Väldigt över den optimala ketonzonen

Ketonvärde 2012-08-13

Jag blev lite förvånad i går morse när jag fick fram ett extremt högt ketonvärde. Det har pratats mycket om svält när värdena galopperar och därför började jag rannsaka mig själv. Har det gått överstyr, har mättnadskänslan blivit så stor att jag helt enkelt slutat äta?Jag var ensam hemma i söndags (dagen före mätningen) och eftersom så många verkar vara nyfikna på hur jag äter och hur mycket så offrade jag mig för vetenskapen och vägde därför maten en hel dag. Så här blev det.

Frukost

 • 3 dl kaffe
 • 25 g kokosfett
 • 40 g smör

Lunch

 • 90 g varmrökt lax (jag tog  först 130g men orkade inte hela)
 • en hel avokado (brukar väga ca 100g utan kärna och skal)
 • blandad sallad med gurka och en körsbärstomat
 • ett par msk kall sås jag hade i kylen, gjord på smetana, creme fraiche och majonnäs.

Middag

 • 150 g Scans ekologiska falukorv stekt som fyra skivor (ja jag äter den ibland nuförtiden, särskilt om alternativet är att jag skall laga maten själv…)
 • ca 1 tsk majonnäs på varje skiva, lite fransk senap blandad i majonnäsen
 • 1 liten påse (60 g) färsk spenat stekt i mycket smör och kryddad med vitlök
 • 1 msk  smetana i spenaten som redning.

Ja vad tycker ni? Verkar jag svälta? När jag satt med laxbiten till lunch fick jag skära bort en bit och lägga tillbaka i kylen. Jag förmådde inte äta den och det är VÄLDIGT ovanligt för att vara jag, jag länsar normalt tallriken.

Räknar man så har jag ätit ca 45g rent protein och det är inte så himla mycket, men tänk då på att jag är en ganska liten person 162 cm och rent teoretiskt räcker det åt mig. Det är 0,75g per kg kroppsvikt för BMI 22.
Skall jag ändra något är det proteinet och ev kolhydraterna jag skall höja. Det mättande fettet kommer jag inte angripa i första taget eftersom det är nyckeln till att jag är så nöjd.

Dr Jeff Volek pratar i sin bok om mandel för att bromsa och för mig vore det troligen att lägga i handbromsen. Jag har ALDRIG gått ner ett enda hg i vikt på nötter och mandel. Det finns stor överätningsrisk och jag vet inte hur jag löser det. En automat som bara släpper ut en viss mängd per dygn kanske vore något att ta patent på.

Personlig reflektion

I vanliga fall när familjen är hemma kan jag inte hålla på och väga maten en hel dag, enstaka mål går bra beroende på vad som serveras och vem som är hemma. Vi äter mycket grytor eller åtminstone mat som simmar runt i en fet sås lagat för 3-4 personer eller fler. Det bär mig emot att stå där med vågen och kontrollera varje gram jag stoppar i mig när jag har ungdomar och ibland barnbarn i huset.

Nej – min tid som professionell banterska är SLUT. Jag vill leva ett vanligt liv och normalisera min vikt så gått det går genom att äta LCHF på en nivå som jag just nu trevar mig fram till..

Tillbaka till ketonvärdet…

… och hur jag har fortsatt efter det. Jag har inte ändrat någonting, bara fortsatt äta som vanligt. Jag har läst det jag hittat (tack för länkar) och jag har kommunicerat med Jimmy Moore som mätt sina ketoner i 90 dagar nu.

Min slutsats är att eftersom jag har normalt fasteblodsocker och varken hypoglykemi (ett tillstånd då blodets sockerhalt är lägre än ungefär  2-3,5 mmol/l) och inte heller så högt att det är fara för det livsfarliga tillståndet ketoacidos. Just den här dagen hade jag 4,5 mmol/l.

Jag har inte heller de symtom som nämns tex frusenhet – jag är tvärtom väldigt varm betydligt varmare än normalt. Jag mår bra – känner mig fylld av energi – vaknar utvilad på mindre sömn än vanligt. Kort sagt – jag mår ypperligt.

Är det då någon vits att ”köra LCHF så här hårt” dvs få så här höga värden. Enligt Jimmy är det ”no benefits över 3.0” och jag är benägen att hålla med. Vågen har stått still ett par dagar och jag har till och med ökat några hekto, så vem vet – den gamla myten att kroppen ställer in sig på sparlåga när man ”bantar” kanske är sann för några av oss i alla fall.

Jag har inte ändrat mitt säta att äta efter detta eftersom jag ville se om det höll i sig och under tiden försöka blir klar över vad jag skall ändra. Dagens resultat var betydligt lägre 3,1 och därmed är jag tillbaka i den s.k, optimala zonen och behöver inte fundera så mkt mer.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

11 svar på ”Väldigt över den optimala ketonzonen

 1. Följer detta med spänning, jag är i samma ålder och längd och jag får inte heller i hop det, även om det till stor del beror på att jag faller för än det ena och än det andra. Men för tillfället är jag ”ren” och har faktiskt tappat 1 kg sen i fredags då jag började med kaffet! Har hållit på i 4 år nu och det är ju bara så att när man håller sig på banan så mår man ju bra!

