Hösten är vacker

Det gäller att försöka vara lite positiv när man varit på en underbar semesterresa och kommer hem till en ärlig men icke så snäll våg (trots umbäranden). Jag var beredd den här gången eftersom jag minns hur det trist det var att komma hem från Kreta förra året trots goda föresatser och försökte i stället känna glädje över väderomslaget som ledde till en fantastisk brittsommar i stället för att skrapa is från bilrutor som det var när vi åkte.

Det här är också en viktig bit i vår gemensamma resa mot hälsa och välmående. Att kunna ta motgångar utan att bryta ihop och göra det värre än nödvändigt. Det är faktiskt bara att göra som klyschan säger ”bita ihop och gå vidare”.

Mitt mål under Kretaveckan i år var att använda stegräknare och passera 10 000 steg åtminstone de flesta dagarna. Det innebär i praktiken att man tar sig i kragen och promenerar istället för att växa fast på något café när solandet och badandet fått sitt.

Det målet uppfyllde vi med råge flera dagar och inte alls andra, precis som livet ser ut annars. Mitt knä som protesterade förra året mådde bättre i år men gillade inte helt våra långa promenader i sanden längs havet. Hela jag – utom knät – tyckte det var ljuvligt, men höger knä gillade inte när vi gick österut. Då gjorde lutningen på stranden att höger ben behövde bli kortare. När vi gick västerut och knät fick bli lite mer utsträckt (ner mot vattnet) gick däremot utmärkt och det var så vi började första dagen. Jag märkte alltså ingenting förrän vi vänt och var på väg hem. Det var lite snopet. Strandpromenader fick vi därför vara lite försiktiga med för det är ju synd om man sen inte tar sig hem.

Vi bodde nära Chania och det är en stad jag verkligen gillar. Det är så mysigt att gå runt i gränderna och nere vid havet. Förra året köpte vi Stifadokryddor i en liten butik och nu ville vi absolut köpa med oss många påsar hem. Det är så underbart att ha i våra Crock Pot-grytor. Stifado kan man kalla en grekisk varianten av vår kalops – helt utan mjölredning. Det är lite annorlunda smak på kryddorna, mer orientaliskt. På mina kryddpåsar finns både vad påsen innehåller och recept så man är egentligen inte beroende av innehållet, men det blir så mycket lättare. Grunden är att man kokar kött i olivolja och rödvin. I en Crock Pot kan man snåla med vätskan och slipper fylla på med vatten och om man dessutom använder högrev eller något annat kött som har fettet kvar så blir det en härligt fet anrättning.

 

Stifado - vi fick stekta grönsaker istället för de traditionella kolhydratrika tillbehören.

Stifado – vi fick stekta grönsaker istället för de traditionella kolhydratrika tillbehören.

När vi reste till Grekland första gången 1985 fick vi av en svensk guide lära oss att man hittar de bästa restaurangerna på de mindre gatorna, långt från turiststråken. Dvs man skall inte leta efter fräsch dukning och vacker miljö (som lockar turister) utan efter ortsbefolkning som verkligen vet att maten är bra och därför återvänder. När vi var på Kreta första gången 1992 följde vi det rådet och hittade en restaurang som var ”som ett hål i väggen” utan dukar på borden och med vanliga dricksglas i Duralex, dvs vi hade enligt guiden kommit rätt. Vi hade hittat vårt stamtställe och dit har vi återvänt både 1998, 2012 och nu 2013. Samma familj driver stället men nu är det dottern i 20-årsåldern som serverar. Vi hade med oss en bild från 1992 som gjorde dem glada. Dottern ropade ut förtjust att det var hennes föräldrar när vi visade henne en scannad kopia och då kom både mor och far utrusande för att få se. Dagens teknik är underbar så de har fått bilden via Facebook.

Apovrado i Chania 1992

Apovrado i Chania 1992

Aprovrado heter stället och där fick vi hur perfekt, vällagad mat som helst bara genom att förklara vad vi ville ha utan att bry oss om vad som fanns på menyn. Rent generellt är det lätt att äta rätt på Kreta för de har i grunden bra mat, men även där väller snabbmatsindustrin in. Den är lätt att känna igen och avstå ifrån eftersom huvudingrediensen är kolhydrater. Vi träffade en svensk restaurangägare och när vi berättade om äggvita och äggula i separata förpackningar och omelettsmet i tetrapack (med vetemjöl i) trodde hon oss inte. Hon har bott på Kreta i över 20 år och längtade inte hem när vi beskrev förfallet.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Hösten är vacker

  1. Jag har precis kommit hem från Sicilien, och skötte mig i stort sett. Citronsorbet och citronlikör (limoncello) var inplanerat. De äter mycket fet mat, kött,skaldjur, fisk, charkuterier och ost, med tillskott av olivolja, nötter och annat gott. Smör är mer vanligt i norr. Vin förstås, och jag mådde väldigt gott på den här kosten. Svullna ben, och ett kilo vatten efter resan, annars ligger det bra. Jag fortsätter min vanliga kost nu, men ska unna mig mer lufttorkad skinka och annat gott. Jag lärde mig också hur gott det är med aubergine, som röra med tomat, lök och morot, samt som gratäng med köttfärs, liknande den grekiska. Det är ju säsong nu, så det ska det bli.

  2. Du kanske skulle ha testat att gå som jag såg att Britt Ekland gjorde: gå baklänges:-)

    Kul att ni återvänt till samma restaurang så många år! Blev det ett nytt foto igår också?

    Jag ska absolut köpande mig Stifadokryddor hem! Det är alltid ett bra sätt att förlänga semestern på, tycker jag.

Kommentarer inaktiverade.