Nystart – hur gör jag?

Jag funderar på hur många som går och väntar på nyårsafton, eller rättare sagt nyårsdagen? Årets största dag för nystart av allt som har med hälsa och goda föresatser att göra. Tänk så lätt det är att dras med i andras både nyårslöften och planering av stordåd. Det är inte lika roligt att tänka på hur många av dessa goda föresatser som brutits redan efter ett par veckor, eller kanske dagar.

Min erfarenhet är att jag lyckas bättre av att vara lite mot strömmen dvs hitta min egen väg och inte ha större förväntningar än jag av erfarenhet vet att jag klarar av. Då är chansen att lyckas större.

December blev annorlunda än på många år. Det började med några fettsnåla sociala tillställningar tätt följda av sockrade halstabletter mot en envis rethosta (jag avstår konsekvent sötningsmedel). Det räckte för att väcka sockermonstret som sovit länge nu. Utan desperation har jag lugnt noterat vad som händer när hjärnan möbleras om och jag helt utan förmåga till kontroll agerar emot vad jag vet är bäst för mig. En nyttig erfarenhet för att hålla fast vid framtida motivation. Ingenting är förändrat, jag är lika sockerberoende som jag alltid varit och det fungerar inte att kompromissa. Samtidigt släppte jag alla mina kontrollverktyg. Ingen våg, ingen glukossensor och ingen stegräknare har fått väcka mig ur dvalan. Jag tog helt enkelt paus.

Dags för nystart

Varför dramatisera och vänta till nyår? Varför inte ta det här och nu? Mindre än +2 kg på vågen känns inte som någon katastrof, varför riskera mer genom att vänta? Någon glukossensor har jag inte ännu, men ketonerna är obefintliga.

  1. Få fart på magen
  2. Öka fettmängden
  3. Var snäll

Magen

Jag börjar varje morgon med en saltshot (seltin, askorbinsyra, MSM och bikarbonat) som förhoppningsvis sätter fart på systemet. Jag tar även saltsyrakapslar för att snabbt få bättre matsmältning.

Fettbomber

Jag ersätter inte måltider, jag kompletterar med mycket fett. För mig fungerar det bäst att öka fettintaget innan jag börjar ta bort något. Effektivast är nån form av fettbomber. Vad spelar mindre roll. Smaksatt smör i någon form och kokosolja/smör i kaffet är enklast. Det är inte bara enklast, det är snabbast och även effektivast. Redan tidigt i december sjönk mitt intag av fett i samband med flera måltider jag åt med goda vänner och där bäddade jag för de frestelser som tog över senare.

Stressa inte

Mentalt välmående är nödvändigt. Inte låta mig dras med i andras kom-iform-upplägg är nog den viktigaste punkten av alla. Jag har tidigare skrivit om pressen att vara ett offentligt skyltfönster. Min motivation är att jag ska må bra och göra uppoffringarna enbart för min egen skull. Vad andra gör, med eller utan inbördes tävlingsinriktning, har påverkat mig till utmaningar jag inte varit mogen för. Nu när jag drar mig tillbaka från LCHF-offentligheten slipper jag det. Jag gör bara vad jag vill, i min egen takt. Jag tänker vara snäll mot mig själv.

1  januari 2020
Denna dagen, ett liv…
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Nystart – hur gör jag?

  1. Bra resonemang! Alltid bäst att köra utifrån sig själv! Behövde också en nystart nu och körde igång före jul, mitt sätt då min metabolism numera är som den är och jag får tänka till om varje stärkelse därför är det lättast att skippa allt?

Kommentarer är stängda.