Östrogenöverskott

En orsak till fett lagrat som hängbuk är östrogenöverskott och obalans i könshormonerna. Obalans har jag haft sen övergångsåldern då jag hade störtblödningar i flera månader som till slut hormonbehandlades. Jag har fortfarande periodvis besvär med nattliga svettningar och annat mindre angenämt.

När jag funderar och härleder så började mina ordentliga viktproblem efter första graviditeten/förlossningen 1986 och det är över 30 år sen. Jag har länge misstänkt hormonförändringar som orsak till min övervikt, men jag har inte hittat fram till hur man hanterar och åtgärdar det.

Jag var för många år sen på en föreläsning med Mia Lundin för att få svar, men tyvärr handlade hennes föreläsning inte om oss kvinnor som redan passerat övergångsåldern, men för den som har besvär och en bit kvar rekommenderar jag Mia Lundin. Hon har levt större delen av sitt liv i Kalifornien, men är numer även verksam i Sverige.

Kopparöverskottet jag fick bekräftat genom hårmineralanalysen  tyder också på östrogenöverskott så sen dess söker jag fortsatt info om vad man kan göra åt det när man är 60+. Jag har än så länge förstått att det inte är för sent. Jag trodde själv tidigare att östrogennivåerna sjönk dramatiskt, eftersom man ofta pratar om tillskott vid övergångsbesvär (de som är omdiskuterade pga cancerrisk) och därför blev jag lite snopen när jag fattade att jag förmodligen fortfarande har motsatsen dvs överskott.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Östrogenöverskott

  1. Jag har varit på Hormonkurs hos Marianne Arnström vid två tillfällen. Mycket bra, hon pratar om vikten av att använda progesteronkräm. Det är extra viktigt för oss äldre kvinnor. Det motverkar bröstcancer, benskörhet, stelhet och mycket mer. Efter klimakteriet smörjer man in med en ärtstor kul av krämen två gånger per dag, med ett uppehåll på en vecka en gång i veckan.

    Hon svarar inte på frågor. Hon anser att det är så mycket man behöver veta så en heldagsturer är nödvändig. Du kan kontakte henne för information om kurs på info@vitallyft.se

    Hälsningar
    Gunnel

  2. Läste…på någon facebook-grupp tror jag…om progesteronkräm (amerikanska doseringar). Jag vet ingenting, men är nyfiken.

Kommentarer inaktiverade.