Kompression

Nu är det snart 1 år sen jag började fundera mer på lipödem och vad det får för konsekvenser när det visar sig att man är drabbad.

Ett stort diskussionsämne bland lipödemiker är kompression dvs specialsydda plagg som stramar åt och hjälper vätska att lämna kroppen. Lymfvätskan som innehåller slagg och avfallsprodukter ska transporteras uppåt i kroppen och har inte den pumphjälpen blodet har genom hjärtat. Den transporten kan man underlätta med kompressionsplagg.

Att skaffa medicinska kompressionsplagg som verkligen både passar och sitter bra är en hel vetenskap. Det finns specialutbildade lymfterapeuter som håller på med sånt och det är en dyrbar och omständig process. Jag har valt bort det momentet eftersom min kropp förändras hela tiden. Det känns inte motiverat att kosta på mätning och plagg som sen efter ett kort tag inte passar. För den som vill mäta själv och testa finns det en hemsida som heter Medi (medi.se) där det finns medicinska kompressionsplagg att beställa.

Jag har istället satsat på något som heter Bubblisar. Det är en variant (typ tajts) där man själv mäter och kommer fram till rätt storlek som sen beställer på nätet. Jag har testat ett par olika och har fastnat för de som heter Emana. De är sköna att använda och sitter bra på mig. Läs gärna på deras hemsida om hur de fungerar. Tim Kvick som utvecklar och säljer dem är både läkare och själv drabbad av lipödem.

Bubblisar finns i många färger och går att bära som vanliga tajts

Jag började med Bubblisar innan jag gjorde IgG-testet i oktober och använde dem varje dag, men jag kan inte säga att jag märkte någon direkt skillnad mer än att de känns sköna att ha under båda vila och arbete. Jag hade dem för att jag blev rekommenderad. Efter testet och kostomläggningen fortsatte jag med Bubblisarna av bara farten och då blev det lätt att tänka att det var kompressionen som gjorde skillnad när jag började gå ner i vikt. För att utesluta den varianten slutade jag helt och var utan under många månader med fortsatt viktminskning.

Den här veckan har jag börjat igen och jag känner redan efter två dagar hur vilsamt det är att få det stödet som Bubblisarna ger. Jag använder dem alltså inte för viktminskningen längre utan för att jag trivs i dem och tycker att benen får vila när de får stöd. Jag fick en liten känsla igår av att jag kissade mer än jag drack, men det var inget som syntes på vågen så det är inget bekräftat.

Dagens reflektion:
Jag är inte beroende av kompression för att minska i vikt, men det är väldigt skönt att använda Bubblisar då det avlastar tyngdkänslan i benen. Jag orkar mer i vardagen och får inte känslan av att jag behöver sitta och vila lika ofta.

Dagens fråga:
Finns det någon här som känner igen sig och har en annan uppfattning av kompression och vilken som hjälper bäst? Jag har tex hört att släta strumpor typ Medi skulle fungera bättre än den bubbliga varianten som alla modeller av Bubblisar är. Själv har jag bara testat Bubblisar och är nöjd med dem, men det kan ju vara bra om det finns alternativ att få veta för- och nackdelar.

 

För er som inte hängt med, så har jag funderat sen jag först hörde talas om lipödem för många år sen och vid den här tiden för ett år sen kom jag fram till att jag ville veta och fick i september veta att jag är drabbad genom en diagnos på Lymfterapi Norrort. http://lymfterapi.com/ . Sök på ordet lipödem i sökrutan om du vill läsa mer om vad jag skrivit tidigare

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Kompression

  1. 2xu sport compression, gröna bandet plus några capris(avseer modeller). Beroende på om man är mera lymf än lipo skall högre grad användas sägs det ofta. Att få stödet är viktigt, svullnaden har gått ner runt knäna lite grann för mig och mina stabbiga underben ser mer ut som ben. Precisionssydda klass 2, nej, inte än. Jag sover i min kompression, och försöker ha på den på dagen med. Har Czsalus kompression också, nog likt Emana med bubblig yta, sköna men inte kompression, mer massage. Massage är bra med, men är inte samma sak som typ Medi kompression. Jag grubblar på typ bandage kompression, finns också nått som heter Circaid Juxtafix som inte är så besvärlig att ta på sig, det är ju en av demassiva nackdelarna med plattstickad måttbeställda kompressionskläder typ Medi.

    • Tack! Jag tycker det mesta är svårt att få på och har sen många år svårt med det mesta som är krångligt. Mina Emana krävde träning i början. Jag har också 2xu ?

Kommentarer är stängda.