Att mäta är att veta – vätskesamlingar

Oförklarlig viktökning på flera hg kanske något kg över natten är väl något många av oss varit med om. Vi kan någonstans inse att det inte handlar om att vi ökat i fettvikt så snabbt, vi brukar kalla det att vi ”samlat på oss vätska”. Varför då undrar jag med en dåres envishet. Jag är inte intresserad av att okontrollerat öka så mycket även om det ”bara är vatten”. Istället vill jag veta varför så att jag till en annan gång kan undvika det.

Jag har hittat ett sätt att äta som fungerar och inte bjuder på sådana överraskningar och sen efter lång tids uppehåll av ett livsmedel testar jag om den där viktökningen återinfinner sig, då är det ganska säkert att vätskesamlingen orsakades av just det livsmedlet. Jag äter numer inte bara glutenfritt, utan även komjölksfritt och äggfritt.

Ost är ett knepigt livsmedel för mig. Jag svullnar över natten om jag tar en ostbit på kvällen och tänk så många gånger jag gjort det utan att fatta att det är osten som gör att jag ”samlar vatten”. Där är viktkurvan till stor hjälp. Väger jag mig inte inser jag inte att jag svullnat och då funderar jag inte heller på vad det var jag åt dagen innan som orsakade det den här gången. Grädde, creme fraiche och andra mejeriprodukter fungerar likadant. Jag testar en i taget, så att jag säkert vet vad som händer.

Det är många som klarar vikten bättre utan komjölksprodukter och jag tillhör dem som testat att vara utan under långa perioder och jag har kommit fram till att det gäller mig också. Det verkar fungera bättre med get- och fårmjölk vilket gör att jag gissar på att det är kaseinet som skiljer. Det finns kor med kasein2-mjölk, men det är inte lätt att få tag i. Wästgöta Kloster Munkens gräddost 38 % – en favorit jag saknar

Tack för att du läste, välkommen tillbaka