Blodtrycksrapport

Oj vad tiden går fort ibland. Jag tyckte det var nyss jag skrev om labtesterna. Mycket annat har hänt som jag får återkomma till senare. Här kommer i alla fall svaren och fortsättningen på blodtryckshistorien.

När jag privat anlitar något av labben för årlig hälsokontroll kommer svaren snabbt. En del samma kväll och resten dagen efter. Den här gången blev det inte så, förmodligen för att Blodtrycksdoktorn erbjöd en manuell remiss på papper för att jag skulle slippa köra 3 mil till ett digitalt anslutet lab. Nu fick jag ta mig till ett här i Nynäshamn. Det föranledde nog en hel del manuell registrering så det tog en hel vecka från provtagning innan läkaren kommenterade resultatet i appen.


Inga stora överraskningar


Jag hade inte räknat med det heller eftersom jag hade resultat från december 2023. Det som gjorde mig mest fundersam var att fasteglukos låg så högt att jag passerade prediabetesgränsen med god marginal, därför ville läkaren även ha ett nytt fasteglukosprov plus HbA1c (långtidsvärde) för att få bättre överblick.


När alla provtagningar var klara var det dags för ”läkarbesök” dvs bedömning utifrån mina dagliga mätningar av blodtrycket, mina svar på ett frågeformulär, journalanteckningar med EKG mm från akuten (ersatte fysiskt besök på VC med remiss från Blodtrycksdoktorn) och alla blod- och urinsvar från lab.

Läkarbesöket var helt digitalt dvs skriftligt i appen (inloggad med BankID). Jag kunde kommentera, ställa frågor och få svar. det passade mig bra, då vet jag vad som är sagt.


Slutsatser från läkaren


  • Förhöjda blodfetter – inte tillräckligt för medicinsk behandling
  • Medelblodtryck (14 dgr) lätt förhöjt – bör sänkas med livsstilsförändringar

Sjuksköterskan kommer stötta med livsstilsförändringar framöver, ny läkarkontroll om 6 veckor.


Min egen reflektion


Blodfetterna var inom referens enligt de funktionsmedicinska referensvärdena jag fick ta del av som patient (2017-2019). Jag var så tacksam att mina (enligt vården) förhöjda värden inte ledde till medicindiskussioner.

Blodsockret var tillfälligt förhöjt vid första provet och HbA1c bekräftade att jag lever hyfsat även om det är lite högre nu än tidigare.

Blodtrycket lever sitt eget liv men genomsnittet är ”gult” och inte ”rött” där jag var när den här resan började. Mitt mål nu är att komma tillbaka till ”grönt” där jag brukar vara. Just nu har jag enstaka gröna värden. Nu när jag för första gången i livet mäter så ofta inser jag hur flyktigt blodtrycket är och hur mycket som påverkar. Stress är verkligen en reell parameter. Det blir något att jobb med framöver.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka