LCHF på semestern

Jag har ätit LCHF i över åtta år och det har passerat många resor, både semesterresor och mer arbetsbetonade.

I början gick det alltid dåligt att följa kosten. Jag tog alla chanser som fanns att göra avsteg. Det fanns lika många förevändningar som avsteg och de flesta handlade om att unna sig, för det var ju ändå semester. Den som ätit LCHF ett tag vet vad jag menar när ”stora suget” sätter in, men förhoppningsvis vet ni också vad jag menar när jag hävdar att ”tar man inte första tuggan slipper man också suget”. Jag har inte en chans att stå emot om suget verkligen anfaller mig, däremot har jag stor chans om jag aldrig försätter mig i den situationen. Svårt? Ja det är jättesvårt, men det går om man vill och jag VILL!

De senaste åren har jag inte använt semestrar, vare sig hemma eller på resa som orsak att göra avsteg. Jag har gjort fyra USA-resor utan att trilla dit på amerikansk skräpmat. Jag är just nu andra gången på Kreta och det går väldigt bra än så länge.

Hur gör jag och hur tänker jag?
Det absolut viktigaste är motivationen. Är jag beredd att komma hem och bli besviken? Är det värt någon minuts njutning att få en besk eftersmak av en annars trevlig resa? Varför skulle ”fel mat” vara så mycket mer åtråvärd under en semesterresa i ett annat land än den är hemma?

Näst viktigast är att sköta magen och då gäller det att ligga i redan från starten hemifrån. Inte fuska en enda måltid med fetthalten för då kan det ta tvärstopp och det är både plågsamt och inte bra för vikten. Vi grundade redan hemma med fettkaffe på avresedagen och sen har en burk kokosfett fått följa med i resväskan. Första shoppingturen köpte vi både smör och majonnäs och här på Kreta är det riklig tillgång på riktigt bra olivolja vid varje matbord.

Det tredje tipset som är nytt för i år är proteinfasta (populärt med olika fastor just nu). Med proteinfasta menar jag att verkligen tänka igenom proteinintaget för det blir väldigt lätt för mycket för oss lite korta och rundnätta kvinnor. Det är inte ok att äta för mkt protein hemma och då är det inte det under resor heller. En hotellfrukost av buffetmodell kan bli hur mkt protein som helst om man inte tänker sig för. Då finns det inte en chans att bli hungrig innan lunch sen inte heller hungrig till middag. I år gör vi så att vi äter lunch ELLER middag ute på olika ställen och jag tänker mig för till frukost. Om jag knappt äter frukost hemma är det inte rimligt att plötsligt äta allt som finns på en frukotbuffet och sen två väl tilltagna måltider till. Gratis är gott och även om hotellfrukost inte är gratis så känns det onödigt att inte äta det man betalt. Därför äter vi oftast frukosten som brunch och sen inte lunch för att utnyttja att frukosten ingår där vi bor. Ett kokt ägg med smör som bas och sen lite annat. Jag har smakat på yoghurten (Kretayoghurt är himmelskt god) men behöver inte äta den varje dag. Jag har ätit solmogna bifftomater och en bit ur en närodlad solmogen persika, men inte heller det varje dag. Måttlighet är det som gäller.

Det fjärde och sista tipset är att välja uteställen och livsmedelsbutiker med omsorg. Redan 1985 lärde vi oss att i Grekland skall man leta upp de matställen där det finns grekiska gäster. Jag kan tänka mig att det gäller i en del andra länder också (förmodligen inte USA :-)). De ställena finns inte på turiststråken utan man får leta lite i gränderna. Greker kan laga mat och de använder bra råvaror som smör, rött vin och olivolja utan fusk. En traditionell restaurang lagar maten så att gästerna kan följa processen. För var det vanligt att man gick ut i köket och pekade i grytorna vilken bit man ville ha. Välj traditionella rätter och våga testa. Vi älskar tex Stifado (jfr med Kalops) och den är alltid vällagad och god. Att vi väljer bort ris/potatis är inget problem. Vi brukar få extra smör, olivolja och stekta grönsaker istället.
Livsmedelsbutiker är ett eget litet problem. På turistorter är det tätt mellan små Supermarkets som tillhandahåller det turister brukar handla, dvs inte det vi vill ha. Vi besökte därför en livsmedelsbutik inne i stan, där genomsnittskunden var en grekisk husmor i vår egen ålder. Till slut fann vi riktigt smör (om än med extremt lång hållbarhet) men också lite konserver som fungerar (makrill finns i större smakurval än vi är vana vid). Delikatessdisken är inte mycket att skryta med, men för den som bor med kök är urvalet råvaror stort. Vi nöjde oss med hårdost av get- och fårmjölk. Otroligt krämig och god ost som vi ätit som kaffetilltugg när vi varit sugna.

Sammanfattningsvis
Det är frågan om att bestämma sig och sen göra det bästa av situationen. Jag har inte längre lust att gå ner samma kilon om och om igen. Det dyker hela tiden upp anledningar till avsteg, är det inte semestrar är det familjeangelägenheter eller andra orsaker. Jag har bestämt mig en gång för alla och då är det ”bara” att vara konsekvent. Ett bra verktyg längs vägen är att mäta ketonerna. Jag mäter inte längre varje morgon, men tillräckligt ofta för att ha koll på att det inte drar iväg. Jag har också lärt mig vad hunger är (till skillnad mot sug) och känner jag aldrig hunger vet jag att jag äter för mycket vid varje måltid.

