Reclaim LCHF

Sen debatten om ifall Magic Bullet Coffee, drycken har redan fått många namn, är LCHF eller inte har jag suttit på min kammare och funderat och kommit fram till följande.

Tommy ”Kungen av viktminskning” Runesson har rätt –
vi skall kalla drycken LCHF-kaffe och hoppas att den inom kort kommer att säljas i Pressbyrån som ett fullvärdigt LCHF-alternativ till allt skräp som finns där och som LCHF-are dagligen faller för.

Den första boken om LCHF kom ut på försommaren 2005

Sten Sture Skaldeman – som 2005 skrev den allra första boken om LCHF – Ät dig ner i vikt och som är en erkänd pionjär/föreläsare/författare inom det som idag kallas LCHF svarade nu i veckan en orolig läsare så här:Jag har inga invändningar mot dessa drinkar, de kan säkert hjälpa många att få en bra start på dagen (och magen!). När jag var i USA träffade jag en bunt svåra fall som fått fart på sin viktminskning igen med hjälp av drinkarna. Det finns flera fördelar. Kokosfett och smör är bra på alla sätt och vis och drinken ger långvarig mättnad. Dessutom slipper du äta annan morgonmat, som förmodligen är sämre. Säger man att drinken är dålig för att den är en måltidsersättning, så har man inte fattat vad det handlar om.
Det här är ju en fet och kaloririk måltidsersättning, koncentrerad LCHF, alltså.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

39 svar på ”Reclaim LCHF

  1. Hur mycket smör och kokosolja skall man ta i sitt kaffe? Räcker det med någon tesked?

    • Man får prova sig fram, det finns inga regler.
      Kokosfett kan vara känsligt för magen om man är ovan och man kan få vänja sig successivt.
      Själv tar jag 2 msk av varje.

  2. Ja nu fick du mig att tänka på min farmor. Hon steg alltid upp när morgontidningen kom kl 5 på morgonen och drack kaffe och åt två knäckemackor och läste tidningen. När jag sov över hos henne smög jag ofta upp och gjorde henne sällskap. Jag fick te och knäckemackor med riktigt smör på. Så när jag dricker kaffe med smör i nu för tiden så smakar det lite som när smöret smälte ner i min tekopp där jag satt och sprattlade med benen på farmors gamla kökssoffa. Då tyckte jag det var jättegott med smöret i tekoppen och det gör jag fortfarande.

    Tack för att du väckte ett fint minne hos mig. 🙂

  3. Kul att läsa detta underbara inlägg. Tack. Det var lite åt detta hållet jag skrev i gruppen ketoner för en stund sedan. Tack för att vi får dela din toppenblogg med dig.

  4. Mycket trevligt skrivet.

    Det jag förstått att ”man” har problem med är att det finns någon idé om att bara för att detta LCHF-kaffe nu börjar sprida sig så kommer alla som äter LCHF strunta i att laga och äta riktig mat. Många som kommenterar på min blogg (och via mail) är genuint intresserade av mat och att då ”byta ut” maten mot en ”superdryck” är nog långt borta för många. Sen _kan_ det mycket väl vara så att några kan tendera till att ”missbruka” konceptet men skulle man följa alla luddiga och spretiga råd som kommer från flera sk kostrådgivare så tror jag den förvirringen gör mer skada än det feta kaffet…

    /Tommy

  5. Jag tillhör den lyckliga skaran som inte har några problem med grädde!
    Så mitt ”MBC” består av en REJÄL skvätt grädde och en stor klick kokosolja.
    Både gott och mättande!

    Finns dock en dålig sak med det… när man vant sig med den mjuka smaken och sedan dricker kaffe med bara mjölk i så smakar det rävgift… :0)

    • Jag varför inte?
      Grädde och smör är samma produkt så när som på att vasslan är borta från smöret och salt ev är tillsatt.
      Det fiffiga med smöret är ju egentligen bara för oss som behöver få bort vasslan eftersom kolhydraterna finns där (och en del annat).
      Min dotter använder kokosfett, smör och sen skvätt grädde + vaniljpulver, så sätten är många att nu sin egen ultimata smak.
      Rävgiftet håller jag med om 🙂

  6. Jag dricker både kaffe och te med kokosolja och smör. De senaste dagarna har varit urjobbiga pga halsont och torrhosta. Har inte velat ta hostmedicin eller halstabletter. Te med fett hjälper mot både hosta och halsont. Ett annat plus är att jag har kunnat sluta med min medicin mot magkatarr sedan jag startade med fettkaffe/te………..jag är frälst.

