Koka buljong

På något vis känns det som att det går trender även i matlagning och just nu känns det som att koka buljong är nyttigt och därför populärt.

För mig känns det naturligt att ta vara på buljongen när jag kokar kött och kokat kött har jag alltid gjort så jag förstår inte riktigt trenden. Men så är det ofta. Jag kan vara ”mitt i en trend” och inte förstå den, jag kan lika gärna vara helt utanför alla trender och inte förstå det heller. Trenden nu verkar vara att koka bara ben för att få den åtråvärda buljongen. Jag kokar kött med ben och tar vara på buljongen och har samtidigt fått gott kött att äta.

Det är verkligen enkelt att koka kött oavsett sort. Knepet är att veta vad man vill krydda med och att det tar mycket längre tid än man tror om det ska bli riktigt bra. Det finns bra hjälpmedel. Vi använder både Crock Pot för långkok och klassisk tryckkokare för motsatsen – snabba kok.

Jag är nog ganska klassisk när det gäller matlagning. Mamma använde väldigt sällan recept och det gör inte jag heller. Recept kan inspirera mig, men jag är inte beroende av dem.

Fläsklägg från gris med ”känd bakgrund” kokar jag gärna. Det måste inte vara KRAV/EKO om jag känner uppfödaren. Fläsklägg har kraftiga ben med mycket märg.

Kokar jag kött (fläsk/nöt/fågel och med ben) blir det oftast med salt, hela blandade pepparkorn, lagerblad, lök och några rotsaker. Oftast någon syra tex äppelcidervinäger. Det kan också bli fler kryddor beroende på humör och inspiration. När köttet är klart släpper det från benen och man känner på smaken att det är klart. Då tar jag upp köttet och fortsätter koka benen ett par timmar till. Buljongen silas och dricks direkt eller sparas. Jag älskar buljong och dricker det gärna. Har alltid gjort.

Trenden som pågår är att äkta buljong är välgörande och läkande för tarmen. Det låter ju bra, så jag fortsätter dricka min goda buljong.

När jag läser/hör talas om trender lika den här blir jag nyfiken och får själv massor av frågor runt den särskilda nyttigheten av i det här fallet buljong

  • vilken typ av buljong är att föredra?
  • hur mycket behöver jag per gång?
  • hur koncentrerad?
  • hur ofta?
  • måste man koka själv eller duger den jag köper färsk, färdig i burk?
  • är det något särskilt man behöver tillsätta  eller
  • är det något man ska undvika för att optimera nyttan

Tja, frågorna har väl lika många svar som allt annat och informationen spretar så klart beroende på vem man frågar.

Jag är periodare i detta som allt annat. Ibland kokar jag kött ofta och ibland tar det ett par månader då jag glömmer bort det eller får för mig att det är bökigt. Jag väljer medvetet olika köttbitar men de som förekommer oftast är fläsklägg, högrev (nöt) och hel kyckling. Jag är noga med ursprung. Det ska vara svenskt och känner jag inte uppfödaren väljer jag KRAV/EKO. Ibland blandar vi olika sorters kött och gör god sylta av köttbitarna.

När jag optimerat min dagbok/journalföring kommer det säkert finnas med någon kryssruta där jag kan markera att jag fått i mig den förmodat nyttiga buljongen och av vilken typ buljongen varit. Tänk om det sen visar sig att det var just regelbundet intag av buljong som var nyckeln som vände hela trenden? Det vet jag ju inte just nu eftersom jag inte har någon sådan statistik.

Det kan ju också vara så att regelbundet intag av buljong verkligen läker den eventuellt skadade tarmen och att det sen ger positiva resultat i form av bättre näringsupptag som på sikt ger bättre hälsa. Då gäller det också att hitta vad som är skadar tarmen så att man undviker det. Jag kan tänka mig att en hel del behöver uteslutas, det gäller bara att veta vad och varför.

Jag har läst både Martina Johanssons bok Magstarkt och Giulia Enders bok Charmen med tarmen. Båda är väldigt läsvärda och jag tror bestämt det är dags att läsa om dem  Alltid fastnar något nytt.

Orkar du inte läsa böcker men vill läsa mer kan du googla på ”buljong” och ”läckande tarm”.

Den som är extra vetgirig kan googla på engelska ”bone broth” och ”leaky gut”. Det finns massor att läsa och lära

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Koka buljong

  1. Jag står inte ut med lukten av att koka buljong. Har varken Crockpot eller tryckkokare. Därför köpte jag en Wonderbag. I den har jag gjort allt möjligt men väldigt ofta kokat buljong. Jag har inte brottom eftersom jag är pensionär. Jag köper en fin kyckling och gör efter Birgitta Höglunds recept. När köttet är färdigt pillar jag bort det från benen. Sen kokar upp skrovet tillsammans med alla möjliga ben jag samlat i frysen med kryddor, grönsaker och litet vin. Detta kan pågå ett par dagar. Men jag har ingen buljonglukt i mitt kök. Sedan fryser jag ner i små burkar för att ta fram en portion per dag eller så.

    • Tänk så olika, jag gillar doften och påverkar den med de kryddor jag har i

Kommentarer är stängda.