Fettkvoten i dessert- och färskost

Efter att ha jämfört fettkvot i flera hårdostar är det dags för andra ostar.
Jag gillar att äta en bit Brieost tex till kaffe och vi använder en hel del Creme Cheese i matlagningen. Min absoluta favoritost har blivit den här:

Castello® Ekologisk färskost med vitlök

Energi 330 kcal
Protein 7,5 g
Kolhydrat 2,5 g
Fett 32 g
Skaldemans fettkvot: 32/(7,5+2,5)=3,2

Ingredienser: Ekologisk pastöriserad mjölk och grädde, ekologisk vitlök, salt, persilja.
En helt underbar ost. Vän av ordning tvättar loss etiketten och använder glaset som ljuslykta. Det finns säkert 100 på jobbet av någon anledning 🙂

Castello Ekologisk färskost med vitlök

Den här osten behöver inget smör. Fettkvoten är så hög att den kan dela med sig och göra annan, magrare mat fetare. Vi rullar in den i rostbiff till picnickmat och serverar med grönsallad + olivolja.

 

Castello® Organic Brie 28%

Energi 320kcal
Protein 16 g
Kolhydrat 0,2 g
Fett 28 g
Skaldemans fettkvot: 28/(0,2+16)=1,7

 

Ingredienser: Mjölk* (97%), salt 1,4%, mjölksyrakultur, löpe, vitmögelkultur.  *KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

Castello® Organic Brie 28%

Den här osten är också en av våra favoriter. Fettkvoten räcker för att äta den fristående. Har jag inget annat att ta med till lunch tar jag med en sån och äter hela till lunchkaffet på jobbet
(150 g)

 

Cream Cheese Naturell 23%

Energi 240 kcal
Protein 5g
Kolhydrater 3g
Fett 23 g
Skaldemans fettkvot: 23/(5+3)=2,9


I
ngredienser: Pastöriserad mjölk och grädde, salt, mjölksyrakultur och löpe

Cream Cheese Naturell 23 %

Den här osten har riktigt bra fettkvot och den använder vi ofta för att öka fettet i våra grönsaksrätter (spenat, broccoli, blomkål osv).

 

 

Vi väljer Cream Cheese med ICA’s och Coops märke före Philadelphia eftersom jag tycker innehållet är bättre. Amerikanerna är ännu värre på tillsatser än vi. Innehållet i Philadelphia är som jämförelse Mjölk, grädde, mjölkprotein, salt, stabiliseringsmedel (E407, E410), bakteriekultur.

Vän av god ordning kanske undrar hur en ost med fetthalt 23 % kan ha högre fettkvot än en hårdost med 31%. Svaret är att vi mäter energiprocent, dvs utan vatten. Vatten tillför ingenting näringsmässigt. Det finns mindre vatten att ta bort i hårdost.

 

ICA Basic Mozzarella

Energi  250 kcal
Protein 18g
Kolhydrater 1,5g
Fett 19g
Skaldemans fettkvot 1,0

ICA Basic Mozzarella

Mozzarella är magert naturellt men tillsätter man olivolja eller annat fett varje gång så fungerar det. Vi har testat de flesta märken och fasnat för den billigaste. Euroshopper har blivit ICA’s egna.

125 g ICA Basic Mozzarella med 2 msk olivolja

En påse innehåller 125g och till den behövs 1,5-2 msk olivolja (mer olja om det ingår grönsaker). Fettkvoten = 2,2

 

 

Fontana Fetaost original

Energi 267 kcal
Protein 16,5g
Kolhydrater 0,7g
Fett 22g
Skaldemans fettkvot: 22/(16,5+0,7)=1,3

Fontana Fetaost original

Fetaost är något fetare än mozzarellan men behöver ändå olivolja eller något annat fett. Den fungerar som ”vanlig” LCHF (75E% fett) men inte för oss som har problem att gå ner.

