Hänt i veckan

Hur ”Hänt i veckan” blev ”Morgontidning

Under större delen av mitt liv har jag haft ett onämnbart problem.
Diagnosen kallas i dag IBS – då hette det Colon irritabile.

Jag har rådfrågat många läkare och fått rådet att äta mer fibrer.
Jag har gått hem från Apoteket bärandes bärkassar med Visiblin, Lunelax…
Jag har köpt nyckelhålsmärkt mat med garanterat hög fiberhalt
Jag har testat allt fiberrikt som fanns att köpa.
Jag har bakat eget bröd – närmast liknande barkbröd
Jag har skrivit ett datorprogram som med en stapel visade hur mycket fibrer jag åt.

Jag har….

När jag lite trevande i början av 2005 på en mailinglista om lågkolhydratkost började ställa frågor om hur man får i sig fibrer när all den fiberrika mat jag förlitat mig till var bortplockad fick jag ett svar från en som kallade sig Sten Sture Skaldeman (jag trodde länge det var en psuedonym):
Du behöver inga fibrer”.

Jag blev nästan arg – hur kunde han veta hur jag fungerade. Jag protesterade i några meningar och sa att min mage faktiskt behövde dessa fibrer för att fungera. Då kom ett nytt svar från den för mig nye bekantskapen:
”Ät mer fett”

Jag har redan i mitt blogginlägg om Hälsovinster berättat att jag inte längre lider av dessa problem. De fibrer jag lärt mig var livsnödvändiga var tvärtom de som likt sandpapper rivit sönder mig, medan fettet smörjde samma kanal och lindrade alla problem.

Under mina år som sajtvärd för Kolhydrater iFokus har jag ofta fått svara på frågor om trög mage och svaret vet ni redan: Ät mer fett! Det har även kommit frågor angående periodiseringen av tömningen och svaret brukar då vara att det blir inte lika mycket slagg med LCHFoch därför behöver man inte gå lika ofta.

Själv har jag aldrig varit nöjd med det svaret. Jag vill gå varje dag. För mig är det a & o att magen sköter sig. Jag gillar inte veckotidningar med en massa skvaller, jag vill ha dagsfärska morgontidningar.

Lösningen på mitt problem heter LCHF-kaffe, det som jag 28 juli lanserade som Magic Bullet Coffe, det som sen USA-resan i maj varit Mitt morgonkaffe. Mängden kokosfett hanterar utgivningen, så det är bara att dosera tills man är nöjd. För mycket blir bara ”spilld mjölk” och för lite kan i bästa fall ge en kvällstidning.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

22 svar på ”Hänt i veckan

 1. Pingback: Ketonerna sjunker | Vägen till 65

 2. Pingback: Utebliven Morgontidning | Vägen till 65

 3. Pingback: Puckelpist i viktkurvan | Vägen till 65

 4. Mycket intressant inlägg jag har problem med att brevbärarn inte orkar bära tidningen ända fram. Så jag måste ibland vidga karmen manuellt lite. Han kommer hyfsat regelbundet, annars blir jag orolig. Men morgon middag eller kväll det vet man aldrig. Och ibland har tidningen legat ute i den kalla nordanvinden och fuktats och svällt för att sedan frysa till på den kalla tundran. Lite kokos smörjer maskineriet och gläder brevbärarn, men jag är inte riktigt nöjd med avkastningen, ibland brukar brevbärarn protestera över sitt skitjobb (men alla jobb behövs ju) och strimla lite rödfärg tidningen, då vet han jag blir ledsen och arg.

 5. Jag tror att detta att din IBS ràttas till àr nyckeln till dig, som annars redan varit strikt, att komma ur eventuell viktplatà:

  Tydligen àr nàmligen fòrstoppning hàmmande fòr viktnedgàng. Obs, detta àr inte min egen tanke, utan nàgot jag làsta pà Martinas (http://lchfklubben.se/healthandscience) facebook log. Hon skriver dàr att man inte kan gà ner i vikt om man àr svullen och fòrstoppad (d.v.s. typ bara fàr tidning en gàng i veckan), eftersom det tyder pà att àmnesomsàttningen àr alldeles fòr làg och att maten ju stannar i kroppen s.a.s. Kanske kan detta tyckas sjàlvklart, men jag har faktiskt aldrig tànkt pà detta samband. (Har iofs ej haft sà mkt sàdana problem sjàlv.) Alltsà borde din eventuella viktplatà ràttas till i takt med kokosfett-àtandet (drickandet) precis av den anledningen att problemen med ”IBS” lòses.
  (Ursàkta om detta var sà sjàlvklart att det var underfòrstàtt i inlàgget. Fòr mig var det faktiskt en nyhet, som dock kànns sjàlvklar nu nàr jag tànker pà det…)

  • Min IBS har varit ok sen många år, tack vare fiberfri kost.
   Det som är positivt för min del med LCHF-kaffet är att jag får en morgontidningsprenumeration på i stort sett samma klockslag och inte en kvällstidning där man i förväg inte vet om det är Aftonblaskan eller Expressen, dvs i vilken form nyheten presenteras.

   Jag har alltid hävdat att man inte går ner i vikt om magen är trög. Det är a & o och har ständigt varit livsviktigt för mig. Förr trodde jag på läkarnas råd om fibrer, nu gör jag tvärtom.

 6. Men men men……kan man då få receptet på det här Magic Bull kaffet? Hur mycket kokosfett tar du och hur mycket kaffe???

  • Oj – det har jag skrivit så många gånger att jag missade att skriva det igen.
   Jag tar 2 msk kokosfett och lika mycket smör till 2-3 dl kaffe, MEN det är som vi sagt innan helt personligt, beroende vilken prenumeration man önskar 🙂
   Oftast blir det dagens enda kaffe. Jag har druckit massor förr – många många koppar om dagen och det blir inte så längre. Jag känner mig helt enkelt nöjd efter den där på morgonen.
   Jag har den ofta i en termosmugg och dricker sakta för att jag njuter.

   • Tack det här ska testas. Låter onekligen intressant så kanske jag kan få lite mer fart på min viktnedgång. Har gått ner 20 kg på 13 mån men ligger fortfarande på BMI 28,04 och för min del till 1,67 cm är det lite för mycket. Jag väger nu 78,2 kg och vill gärna ner åtminstone 5 kg till. Hur mycket har du själv gått ner om jag får fråga. Jag är ju nu 65 år och vill ju bli hälsosam på äldre dar.

 7. 🙂 Hihi.
  Det här med rådet ”ät mer fett” och att ha en hög fettkvot av det dagliga energiintaget verkar vara svaret på väldigt mycket, härligt!

  Jag funderade på en sak. Om syftet är att gå ner i vikt så är det väl så att det gäller att ha en hög fettkvot (men samtidigt inte äta mer energi än man förbrukar) snarare än att generellt fokusera på att mycket fett? Som Skaldeman säger, att man inte ska stoppa i ansiktet vad man redan har på kroppen (eller hur var det nu han uttryckte sig?).

  • Det vi skall minska på är det som ökar det viktminskningshämmande hormonet insulin dvs kolhydrater i första hand men också protein. För en fettskrämd person som äter lågkolhydrat kost blir det lätt en proteinrik kost och då får man blodsockersvängningar i alla fall. Enligt Skaldeman kan man inte äta för mycket fett – det rinner rakt igenom 🙂 Det blir i värsta fall dubbla morgontidningar och lite extra upplagor. Det där med energi i form av kcal är inget vi räknar så mycket med – det är för gamla förbränningsugnar och vi är inga ugnar. Skaldeman hävdar själv att han gick ner mer i proportion med hur mycket han ökade fettkvoten.

   • Jaa precis…men det är lite dubbla budskap i det hela. I Skaldemans bok ”Varför går jag inte ner i vikt?” står det på flera ställen som svar på frågan att brevskrivarens energiintag är för högt och i The art and science of low carbohydrate performance kan man även läsa att, medan kolhydratsnivån och proteinnivån i princip bör vara rätt stabil, så bör fettet ökas/minskas beroende på om man vill gå ner i vikt eller ej (kap 8, se t ex s 69).

 8. Tack Margareta för att du vågar prata ”skit”. Jag har haft IBS i många år och kämpat precis som du. Märker också effekten av vårt nya morgonkaffe.

 9. Tack för kvällens skratt! Ännu fungerar inte prenumerationen helt bra, men får skylla på distributören. Min man får både morgon och kvällstidning och kanske en och annan extraupplaga.
  Lena

 10. Haha, vad kul du beskrivit det! Jag vill också ha en morgontidning och den vill jag läsa varje dag! LCHF kaffet hjälper mig med min prenumeration 😉

Kommentarer är stängda.