Proteinfasta

Redan i somras började jag fundera över ett blogginlägg om periodisk fasta, redan innan 5:2-boomen började och flera löpsedlar handlade om den ”enkla bantningsmetoden” eller vad vi skall kalla det. Mina tankar handlar om något helt annat än kalorisnåla dagar och därför har jag valt att hålla mina tankar inne och så ramlade de ändå ut lite försmak igår och då kan jag lika gärna fortsätta.

För er som följt min blogg sen starten förra sommaren är det ingen nyhet att jag tror det är viktigt att hålla nere proteinmängden, förutom att kolhydratmängden är låg. För en LCHF-kritiker låter det som ”ät mindre och spring mer” men då har man glömt något viktigt. I takt med att jag äter mindre proteiner och kolhydrater ökar jag fettmängden för att hålla mig mätt och då ökar naturligt även kalorimängden eftersom fett innehåller fler kalorier per gram än proteiner och kolhydrater.

Jag längtar efter ett paradigmskifte.
Tänk den dagen vi inte längre redan i skolan behöver lära oss att metabolismen styrs av kalorier. Den dagen då det är självklart att det är andra parametrar som styr om vi blir överviktiga eller ej. Personligen tror jag det är hormoner i ett mer komplicerat system än vi idag kan ana. Vi kan bara gissa och det är det jag ägnar mig åt. Trial and error kan man kalla det. Den dagen behöver vi inte tänka tanken kaloribegränsning vid periodisk fasta typ 5:2 som är så poppis just nu. Vi behöver bara tänka på vad vi skall låta bli att äta fastedagarna och vad vi kan äta utan att störa fastans fördelar.

Varför periodisk fasta?
Om man helt låter bli att äta finns det ingen risk att man äter det som är fel dvs kroppen får vila från det som den inte klarar att hantera. Det blir en viloperiod där man istället lever på hullet. Fastar man för länge övergår man i svältläge och när det sker är olika för varje individ. Vissa essentiella ämnen behöver vi kontinuerlig tillförsel av för att känsliga organ inte skall ta skada. Vad som är kontinuerlig tillförsel är inte lätt att veta exakt, men med fasteperioder på 24 timmar eller mindre tror jag inte risken är överhängande att man missar något viktigt under förutsättning att övrigt matintag andra dagar är näringstäta måltider och inte skräpmat. Det finns kritiker som hävdar ökade risker för ätstörningar med periodisk fasta. Ja kära nån säger jag, det finns risker med allt som används fel.

Varför fastar jag?
Jag har alltid ätit väldigt oregelbundet utan att förstå varför. Det har pendlat mellan att inte äta alls och att äta vad som kommit i min väg. Jag börjar ofta med föresatsen att ”nu skall jag bli ordentlig och äta regelbundet” eftersom det ansetts som det nyttiga sättet att äta. Efter ett par dagar står mig maten upp i halsen dvs jag känner mig proppfull och magen står i fyra hörn (jag kan nog alla uttryck som beskriver känslan). Det har inte som jag då uppfattat det spelat någon roll vad eller hur mycket jag ätit. Till slut blir det bara kaffe till frukost för att jag inte förmår att äta. Jag har haft en mental spärr mot fasta, men tyckte ändå att jag kunde testa när jag i vårvintras läste om flera LCHF-are som fått viktminskningen att fungera genom att börja med periodisk fasta i någon form. Om jag ändå låter bli att äta ibland kan jag ju göra det systematiskt och inte slumpartat och då började jag med måndagar och fredagar för att det passar min vardag bäst.

Hur fastar jag?
För mig finns inte ens tanken att avvika från LCHF i någon form. Jag skriver det eftersom det kan dyka upp nya läsare på det här tåget som inte känner mig. Jag räknas förmodligen som ovanligt strikt LCHF-are och jag tror inte att kalorier spelar någon som helst roll i om vi går upp eller ner i vikt. Ändå matregistrerade jag de första fastedagarna för att komma in i 500 kcal-principen som jag då i början trodde var viktig. Med den feta mat jag äter går det snabbt att komma upp i den kalorimängden och därför bestämde jag redan från början att inte äta alls under fastetimmarna och sen äta en riktig middag med den kalorimängden. Det blir alltså vatten och svart kaffe från morgonen och fram till middag 24 timmar efter gårdagens middag. De dagar jag äter blir det svart kaffe och vatten fram till brunch och sen vanlig middag dvs man kan kalla det periodisk fasta 16:8 om man vill. Det innebär att jag fastar 16 timmar och äter under max 8. Orsaken att jag äter så är inte fastan i sig utan för att jag försöker hålla nere den totala proteinmängden under dygnet och det är lättare med färre måltider.