 

150g Fontana Fetaost med 1 msk olivolja

En msk olivolja räcker långt för att höja fettkvoten.
Till ett paket på 150g tillsätter jag 1,5 msk

 

 

 

Vi mixar feta med Smetana, olivolja och en kruka basilika. Smeten smaksätter vi med vitlök och peppar (salt behövs inte eftersom osten är saltad). Jättegott till grillat.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

17 svar på ”Fettkvoten i dessert- och färskost

  1. Cantadou – basilika/gräslök

    Ingredienser:
    färskost, vatten, grädde, basilika, salt, gräslök, kaliumsorbat (konsv.medel)

    – Protein 6,5 g
    – Kolhydrater 2,5 g
    – Fett 30 g

    Skaldemans fettkvot: 30/6,5+2,5 = 3,33

  2. Brieost: Wernersson – Kolibrie, 500 g (x-pris Hemköp 34:95)
    – Energi 373 kcal
    – Protein 18 g
    – Kolhydrater 1 g
    – Fett 33 g
    – Kalcium 350 mg
    Skaldemans fettkvot: 33/(18+1) = 1,7

    Ingredienser: Pastöriserad komjölk, salt (1,8 % kraftigt saltad), mjölksyrakultur, mikrobiologiskt ystenzym, vitmögelkultur.

    Jämförelse med Castello ovan:
    Castello® Organic Brie 28%
    Energi 320kcal
    Protein 16 g
    Kolhydrat 0,2 g
    Fett 28 g
    Skaldemans fettkvot: 28/(0,2+16)=1,7

  3. Coops ”Cream cheese”, natural, 200 g, fett 23%
    Pris: 13,95 kr
    Ingredienser:
    Skummjölk, grädde 46%, vetefiber utan gluten, salt, citrusfiber, stabiliseringsmedel E415, E417, mjölksyrakultur.

    – Energi 240 kcal
    – Protein 4,5 g
    – Kolhydrater 4,0 g
    – Fett 23,0 g
    Skaldemans fettkvot: 23,0/(4,5+4,0) = 2,7

    Jämförelse med ICAs motsvarande ovan:
    Cream Cheese Naturell 23%
    Energi 240 kcal
    Protein 5g
    Kolhydrater 3g
    Fett 23 g
    Skaldemans fettkvot: 23/(5+3)=2,9
    Ingredienser: Pastöriserad mjölk och grädde, salt, mjölksyrakultur och löpe

    Coops är sämre med skummjölk och E-nr!

  4. Pingback: Osttest |

  5. Underbara ostar! Men mozzarellan… Riktig mozzarella köps dagsfärsk, den ligger i saltlake i mjölkaffären. Den är god!
    den enda goda mozzarellan i Sveige är importerad buffelmozzarella, den är ljuvlig……
    Men köp inte Zetas buffelmozzarella, den måste vara fusk för den smakar som en komozzarella och har helt fel konsistens(men är lika dyr som en riktig).
    Pröva gärna en annan av mina ostfavoriter: Taleggio, mums!

    • Jag har aldrig ätit så färsk mozzarella, men kan tänka mig att den är god. Den importerade buffelmozzarella jag vet att jag ätit har jag inte gillat, tyckte den var för frän i smaken.

    • Man kan skrämmas av ICA Basic för att den är billig … MEN den har en mycket färsk, frisk och god mjölksmak … mjuk konsistens … inte gummiboll … man förvånas av förhållandet pris-smak …

  6. Cantadou är mycket god, men lite dyr kanske, 125 g ca 21 kronor.
    olika smaker: pepparrot, vitlök, 4 peppar, [chili/basilika]

    – Protein 6 g
    – Kolhydrater 2,5 g
    – Fett 31 g

    31/8,5 = 3,6 fettkvot

      • Jag har just nu två burkar Cantadou hemma:
        Cantadou 4 peppar
        – Protein 6 g
        – Kolhydrater 2,5 g
        – Fett 31 g
        31/8,5 = 3,6 fettkvot

        Ingredienser: fransk färskost, vatten, grädde, salt, pepparsorter…., aromer.

        Cantadou paprika/chili
        – Protein 6,5 g
        – Kolhydrater 3 g
        – Fett 31,5 g
        31,5/9,5 = 3,31 fettkvot

        Ingredienser: fransk färskost, vatten, grädde, salt, tomatkoncentrat, paprika, chili, aromer, färgämne: paprikaextrakt.

    • Det är ju vår bästa ost, det är den vi gör rostbiffsrullar av tex inför långa USA-flygningar.
      Den är för god/fin för att använda i matlagning, men vi tar gärna en sked vid sidan om på tallriken.
      Det finns en till med en picantare smak chili tror jag, men den är svår att få tag i.

Kommentarer är stängda.