Ostenzym- vad är det?

Jag sticker emellan blodtrycksrapporteringen med ett inlägg jag känner är angeläget. Google är min vän, men det är ibland svårt att få vettiga svar.

Jag äter väldigt lite mejeriprodukter men gör vissa undantag. Jag känner mig ibland lätt uppblåst och vätskesvullen och har försökt hitta en röd tråd. Det har varit svårt och därför är det lättare att undvika alla mejeriprodukter. I år är det 20 år sen jag började anpassa min mat till något som några år senare började kallas LCHF. Jag är numer less på alla undantag och försöker därför hitta och lägga till produkter som fungerar.


Det som varit svårast att undvika helt har varit ost. Jag tycker det är en uppoffring att inte kunna äta ost. 2017 fick jag en röd tråd att följa genom mitt IgG-test (ImuPro med 300 livsmedel). Komjölk är ett problem, men inte get- eller fårmjölk. Det stämmer även i verkligheten. Jag har funderat på varför och tror alltmer det handlar om processerna mjölken utsätts för, ända från vad korna äter till färdiga produkter.


För ett par år sen lärde jag mig att den animaliska löpen som används vid osttillverkning till stor del ersatts med konstgjort ostenzym.


Jag gillar ost i alla former

Ostenzym, även kallat mikrobiellt ystenzym, är ett alternativ till animaliskt löpe som används i osttillverkning. Istället för att utvinnas från kalvmagar, som traditionellt löpe görs, produceras ostenzym av mikroorganismer som fermenterar mjölk eller andra växtbaserade substrat.

Tillverkningsprocessen enligt Googlesökning:

  1. Kultivering: Specifika mikroorganismer, oftast jäst- eller mögelsvampar, odlas i en näringsrik vätska. Ping här ringer varningsklockorna direkt och jag har fått fram att svartmögel dvs Aspergillus niger (Citronsyra E330) ingår i processen.
  2. Fermentering: Mikroorganismerna fermenterar mjölken, bryter ner proteiner och frigör enzymer med koagulerande egenskaper.
  3. Renings- och filtreringsprocess: De aktiva enzymerna separeras från fermenteringsvätskan och renas genom filtrering och andra processer. Ping ”andra processerinnebär vad?
  4. Torkning: Det renade ostenzymet torkas ofta till ett pulver för att underlätta lagring och användning. Ping jag är skepiskt inställd till ”hållbara’ livsmedel.

Fördelar med ostenzym:

  • Vegetariskt och veganskt: Ostenzym är en djurfri produkt, vilket gör det lämpligt för vegetarianer och veganer. Ping jag visste inte ens att de äter ost på komjölk. Heja Google 😀
  • Konsekvent kvalitet: Tillverkningsprocessen ger en standardiserad produkt med jämn koaguleringsförmåga. Ping yes det känns ekonomiskt
  • Hygienisk: Ostenzym produceras i en kontrollerad miljö, vilket minimerar risken för kontaminering med bakterier eller andra mikroorganismer. Ehhh så det gäller inte vid vanlig livsmedelshantering med löpe?
  • Potentiellt lägre kostnad: Vissa studier tyder på att ostenzym kan vara billigare att producera än animaliskt löpe. YES äntligen ett argument jag tror på. Följ pengarnas väg.

Nackdelar med ostenzym:

  • Smak och konsistens: Vissa personer upplever att ostenzym kan ge en viss bismak eller påverka ostens konsistens jämfört med animaliskt löpe. Ping säkert en smaksak.
  • Allergener: Vissa personer kan vara allergiska mot mikroorganismerna som används i ostenzymsproduktionen. Ping tänk om vissa är de flesta, fast de inte vet om det ännu?

Sammanfattning:

Ostenzym är ett vegetariskt alternativ till animaliskt löpe med vissa för- och nackdelar. Om du upplever magbesvär vid konsumtion av ost med ostenzym kan det vara en god idé att prova ost från Allerum eller andra mejerier som använder animaliskt löpe.


Det är alltid klokt att lyssna på kroppen


Reflektion

Jag äter sen drygt ett år ost utan ostenzym (Hårdost från Allerum, Buffelmozzarella) och upplever inte längre att jag sväller. Det förgyller tillvaron att rensa bort lite undantag.

Det vore kul med ett blindtest med de vanligaste hårdostarna med och utan klassisk löpe för att se upplevd skillnad i smak och konsistens. Jag tänker tex Herrgård, Grevé och Präst som ingår i Allerums sortiment med löpe.


Är det fler än jag som reagerat på att osten förändrats de senaste åren? Jag har inget exakt årtal men Google hintar om 2018.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Ostenzym- vad är det?

  1. Tack för intressant inlägg!
    Vi undviker komjölksost då min man har psoriasis och han mår bättre av att inte äta den. Dock älskar vi ost och äter get- och fårost. Men tänkt om man använder konstgjord ostenzym i dessa ostar också 😉 då är hälsovinsten inte så stor som vi trott!

  2. Tack för att du gräver i fakta och delar med dig. Upptäckte en liten firma som säljer ”ost från Alperna” i lösvikt, stora runda ostar, ett par gånger i månaden utanför butiken jag vanligtvis handlar i. Smakar helt annorlunda, måste fråga honom om innehållet nästa gång.

  3. Jag köper sällan ost numer. Har inte smakat gott. Torrt och smuligt.
    Kanske beror det på innehållet av ostenzym.
    Har inte tänkt på det förrän du nämnde ostenzym/löpe för en tid sen.

Kommentarer är stängda.