Vad har hänt sen jag började fasta?
Det första som hände var att jag började dricka svart kaffe och tyckte det var gott. Jag föredrar svart kaffe sen dess och använder aldrig grädde de icke-fastande dagarna. Magen kändes ganska snart förvånansvärt mjuk (platt är en överdrift med min övervikt) och det förstördes när jag bröt fastan. Det fick mig att längta efter fastedagarna. Vem vill inte ha en mjuk ickeömmande mage? Självklart började jag också fundera över VAD som gjorde magen sämre och det dröjde inte längre förrän jag förstod att det var mejerivarorna. Magen förblev mjuk och nöjd om middagen bestod av mat med få livsmedel. Jag åt väldigt spartanskt ett tag för att bevisa känslan. Brunchen under ätdagarna var oftast omelett på bara ägg och smör och med lite fisk eller kött till (makrill, sidfläsk osv) och mer än gärna avokado, sparris och andra grönsaker, inte nödvändigtvis extremt kolhydratsnåla.

Det andra som hände var att grädde och andra mejerivaror i kylskåpet hemma blev gamla för att vi slutade använda dem. Vi köper dem inte längre.

Det tredje som hände var att jag började gå ner i vikt. Äntligen.

Sammanfattning
För mig har fastan (5:2 eller 16:8) blivit ytterligare ett verktyg att förstå hur just jag fungerar. När jag följer kroppens signaler undviker jag mejerivaror och jag låter bli att äta när jag inte är hungrig. Följer jag 5:2 utan mejerivaror och gör det regelbundet blir jag aldrig stinn och övermätt. Jag äter mig mätt och belåten och går samtidigt ner i vikt. Jag har konstaterat att det är inte 5:2 eller 16:8 som gör skillnad för mig. Egentligen inte fasta över huvudtaget. Jag kan äta hur jag vill så länge jag proteinfastar dvs jag fyller inte ständigt på med protein och då särskilt inte mjölkprotein. Om jag sen skärper mig utan att kalla det fasta så fungerar det också. Fastar gör jag ändå fortfarande (ibland), men det är för att det är praktiskt och för att jag ibland behöver backa tillbaka och ”nollställa mig”.

För att klara en dags fasta på jobbet (måndagar) kan jag utan vidare hälla 25g kokosfett och 40g smör i morgonkaffet (585 kcal) utan att det stör effekten – så det där med kaloribegränsningen bryr jag mig inte om. Det är kolhydrater och protein jag behöver vila ifrån. Jag har förstått att många hela dagen ransonerar ut sina 500 kcal under 5:2-fastan, det kanske fungerar, men jag tror man förlorar en stor del av vitsen då dvs man förstår själva vilan för som jag tror är en stor poäng.

Som alltid
Detta är bara mina personliga reflektioner och inte något jag VET. Det jag däremot vet är hur min viktkurva ser ut och det känns kul.
image

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”Proteinfasta

 1. Det här är spännande läsning!Först: stort grattis till ett lättare liv! jag har själv tappat ungefär 10-15 kg, beroende på när man börjar räkna. Som mest vägde jag 113 kg (mycket vatten då i kroppen) och nu har jag varit ner på under 98 kg.

  Mjölkprotein, binda vätska, ja, det är ingen ände på hur svårt det kan vara. Själv kämpar jag med glukoneogenesen, högt morgonsocker (6,9 i morse), som beror på att bukspottskörteln utsöndrar glukagon under natten, vilket talar om för levern att den ska börja tillverka glukos=blodsockerhöjning i gryningen.

  Glukagon och insulin har motsatta funktioner, det första höjer, och det andra sänker blodsockret. Bukspottskörteln tröttas ut av stress och kolhydrater, ovanpå sitter binjurarna som också tröttas ut av kortisol, stresshormonet nummer ett.

  Tar man en hutt ( t ex 4 cl starksprit, eller en dl rödvin) innan sänggåendet, sänker man blodsockret. Jag sänker mitt från 6,7-5,5. Helt enkelt för att levern blir upptagen med att hantera alkoholen istf att tillverka glukos. Jag har svårt med alkohol varje kväll. Fredag-lördag, helt ok, men resten känns knepig. Jag gör nu ändå ett experiment, för att kunna finlira till det.

