Ketoner i urin vs blod

Ända sedan jag började med kolhydratreducerad kost 2005 har diskussionen om ketos kommit och gått. Ibland har det varit ”nödvändigt” och ibland ”inte så noga bara det fungerar”.

Ok – det fungerar inte för mig att gå ned i vikt trots 7 år på hyfsat strikt LCHF – alltså har jag tagit upp ämnet igen eftersom jag tror det kan finnas en nyckel i kunskapen om detta. För er som följt den här nystartade bloggen och inte hängt med varför är det bara att starta med första inlägget om en föreläsning jag lyssnade på under The Low Carb Cruise 2012 i maj och sen läsa framåt. Än så länge är det vad den här bloggen handlar om.

Innan den här föreläsningen hade jag knappt hört talas om något annat sätt att mäta ketoner än i urin. Föreläsaren dr Jeff S Volek var noga med att betona att det är värdet i blod som gäller. Jag blev naturligtvis nyfiken och gjorde därför nedanstående test en av de första dagarna jag mätte ketoner i blodet.

Sen dess struntar jag i urinvärdet – det har lurat mig i så många år att jag tycker inte det är värt att fortsätta mätningarna. Däremot vill jag för ordningens skull ta reda på VARFÖR det skiljer så mycket och hur man skall tänka. Svaret på de frågorna får jag återkomma med.

urine vs blood

Ketonmätning i urin och blod vid samma mättillfälle

För den som inte är så insatt så är den lila färgen på min sticka MAX-värdet för uppmätta ketoner. Det värde som tidigare gjort mig trygg i att jag äter rätt.
Värdet på mätaren som hanterar teststickor för blod borde varit åtminstonte 1,5, men om jag fått gissa uppemot 2,5-3.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Ketoner i urin vs blod

 1. Ok så där är alltså ketostix-stickor helt värdelösa då om jag förstår det hela rätt.

 2. Hoved grunnen til at verdiene er så forskjellige er fordi det tar mye lengte tid for at ketoner havner i urinen enn i blodet.

  Ketostix viser tilstanden for opptil seks timer siden via urinen.

  Derfor er måling via blodet mer pålitelig.

  • Jag kan ha fullt utslag på urinstickan och nära 0,2 i blodet (bilderna ovan).
   Det fulla utslaget på urinstickan har lurat mig in i ”ketostrygghet” under alla mina LCHF-år. Jag märker stor skillnad på ”ketoskänslan” nu och förr.
   Är det verkligen samma nivåer man mäter?

 3. Apropå mätning av ketoner i blod minns jag Mikael J skrev för ett antal år sedan på KiF som indikerade han gjorde det iaf ibland – minns konstaterande att citronsyra kickade honom helt ur ketos (enligt blodvärdena). Om det stämmer kan det ju hinta än mer varför lightdrycker blir problematiska (är det även det i t ex vissa smaksatta mineralvatten också?)

  • Jag minns också att han skrev om det. Jag kan inte svara på vad som händer med lightdrycker eftersom jag inte använder dem, men jag märker ingen skillnad för att jag har citron i vattnet.

 4. Pingback: Att köpa Ketonstickor | Vägen till 65

 5. När jag har mätt med urinstickor så har jag aldrig kommit upp i höga värden! De två ljusaste rosa är där jag hamnat.

  • Det är ju det där som är så lurigt, enligt det ”alla” som viktminskningen fungerar för säger, så borde ju jag gå ner massor i vikt med de värden jag får. Sten Sture Skaldeman säger att han hade bara utslag i början och inte sen då stora viktminskningen gick igång. Varför har då jag det hela tiden?

Kommentarer inaktiverade.