Hur mår din fascia?

Jag tror de flesta inte ens vet vad fascia är. Lyssna därför på det här klippet med Professor em Karl E Arfors. Karl är sen länge LCHF-vän till mig. Det finns några klipp på Youtube som jag är glad för. Han förklarar att inflammation bor i bindväven (fascian) oavsett var vi sen blir sjuka. Han räknar upp många sjukdomar i klippet och det finns säkert fler. Jag tror personligen att lipödem är namnet på den inflammation som drabbat fettcellerna. Fascian är viktig och värd att vara rädd om.

Kostförändringar rent allmänt efter någons ”LCHF/ketoschema” räcker inte för att läka de inflammationer Karl beskriver i klippet, även om tillväxten av inflammation bromsas genom att ”sluta äta socker och mjöl”. Karl föreslår Curcumin och Ingefära som kosttillskott och han antyder även någon behandling.

Min egen inflammation hittades bla i hög sänka under många år, gränsfall till högt blodsocker har jag också haft i åratal men hållit nere med kostförändringar. Jag har också några fler analyserade värden som olika läkare hjälpt mig analysera. Jag reagerar med intolerans på mat jag ätit under hela mitt liv (ägg, gluten och komjölk bla) och har sen jag slutade äta det både fått lägre sänka och tydliga tecken på lägre inflammation. Jag är påtagligt friskare och framför allt rörligare.

På rekommendation av Dr Peter Martin (FunMed http://www.funmed.se i Göteborg) har jag sen hösten 2017 periodvis kompletterat med höga doser av antiinflammaroriska kosttillskott bla vitlök. Curcumin som Karl Arfors föreslår i klippet har jag också ätit långa perioder. Ingefära har jag ätit sporadiskt, men inte hittat någon högdosvariant ännu.

Läkarna Erik och Sofie Hexeberg beskrev under LCHF-eventet i Säffle hur mat vi äter kan skada tarmen och resultera i att proteiner som inte hunnit brytas ner tillräckligt tar sig ut i kroppen via blodet och uppfattas som något främmande som immunförsvaret anfaller. Kroppen bryter ner sig själv och vi blir sjuka på olika sätt. Jag gjorde hösten 2017 den provtagning Hexebergs refererar till i boken.

Sammantaget börjar jag mer och mer förstå sambanden. Tidigare har jag bara vetat vad som inte fungerat på mig trots att det fungerat på så många andra. Vi är olika och unika i allt. Ingen lösning passar alla och jag kämpar vidare på min väg mot 65. (284 dagar kvar).

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Hur mår din fascia?

  1. Jag köper gurkmeja på pepparberg.se, ekologiska kryddor o mycket goda, prisvärda och i olika viktstorlekar. Gurkmejan innehåller minst 3,3% curkumin. Kan inte säga vad som är bäst, färdiga kapslar eller gurkmejapulver?

Kommentarer är stängda.