Visuella hjälpmedel

När Stephanie Person berättar om ketogen kost använder hon sig så klart av amerikanska mått. Det innebär att det mixas friskt mellan enheterna

De mäter:

  • volym i cups och vi mäter i dl
  • vikt i ounces (oz) och vi i kilo eller gram
  • glukos i  mg/dL och vi mmol/L

Från början tyckte jag det var svårt att förstå mängderna när jag fick höra dem i helt andra mått än jag är van. Det var lätt att jag tänkte att en cup är lite mer än en dl men så enkelt är det inte. Jag löste problemet med att köpa en amerikansk måttsats för att med egna ögon kunna se och bilda mig en permanent uppfattning om vad de olika måtten innebär. Om Stephanie säger a ”cup of broccoli” så menar hon hela 2,5 dl (det största måttet) och 1/8 cup är 30 ml (2 msk i det minsta måttet). 2,5 dl broccoli är betydligt mer än den dryga dl jag innan tänkte.

Amerikansk måttsats med både cups och ml angivet

Egentligen är det värre för amerikanerna. De är inte konsekventa utan använder båda måttsystemen i en blandad röra. De verkar generellt ha lika svårt för vårt metriska system som vi har för deras. Det känns för mig som att när något är viktigt då mäter de i exakta gram. När det blir mätt i cups är det inte lika petigt.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka