat ex av hennes bok, annars finns den på de vanliga boklådorna adLibris, Bokia och Bokus.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Fitness

  1. Ja, Martina är klok som en bok! Och det är härligt att denna kost passar alla även om vi har olika mål som vi vill uppnå.

Kommentarer inaktiverade.