Mera frukost

Jag äter ibland bacon utan ägg till frukost. Bacon har betydligt högre fetthalt än nötfärs och jag behöver inte tillsätta mer fett än det jag vill ha i stekpannan. Det har varit bra under de här månaderna när jag försökt avstå från smör (komjölk).

Bacon är så fett att det gott och väl uppfyller ketogränsen. Det är lätt att se på förpackningen utan att behöva räkna. Det är dubbelt så mycket fett (34g) som protein (15g) och då behöver man inte tillsätta mer fett.

Jag är lite kinkig med tillsatser och vill inte äta sånt för ofta så bacon är inte varjedagsmat men som lite omväxling fungerar det. Nötfärsen jag skrev om i förra frukostinlägget är helt ren och det känns bättre men då måste jag tänka på att tillsätta fett istället.

Som tillbehör blir det grönsaker och det blir vad jag har hemma. Just idag en råriven morot och lite champinjoner i stekpannan, en körsbärstomat och ett litet glas rödbetsjuice.

Dagens reflektion:
Det är skönt att ibland välja mat som är naturligt fet och slippa tänka på att behöva tillsätta mer fett.
Det är skönt att äta mat som är naturligt fri från tillsatser och inte behöva fundera över vad som på sikt påverkar mig. Jag brukar säga att man ska skilja på mygg och elefanter. Äter jag bacon varje dag blir det en ”elefant” och äter jag det ibland räknas det in bland myggen.

Dagens fråga:
Hur gör ni med tillsatser? Är ni lika kinkiga som jag eller låter ni det slinka ner?
Hur tänker ni om fetthalten i maten?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”Mera frukost

 1. I Stockholm har jag hittat Tulip ekologiskt bacon, utan tillsatser och fritt från tillsatt nitrit! Tycker det är lite mer smak på den än de vanliga samt att den är inte lika röd i färgen när man tillreder den!
  I övrigt försöker jag också se till att det är så lite tillsatser som möjligt och speciellt citronsyra skyr jag så mycket som möjligt.

  • Det jag har emot Tulip är att det är danskt kött. Av alla mina kriterier står svenskt högst på listan. Svenskt eller inte alls. Det finns många orsaker till det. Kräver ett eget blogginlägg

 2. Jag har 4 krav på bacon, varav ett märke klarar tre. Har inte hittat nån som klarar alla 4.
  1. Sveskt kött
  2. Utan socker eller sockersubstitut
  3. Ekologiskt, helst krav
  4. Utan nitrit.
  Ett till tre klarar scans ekologiska. Den enda jag hittat som klarar dessa 3. Köper aldrig bacon m socker i – som bilden du visar. Smakar knäck. Händer ((sällan)att jag köper scans oekologiska – som klarar 1 o 2.
  På cajsa varg el paradiset hittar jag ibland utan nitrit – men den är då inte ekologisk. Handlar inte så ofta där.

  • Jag har inte hittat med alla fyra men utan nitrit och lokalt uppfött som är bättre än eko/krav. Dessvärre har de slutat med sina hushållsgrisar.
   Det är SVÅRT och vi konsumenter måste ställa krav om vi ska komma någon vart. Producenterna tror vi vill ha nitrit för färgen. Köttet blir grått utan.

 3. Tillsatser…ja, jag försöker väl äta mat som inte behandlats för mycket, och utan en lång innehållsförteckning. Bacon blir det sällan; dels för tillsatserna, dels för att jag inte äter mycket gris, dels för att jag inte är jätteförtjust I smaken. Smör tillsätter jag till maten. Och grönsaker, lite olika sorter. Kokosoljan glömmer jag, tyvärr.

 4. Jag köper vildsvinsfärs (min lokala affär tar hem åt mig) och det är mycket godare än nötfärsen, som jag tycker är för mager och blir torr. Jag gör pannbiffar, och äter en till kvällsmat varje dag, med grönsaker.

  • Det låter toppen. Jag har tillgång till vildsvin ibland (lokala jägare) men det är inget jag kan få tag i hela tiden. Naturlig fetthalt är bäst och vildsvin är fetare än nöt, men ofta inte som bacon. Vi har lokalt uppfödda grisar också och det är stor skillnad.

 5. Alltid intressant och trevligt att läsa dina inlägg 🙂
  Tänker som dig om tillsatser men det går lite upp och ner, försöker hålla dem så lågt som möjligt ;).
  Smälter smör och äter till de flesta måltider och jag tänker inte så mycket på
  fetthalten i det övriga. Äter också ett par matskedar kokosolja.

  • Tack ?
   Då är du på rätt väg enligt hur jag tänker. Tillsätter man extra fett oavsett vad man äter är man på säkra sidan och behöver inte fundera så mycket och framför allt inte räkna vilket är viktigt för mig (även om just matte är min starka sida)

Kommentarer inaktiverade.