Det vore kul att höra era reflektioner kring detta lite känsliga ämne. Semesterresor verkar ha en särställning när det gäller att tillåta sig avsteg.

En riktigt god omelett är aldrig fel och oftast väldigt välgjord.

En riktigt god omelett är aldrig fel och oftast väldigt välgjord.

Har du tillgång till kök är det värt att handla där lokalbefolkningen handlar.

Har du tillgång till kök är det värt att handla där lokalbefolkningen handlar.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”LCHF på semestern

 1. Jag har dragit ner på proteiner, ligger på runt 50 g istf 60-70, eftersom mitt morgonsocker har legat på närmare 7. Med en dl vin varje kväll hamnar jag på 5,5. Så nu när vi ska till Sicilien blir det en liten dos vin, inget fusk, för jag vill mer än inget annat gå ner. Jag är inte sugen, alls. Jag ska äta det jag äter hemma, dvs 3 äggulor, 200 g kött, fisk eller skaldjur, 80 % fett, kokosfett i kaffet och möjligen en liten hutt till kaffet. Ingen frukt, och gröna blad. Ingen pasta eller bröd. Hälsan och vikten går först. Jag har tappat 11,5 kg sedan december, och jag måste vara supernoga. Jag mäter blodsocker istf ketoner, men när jag har mätt brukar jag ligga på 0,8-1,0.

 2. Jag befinner mig just nu på Rhodos och försöker sköta mig, frukostbuffé ingår och vi äter den så sent som möjligt för att sedan stå oss till kvällens middag. På buffén är det kokta ägg med smör, bacon och salami, feta och några skivor tomat i olivolja som gäller. På kvällen har jag hoppat över bröd och pommes frites och siktat in mig på fisk och tzatziki, men lite fel grejer har slunkit ned som några små dolmades och friterade squashplättar. I onsdags hade jag en planerad ” bröddag”, med planerade avsteg det vill säga croissant till frukost och drink för maten, kände mig hungrig hela dagen, men ballade inte ur trots att det egentligen fanns planer på en god glass också, drinken räckte. Jag har inget sockertroll att fajtas mot, men alkohol är min fiende när det gäller att släppa in oönskade gäster i munnen 🙂 Hoppas alla njuter av sin semester, jag har det ljuvligt och somnar till vågornas brus.

 3. Meget godt skrevet, er så enig. Jeg reiser mye og som oftes på all-inklusiv. For da kan jeg velge det jeg vil ha å spise og er veldig streng med meg selv. For som du skriver jeg er lei aåråsen ta av de samme kilonene gang på gang. Jeg har en stoffskifte sykdom og er SÅ mye bedre på lchf kost. Flotte tips. Hilsen Bergen, Norge

 4. Efter att en gång rest med ”halv pension” och dessutom sett alla frossande ”all-inclusive” gästerna undviker vi sådana hotell. Vi trivs på Cypern och bor då på lägenhetshotell så att vi kan laga egen frukost. Lunch hoppar vi över eller kanske tar vi med några ägg till stranden. På kvällen går vi ut och på olika restauranger och äter en bit fisk eller kött med sallad.

 5. Hej!
  Tyvärr är det för lätt att unna sig på semester o andra tillställningar. Har inte hunnit bli heltidslchf:are några längre perioder. Fast jag vet att jag mår mycket bättre utan bröd mm. Min äldsta son är klok, man blir ju så sugen på pizza ibland och han undrar varför jag äter eftersom jag inte tyckte det var så gott efteråt. Det måste vara något konstigt ”matminne” som varit gott, men svårt att känna en gång till.

  Har varit bra diskussioner på Efter 10 med Malou om Pms, jag kommer ihåg under de värsta perioderna, så var jag väldigt sugen på fet mat. Undrar egentligen om fet mat hade lugnat ner de värsta hormonerna. Är för gammal att testa nu, men kanske funkar det i klimakteriet också.

 6. Oj vilken bra sammanfattning!!!! Vilka bra tips och jag känner igen mig i mycket (äter för det är gratis på all-inclusive…)!
  Jag åker ju på semester med en familj där bara jag äter lchf…. Då blir det 3 mål mat om dagen, minst… Annars hade brunch-alternativet funkat utmärkt för mig!

  Nåväl, jag brukar unna mig vin och frukt på resor, meloner gärna (men inte vattenmelon, då får jag halsbränna).
  PÅ bufféer går jag all-in på sallad och kött, brukar inte ha svårt att avstå bröd och andra läskiga tillbehör.

  Visst går jag upp ett kilo eller kanske 2, men dessa brukar jag gå ner ganska snabbt igen.

 7. När jag är på semester så är det drycken det största problemet! Vin varje dag brukat det bli.
  Dessutom kan det bli någon färsk frukt om det är säsong.
  Bröd äter jag aldrig och det beror nog mest på att jag då skulle bli uppblåst och få magknip!

  Det svåra ligger nog i att matupplevelsen är en stor bit i semestrandet. Att få prova många lokala rätte. Det blir därmed flera tillfällen måltider utan att de föregåtts av hunger!

  Ofta finns nog tanken att ”det är värt det. Det är ju faktiskt semester!”. Men sanningen är att när man kommer hem och vågen visar på plus -då var det INTE värt viktuppgången det gav!
  Dessutom tar det i de flesta fall längre tid att bli av med dessa kilon än vad det tog att lägga på sig dom.

  Tack för lite matnyttiga tips inför min egen Kretaresa!

Kommentarer inaktiverade.