    Tack för alla ni ”lärda” hjälper oss noviser.

    • Haha – den skall jag minnas. Min man sjunger i kör och han tycker att LCHF-kaffet är bra för halsen innan och efter han anstränger sig – så varför inte till förkylningar också!
      När du säger det är min sura mage mycket bättre också – har faktiskt inte tänkt på det. Ytterligare en hälsovinst alltså. 🙂

  7. Det här var musik för mina öron . Det var ju så som jag uppfattat det hela tiden .Smör är bra .//Marita

    • Ja – så känner jag också.
      Jag har plockat fram forskningsrapporter om nyttigheterna för både kokosfett och smör och varför vi skall välja det före annat fett. Hittar man sen ett sätt att också få det i sig regelbundet som tilltalar en så mycket att man längtar efter det, då är väl allt vunnet?

      • Haha, jag längtar ALLTID efter smör i alla former och har alltid gjort. Troligen en av anledningarna till att jag alltid haft problem med övervikt. Tillsammans med alla kolhydraterna kan det inte ha varit bra! Men NU gör smöret och kokosoljan susen på formen och jag kan utan dåligt samvete äta nästan hur mycket jag vill. Speciellt efter ditt blogginlägg om olika fetter. Jag tycker ju inte om olivolja så nu blir det smör för hela slanten samt kokosolja för hjärnan och möjligen liiite kallpressad rapsolja någon gång. Smör i kaffet, hyvlat smör på fröbrödet, massor med smör i alla sorters frästa grönsaker, en klick smör om jag känner mig sugen! Smör till ”allt”! 🙂
        Ska för andra gången i mitt 60+ liv och efter 1,5 år med LCHF få mina blodfetter/kolesterolvärden kollade om en vecka. Minst 25 år sedan förra gången. Ska bli intressant. (hoppas jag) Det är i vart fall en LCHF-positiv läkare och mottagning jag ska besöka.

  8. Tack för en superblogg, Margareta, och tack även för alla inspirerande kommentarer med små användbara tips här och där, tips som gör LCHF-livet mer och mer fyllt av njutning.

  9. Det är kolhydrater i både te och kaffe oavsett sort, däremot inte så väldigt mycket direkt (har för mig kaffe ligger på ca 0.5 gram/dl – te borde vara något liknande), men sorter med torkad frukt etc. tillsatt för smak har säkert något mer, inte massor där heller skulle jag gissa dock. Dricker man så mycket te eller kaffe att kolhydraterna i blir ett problem, ja då dricker man nog för mycket av andra anledningar också (koffeinet påverkar ju hormonsystem i kroppen det också)

  10. TACK för receptet! Jag har druckit LCHF-kaffet en dryg vecka nu och min mage är bättre än någonsin 🙂
    Grädde har varit svårt för mina blodsockervärden då jag är diabetiker, så det här är definitivt ett fullvärdigt alternativ! Även min karl, som annars alltid använder just grädde i kaffet, gillar det här skarpt.

    Tack också för alla ”lugnande” ord

    • Det är så det är för mig också. Jag missade kaffet en tidig morgon när vårt kokosfett var slut och det tog faktiskt ett par dagar innan det vara samma goda ordning på magen igen.

  11. Det smakar ju som när man ”på frallornas tid” doppade fralla med smör och ost i kaffet. Särskilt när frallan var uppäten och det var kaffe med fett och smör kvar. Gott!

  12. Margareta, du skriver så himla bra, har så finurliga ideer och rubriker, bara Reclaim LCHF!!! Kanon!

    Jag har druckit te, framförallt te med lakritssmak, och kokosfett länge, det är så himla gott att man tror att det är något fel, är faktiskt inte säker på att te med olika smaker är kolhydratfria, men det kanske någon annan vet. Jag har frågat tetillverkarna, men de svarar bara att de inte tillsatt något socker, det är bara produktens naturliga smaker dom kommer fram och det säger ju inte så mycket. De vet alltså inte själva heller.

    På jobbet har jag en burk med kokosfett bakom ryggen och tar mig en sked, framförallt på eftermiddagen då andra äter frukt eller eventuellt kaffebröd. Om man är lite trött sådär. Jag blir piggast. En välgjord cappucino med kokosfett är mumma. Cappucinon är det dock mjölk i, tyvärr.

