Yoghurt till frukost

Jag längtar efter Ann-Sofis frukostar. Ann-Sofi Sydholm driver, tillsammans med sin man Costa, Villa Panagos i Faliraki på Rhodos. Hon kan LCHF på sina fem fingrar och lagar härligt god mat till alla sina gäster (oavsett de vet om att de äter LCHF eller ej). En frukost består av många rätter och man sitter utomhus i morgonsolen och njuter medan hon lagar maten och familjen dukar fram en rätt i taget. Jag säger lagar, eftersom många rätter är varma.

Matsalen på Villa Panagos är utomhus.

Matsalen på Villa Panagos är utomhus. Vid behov rullas taket ut och man får skugga under dagen och takbelysning på kvällen.

Varje frukost börjar med vanlig kall yoghurt garnerad på olika sätt. Det kunde vara kryddor (kanel tex) mandel, nötter och någon klyfta från säsongens frukt, några russin ibland. Just nu finns det tex nektariner. Några val hade jag inte gjort själv hemma eftersom jag ”jagar” kolhydrater, men här är det måtta som gäller och man får ta del av mycket gott och sammantaget blir det inte många gram kolhydrater. Hemma har jag svårt att ta ”en klyfta” men här var vi många som delade och då går det bra, med den fetaste yoghurten och en liten portion eftersom vi visste att ”Det kommer mera…”

Jag har uteslutit mejeriprodukter under en lång period och därför inte ätit yoghurt. Under den här resan bestämde jag mig direkt för att äta vad som serveras för att se vilken effekt det skulle få på mig. Jag vet inte exakt varför mejeriprodukter hindrat min viktminskning eller varför jag fått plattare mage när jag avstått. De senaste teorierna jag läst är att det kan vara mjölkproteinet (kasein) som orsakar svullnad och utebliven viktnedgång och inte mjölksockret (laktos) som jag alltid trott innan. Om det vore laktosen som är problemet skulle laktosfritt fungera men för mig gör det ingen skillnad.

Jag vägde mig innan jag åkte och första morgonen efter. Ni som följt mig ett tag vet att det kan bli några kilo plus under en resa oavsett hur noga jag sköter mig. Den här gången blev det några ynka hekto, inte mer än jag pendlar under några dagar här hemma. Min tanke just nu är därför att fortsätta med lite yoghurt ett tag och se vad som händer..

Jag har hittat en ekologisk och fet yoghurt, tillverkad av svensk mjölk. Den heter Turkisk Ekologisk Yoghurt och kommer från Lindahls, ett varumärke inom Skånemejerier. Lindahls merjeriprodukter är ofta importerade, men den här är tillverkad på svensk mjölk. Vill man ha rinnande yoghurt får det bli en annan, den här är krämig. Kolhydrathalten är drygt 4% så det blir 4 g om man tar 1 dl. För mig som är van vid betydligt mindre kolhydrathalt i det jag äter så är det här verkligen ett test jag vill göra.

yoghurt_eko

Jag kompletterar min youghurt med 10 Macadamia-nötter för att få lite tuggmotstånd och strör även över lite kanel. Foto får komma en annan dag, jag har redan ätit idag.

Syftet med yoghurten är att bevara lite av matglädjen från Rhodos. Det var så lustfyllt att börja dagen med så många olika smaker i munnen och jag är väldigt förtjust i naturell filmjölk/yoghurt. Jag insåg under Rhodos-veckan att jag avstått från det som för mig är livskvalitet under den här perioden jag inte haft yoghurt/fil hemma.

1dl yoghurt ger inte tillräckligt lång mättnadskänsla för mig, så jag avser komplettera med ägg i någon form och fettkaffe. Om tiden någon morgon inte räcker, får jag avstå yoghurten, annars är risken för stor att jag skippar de mer tidskrävande äggen och äter mer yoghurt för att bli mätt och då rusar kolhydraterna genast iväg.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

1 svar på ”Yoghurt till frukost

Kommentarer inaktiverade.