Fettkvot och skitsnack

Jag brukar aldrig missa ett tillfälle att snacka skit – alltså nr 2, det där vi normalt inte pratar så ofta om men som är så viktig för de allra flestas välmående.

Om jag som vanligt utgår från mig själv är det så att jag väldigt lätt får det tungt att leverera. Jag har under stor del av mitt liv burit hem bärkassar med olika slags fibertillskott för att få hjälp med detta. Det var mitt största problem när jag 2004/2005 började med kolhydratreducerad kost (LCHF). I mars 2005 stötte jag första gången på Sten Sture Skaldeman och jag frågade.

  • ”Hur får jag i mig fibrer?”
  • ”Du behöver inga fibrer?” svarade Sten Sture Skaldeman
  • ”Mähhhh, du skulle bara veta…”
  • Ät mer fett! svarade Skaldeman
Ja så är det fortfarande och nu har det gått över 10 år sen den dialogen.
I många LCHF-sammanhang pratar man om nödvändigheten av att ersätta de kolhydrater man inte äter med fett dvs inte öka proteinhalten så att det i princip blir bara protein man äter. Det talas inte lika ofta om hur mycket fett man behöver äta, snarare tycker jag att tendensen ute i ”LCHF-världen” just nu är att vi inte ska äta så mycket fett, även Skaldeman säger att vi behöver inte äta massor av fett om vi redan bär på ett inbyggt fettlager
Frågar ni mig kommer jag svara att det är högst individuellt och att man får testa sig fram. ”Hur då?” får jag ofta frågan.
Jo man tillför/minskar på fettet tills magen fungerar som den ska. Mitt önskeläge är automatisk morgontidning (nr 5) utan stånk, men inte heller tapetsering av porslinet, vilket händer om det blir för mycket av något (tex Magnesium, kaffe, olivolja eller kokosfett, även stress påverkar). Hamnar man i den situationen kan det vara bra att testa mängderna tills man hittar rätt.
poo

För mig är det bäst att varje enskild måltid har hög fettkvot, det går inte att kompensera på kvällen för då har jag redan en ”torr” propp på vägen, däremot kan jag äta fett i förskott när jag vet att det kan blir för lite mot kvällen.

Bästa sättet att nå rätt fettkvot utan tillsatt fett är att från början välja naturligt feta livsmedel. Självklart kan man välja annat än kött, se detta diagram bara som en princip.

Om min dagliga fettkvot ligger runt 80%, jag dricker tillräckligt med vatten och jag mår bra dvs stressar inte – DÅ fungerar också morgontidningen som den ska.

Rött= Protein, Blått=fett

(Rött= Protein, Blått=fett)

Alla siffror är energi-% dvs utan vatten till skillnad med den fett-% som finns på förpackningar. Energin i kött kommer från protein och fett.

Vill du läsa gamla blogginlägg om ”Morgontidningen”.
Skriv morgontidning i sökfältet uppe till höger så får du mycket läsning 🙂
 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka