Insomningsproblem

Ju mer jag funderat över min andning och varför jag enligt sömnutredning inte får tillräckligt med luft när jag sover, har jag själv kommit fram till att det är själva näsingången som är för trång. När jag slappnar av och ska sova stängs näsan tillräckligt för att jag får känslan av att sakna luft. Därför ligger jag och spänner ut näsborrarna när jag ska sova och det räcker för att jag inte ska somna. Det blir en slags insomningsångest. Slappnar jag av blir det för trångt och jag får inte luft. Spänner jag mig och vidgar näsborrarna för att få in luft kan jag inte somna. Det blir en ond cirkel som plågat mig hela mitt vuxna liv alldeles i onödan.

När jag sover med min CPAP pressar den in luft även om jag slappnar av och det gick märkligt fort att lära sig somna med den. Hela första året hade jag den med mig vid alla övernattningar, för jag vill inte vara med om dessa plågsamma nätter någon mer gång.

Under 2017 glömde jag den vid ett tillfälle när jag skulle vara borta två nätter. Första natten gick bra och jag märkte ingen större skillnad när jag vaknade på morgonen men andra natten var hemsk. Då hade känslan av att inte få luft väckts och jag ville helt enkelt inte somna.

När jag kom hem och hade tillgång till maskinen igen, upptäckte jag att det var just avslappningsförmågan som varit problemet. Då köpte jag näsvidgare på Apoteket, bara för att testa skillnaden mot att sova helt utan hjälpmedel och efter första natten insåg jag att största problemet är att våga lita på att jag får luft när jag sover. Det fungerar hyfsat med näsvidgare, även om det känns ännu bättre när jag sover med CPAP-maskinen. Ibland lessnar jag på maskinen, särskilt när jag är förkyld för du blåser den slemmet åt fel håll och det är väldigt obehagligt. Då är det skönt att ha ett alternativ. Tidigare har jag lyft huvudänden på sängen för att få luft, men då sover jag sämre.

Numer har jag alltid en förpackning näsvidgare med mig i handväskan, om det skulle bli så att jag inte kommer hem till min maskin. Jag tar inte längre med mig maskinen för enstaka övernattningar om jag inte har bilen och det är väldigt skönt att slippa släpa på den väskan.

(Jag använder Nozovent Medium)

Nozovent medium

Tack för att du läste, välkommen tillbaka