  Innan jag började med 2% kolhydrater, proteinrestriktion och 80 % fett hade jag bättre fasteblodsocker, vilket känns surt. Varför det funkar så med liberalare lchf, det övergår mitt förstånd.

  Kom gärna med synpunkter och egna erfarenheter.

  En annan fråga: jag har 0,8-kvot mellan midja/höfter, som sjukvården gillar. Trots mina 30-40 kg övervikt, har jag alltså en bra kvot. Mina mått är midja 94 cm/höfter 120 cm. Men det kan ju knappast vara bra, trots ”rätt” kvot. Kvinnor ska ju helst ha max 80 cm, fast kvinnor kan ju vara allt från 150 cm till 180 cm, och mer ändå? Så 80 cm känns som en grov tillyxning.

 2. Lite förvirrat frågar jag – Smör är inte det en mejeriprodukt el är jag helt ute och cyklar? Är så glad för din skull att du hittat din väg som funkar för dig 🙂 Själv testar jag allt just nu inom tillåtna produkter och ser att vätskebindningen av salta saker den finns kvar fortfarande och jag vet att mkt av min övervikt var just vätskebindning som av någon anledning byttes emot fett om jag inte lyckades kissa ut överflödet! Så här gäller saltfri kost men i går tex så pillade vi räkor och åt några hemmagjorda LCHF chokladbollar kryddade med lakrits, två kilo extra på vågen i dag som jag nu tömmer med vätskeutdrivande! Så det gäller att hitta orsak och verkan så att man kan mota Olle i grind 😉

 3. Precis så är det,jobbar med samma plan.Har inte kommit dit till 100% men när grädden och cf är slut är det slut.Känner mig som en liten hundvalp som hänger i hälarna på dig och viftar på svansen.

 4. Intressant det du beskriver, att det är protein och kh du minskar på de gånger du fastar. Inte fettet! Jag provar ju själv med 5:2 men det känns verkligen bakvänt att inte äta fett och att räkna kalorier! Lite WW stuk på det. Dock vill jag ju testa en period, fast ser man på din kurva så är det nog proteinfastan som känns mer rätt!

  Läste hos Kostdoktorn om att det kunde vara gynnsamt för viktminskningen att dricka ett glas rött alt whisky innan läggdags för det påverkade glukoneogenesen (detta ord som är så svårt att både skriva och uttala ;P).
  Vad tror du om det?

 5. Valdigt intressant lasning! Jag tror du har ratt i att det ar battre att ata en gang an att smaata hela ”faste”-dagen. (Det star i alla fall i Mosly’s bok).
  I Mosly’s dokumentar namns aven att det som forlanger livet (och skydddar oss mot metobolt syndrom/ degenerativa sjuksommar) ar just att halla nere proteinintaget. Jag har aven last om anti-aging forskare som havdat detta pa annat hall, franskillt denna dokumentar och ”trend”.
  Sjalv har jag precis gjort en 4-dagars fasta pa vatten och kaffe (det sistnamnda sakert ej idealt 🙂 men men….), och hoppas detta ger en del langsiktiga foredelar utover strikt lchf.
  Jag ar primart intresserad av anti-aging effekterna (ej viktnedgang) och jag tror att det finns vissa effekter som uppnas bara av fasta, som ej kan uppnas av bara utesultning av vissa delar. Det finns na’n Sirkt-gen eller liknande som aktiveras nar kroppen inte har nagra kalorier/naring alls att ta av: den maste da gora sig av med ”daliga” gener etc…
  Tror ej detta kan uppnas med bara protein/kolhydrat-uteslutning, men vem vet…?
  (Denna sirkt-gen, eller vad den nu heter, bidrar for ovrigt aven till att oka leptinhalten i kroppen etc..)

 6. Det hær kanske kan vara något før mig. Har kørt med LCHF i sen tidig vår men inte gått ned något. Målet ær att minska 20 kg. Jag trænar flitigt praktiskt taget dagligen (måste før en knæartros) men det hjælper inte. Har funderat på om jag æter før lite men jag æter mig mætt tycker jag. Men jag tycker det blir mycket proteiner och då ffa mejeriproteriner. Jag tar till mig det hær. (Jag ær 65 år)

Kommentarer är stängda.