    Smör i kaffet får mig att tänka på barndomen då vi pimplade fisk på isarna i norra Jämtland. En stor termos kaffe och hårdbröd (som det heter) med smör på som doppades tills smöret smälte och rann ned i muggen. Oj vad det blev gott.

    Så blanda ihop det måste ju bli perfekt.

    Om det nu händelsevis finns någon som tror att man tänkt sig att byta ut alla måltider mot detta, så är det ju en grym missuppfattning och något som får stå för dem själva. Och att å andra sidan kunna äta en yoghurt med en stor näve blandade nötter och gå ned i vikt måste ju vara fantastiskt för dem. Varför skulle det vara bättre? Och mera LCHF?

    Keep up the good work Maggan!

  13. De senaste fyra mornarna har jag för första gången i mitt långa liv druckit LCHF-kaffe. Att jag inte gjort det tidigare beror på att jag trodde att man var tvungen att ha en sån däringa specialmixer med lock. Margareta förklarade att det räcker med en vanlig stavmixer och en lite djupare behållare. Drycken blir jättegod, mild och fyllig i smaken. Pelle, min 17-åriga son, såg på i morse när jag tillredde LCHF-kaffet. Han tyckte det såg jätteäckligt ut. Men när han smakade på kaffet tyckte han att det smakade riktigt gott. Lite för fett kanske, men helt drickbart.
    Jag mår jättebra på denna fullfeta morgondryck och kommer att fortsätta med den tills jag eventuellt tröttnar. Men varför skulle jag göra det?

  14. Oavsett vad man äter är det en bra idé att hålla uppe intaget av kokosfett och smör. Kokosfett är det bästa ur växtriket, ingenting kan konkurrera, och smör är en animalisk höjdare, fullt i klass med äggula och njurtalg. Blandar man smör och kokosfett får man dessutom ett utmärkt fett att steka i.
    Smör och kokosfett är produkter som ger superhälsa. Det finns ingen anledning att tro att dessa hälsoeffekter försvinner bara för att man mixar fettet med kaffe.

    Sten Sture

    • härligt, nu har Sten Sture ( som e min ”husgud” ) oxå okejat lchf-kaffet !!
      jag har druckit detta ett tag å tycker att det e rent magiskt gott.
      det bara kan ju inte va nåt dåligt med detta !
      säger som alla andra , att det e självklart att allt kan missbrukas, tror man att detta e nåt som man ska dricka hela dan isf mat så e det ju helt tokigt. men de e det ju ingen som påstår heller att man ska.
      en ljuvlig frukost !!
      Gunsan

  15. Härligt, skrattade gott åt både din och Tommys kommentarer om MCB, om ni vill ha en Engelsk distributör, hör av er ; ).
    Tyckte det sorgliga var att det kom hintar/insinuationer i olika diskussioner från AH om sånt som det inte fanns så mycket på fötterna om (ingen eller dålig vetenskap bakom) och då hade det varit bättre att avstå.. Det kommer alltid finnas de som väljer att hitta snabba lösningar i livet med ”pick & choose” oavsett sammanhang och att MCB skulle tilltala vissa av den anledningen är inte oväntat, men det var ju inte det de handlade om.

    • Precis!
      Från början handlade det om att starta dagen med fett, för att få till den totala fettkvoten för dagen. Sen blev det frukost eftersom jag inte behöver den också. Vitsen med det är att lunchen och middagen blir större eftersom jag är en matglad person som lätt äter för mycket protein. Inte att lunchen och middagen försvinner. Jag skrev att de gjorde det EN DAG OCH DET VAR ETT UNDANTAG.
      Titta så lätt något för vingar och en fjäder blir en hel hönsgård. 🙂

  16. Massor av fett, inget fel i det. Kanske bara bra att folk hör att man kan få i sig mer fett? Börjar bli lite väl fettsnålt i råden nuförtiden. 😉

  17. Du och Tommy är genier, Margareta. Och skönt att höra Skaldemans lugna stämma i stormen.

    • Tack F :-), jag njuter av att läsa alla underbara kommentarer från er läsare. Det får mig att älska det här för mig nya ”bloggjobbet” som tar av tid jag egentligen inte hade.

Kommentarer är stängda.