 2. Hej Margareta
  Hittade fram till The Ketogenic diet For Health (via Lifezone tror jag) där jag bland annat läste om hur olika muskler och hjärna utnyttjar ketoner och att man inte blir stabil i sin ketos förrän efter flera veckor på verkligt låg kolhydratnivå. Samma hävdar ju Stephen Phinney i intervjun på kostdoktorn.se. Kanske var det här bara ett utslag av att ketosanpassningen inte är stabil ännu, att adaptationen går in i en ny fas? Ska bli väldigt intressant att se vad som händer om du fortsätter som förut, utan att ändra på något.
  Jag är förtjust i din blogg, lär mig jättemycket, och det är så skönt med ett forum för oss som inte är några viktnedgångsstjärnor utan tvingas pröva oss fram.

 3. Mycket intressant att läsa om din keton-resa! blir verkligen sugen på att testa det här sättet att äta på, men jag undrar om man då måste ha en sån där ketonmätare för att lyckas ha koll på hur kroppen reagerar? ….att gå ner i vikt och förhoppningsvis få mindre värk vore verkligen härligt! Eftersom vanlig LCHF inte biter på min vikt så måste jag ju ändra på nåt – frågan är ju bara vad och hur! du tycks ha kommit på en variant som passar dig, och jag tror nog att vi är ganska lika sammansatta o både längd o vikt 🙂

  • Jag tror också vi är rätt lika Karin. Testa att öka fettmängden och se om du efter ett tag kan minska proteinerna. Jag tror att vi som är lite kortväxta äter för stora portioner. Ökar man fettet blir man mätt på mindre.
   Lycka till!

 4. Sà lànge man àter tillràckligt med fett (och inte gàr under den satta blodsocker nivàn som bidrar till stress/kortisol i kroppen) tror jag personligen inte att hògre nivàer àr skadliga (lekman).
  Fòr att citera mannen bakom ”Bulletproof coffee”:
  ”The fat makes your body stay in ketosis so your physiology gets the benefits of Intermittent Fasting, but the fats provide enough fuel for your brain that you don’t get the same stress response. ”

  Om man adderar mycket fett (och dàrmed àter mindre av annat) tycks keto-nivàerna gà upp. Om man kommer upp till ”svàltnivàer” tror jag detta innebàr att man àtnuter de dokumenterat ”goda” effekterna av svàlttillstàndet (cellreparation, làngre liv etc), samtidigt som man fortsatt fòrser kroppen men nàring (genom fràmst fett) och alltsà slipper de negativa ”bieffekter” som kommer av svàlt (sàsom stòrning av reproduktion, làgre energi etc).

  Vad tycker du?

  (Citat fràn: http://www.bulletproofexec.com/a-bad-combination-for-women-intermittent-fasting-and-paleo/ )


  Lite fler citat fràn sama kàlla:

  ”Bulletproof Intermittent Fasting basically tells a woman’s body that it’s time for autophagy (cellular cleanup) and rapid fat loss (ketosis), but it preserves adrenal function more than normal IF. Since you’re actually using adrenal hormones (catecholamines) to burn fat, this *really matters* more for women.”

  ”Bulletproof Intermittent Fasting also doesn’t send the epigenetic signal that you’re in a famine and should shut down your fertility. In contrast, it sends the signal, “You are in a land of plenty, with an environment full of the types of fat that make for optimally healthy babies.”

  ”On top of that, the cold hands, brain fog, irritability and tiredness that come in the afternoon with traditional Intermittent Fasting don’t exist with Bulletproof IF. Our bodies were made to use fat for fuel – if there’s enough fat, we do well, and our hormones work, and we can still lose weight.”

  • Jag tycker inte jag fastar riktigt som han beskriver eftersom jag äter lunch och middag som vanligt. Det är bara frukosten jag avstår från protein. Jag har under stora perioder av mitt liv inte ätit frukost alls utan fått lära mig det för att man ”ska” nu är jag tillbaka där jag trivs bäst.

 5. Jag skulle tagit reda på hur mycket kcal det blev över dagen, j i mina ögon låter det som ganska lite mat.
  Så kolla hur mkt kcal det blir, du bör ju ligga på 1500 iaf.
  Det är just därför jag mäter och väger för att lära mig hur en tallrik bör/ska se ut för mig… Vill heller inte svälta även om mättnaden är där.
  Tänker inte pyssla med detta länge till, men jag vill äta några veckors varierad mat och få kläm på portionerna i förhållande kcal.

  • Margareta Lundström den 14 augusti, 2012 kl. 13:25 skrev:Redigera

   Eftersom jag anade att någon skulle fråga så har jag räknat…
   Själv tror jag inte ett enda dugg på kalorier – jag har läst så mkt om hur man hittade på den enheten och det verkar inte ha med människor att göra – snarare förbränningsugnar, men det är ett begrepp som är svårt att utrota. Jag kommer dock aldrig använda det i ett blogginlägg. Vi använder oss av protein, kolhydrater i olika former och fett – inte kalorier.
   Frukost 500 kcal
   Lunch 635 kcal
   Middag 1100 kcal
   Voila – över 2000 kcal

Kommentarer inaktiverade.