Andas lugnt – dag 4

Tänk så viktigt det är att andas. En av få saker som faktiskt är livsviktigt. Det lönar sig verkligen att reda ut hur man andas. Jag hade ingen aning för 5 år sen hur dåligt jag andades utan att veta om det.

Att vara trött och sliten, känna sig urlakad med värk här och där, tror jag många känner igen sig i, men hur många misstänker just andningen för det? Andas är ju något som vi bara gör, eller…?

Om jag säger sömnapné tänker de flesta på snarkningar, ofta som timmerstockar. Båda mina föräldrar snarkade. Båda mina föräldrar blev ”sjuka” på olika sätt, en dog och en blev dement alldeles för tidigt. Om just snarkningen påskyndat deras ohälsa är jag en tacksam icke-snarkare.

Jag snarkar inte men har ändå sömnapné.

Jag har skrivit om det många gånger men för er som inte hängt med så länge, så uppdagades det under en tid när jag medicinerade mot depression och fick problem med blodtrycket. (Jag säger ju att jag är skeptisk mot mediciner ?). Blodtryck är typ lika viktigt som andning, så ingen läkare i världen (eller Försäkringskassan i det här fallet) kan få mig att ta mediciner mot depression som påverkar blodtrycket så att jag till och med fick åka ambulans. Det där är en lång historia som går att söka fram här på bloggen om någon är nyfiken.

Det som hände var att jag i början av hösten 2015 pga just den blodtrycksförändringen fick låna hem en blodtrycksmanschett för dygnetruntmätning och den visade att mitt blodtryck var högst nattetid. Det resulterade i en sömnutredning i dec 2015 och utprovning av CPAP i maj 2016.

Ända sen det här hände har jag fått höra av alla möjliga att ”det går över om du går ner i vikt”, men också att ”du andas fel och behöver lära om och träna på att andas rätt”. Det låter väl enkelt och bra?

Helt nyligen sökte jag upp en Facebookgrupp om den CPAP jag använder, på jakt efter en batterilösning inför husbilssäsongen. I den gruppen har jag lärt mig helt nya saker och hittat en oändlig källa till information. En gratis programvara som läser av minneskortet i min CPAP. Det minneskort som sömnkliniken läser av vid varje besök och som jag inte haft tillgång till (gissa om jag försökt…). Nu har jag laddat ner programvaran och kan läsa av EXAKT varje andetag sen jag började 2016 och det är minst sagt spännande för mig som älskar att veta vad som händer för att ta reda på varför. Jag kommer säkert återkomma om det.

Kopplingen till min Borreliamedicinering?

Ja helt enkelt att jag är skeptisk till medicinering eftersom jag har dåliga erfarenheter. När jag kom med ambulans till akuten blev jag förhörd om medicinering och jag hade bara en och var helt säker på att den var orsaken, men det hävdade personalen bestämt var fel. Jag slutade tvärt med medicinen och blodtrycket blev för mig normalt.

Jag kommer agera lika nu. Händer något märkligt med livsviktiga funktioner avbryter jag omgående.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

14 svar på ”Andas lugnt – dag 4

 1. Jag har köpt en relaxator. Ser ut som en lite napp. Den är inställd så att utandningen går långsammare, eller trögare. Den ska iallafall förbättra andningen. Min pappa fick en liknande när han låg på sjukhus och hade lite ångestbesvär pga hjärtat och lunginflammation. Han blev lugnare av att sitta och andas med den.

 2. Skavlan ikväll…
  Tv-doktorn och författaren Dr Rangan Chatterjee, brittisk.
  I slutet pratar han om andning, 3-4-5 metoden…

  Intressant!

 3. Icke relaterat t detta men beställde en ketonmätare fr USA på länk fr dig. Tack och fint pris. Undrar dock, hur säker är den? Och vad betyder siffrorna? Min visar utslag på grönt (att jag har utandningsketoner) på mellan 0.04-0.3 typ men är det ’bra’ och vad hade det vart i blodketoner,vet du det?

  • Hej
   Du kan inte jämföra blodketoner med utandningsketoner eftersom de är helt olika rent kemiskt. Urinketoner är en tredje.
   Jag skriver upp mina mätningar och jämför med mig själv. Den är säker på det den mäter.
   Vill jag veta blodketoner mäter jag i blod.
   När blodketonerna är tillräckligt höga brukar utandnings- och urinketonerna minska igen på mig. Då lever jag på ketoner och det blir mindre spill.
   Utandningen är billig och enkel.

Kommentarer inaktiverade.