Allt fluff är inte fett

Tänk att vi tjockisar har så lätt att tro att allt extra vi bär på är fett. Trots att vi förmodligen inser att en del är vätska eller tarminnehåll. Man kan rimligen inte gå upp och ner i fettvikt flera kg på några dygn och ändå tror vi det när vi deppar ihop över vågens siffror eller över byxor som plötsligt stramar i midjan.

Jag har nyligen på allvar börjat sätta mig in i hur och varför vi samlar på oss vätska och det är återigen en helt ny värld att ta del av för oss som inte är insatta sen tidigare. Jag svullnar mer eller mindre i olika situationer och har inte sett något system i när eller varför. Mina fotleder tex kan se eländiga ut och jag har inte själv sett några direkta samband. Det som nämns när jag söker lindring är minskat intag av salt, undvika stillasittande och att vila med benen högt. Blir det riktigt illa så bör man använda stödstrumpor. Dvs åtgärder, inte direkta orsaker. Jag vill veta varför.

Mina händer kan se fluffiga ut på ovansidan olika mycket olika dagar och jag förstår inte vad som gör att det är så varierande.

Jag har frågat läkare på vc och inte fått något direkt svar, men kanske inte varit tillräckligt ihärdig. Med lite envishet har jag äntligen kommit fram till en tänkbar orsak och har nu vid två tillfällen fått massagehjälp och därmed haft chansen att påtagligt kissa ut vätska. Visst låter det som en dröm? Spåret jag söker vidare på handlar om lymfans problem och hur man med enkla metoder kan hjälpa den på traven. Jag är som vanligt inte rätt person att beskriva det medicinska, men jag skall så småningom skriva en sammanfattning av vad jag kommit fram till.

Ni som brinner av nyfikenhet kan läsa vidare på

Lymfsystemet

lymfsalongen.se

Bild på lymfsystemet hämtad från Bebe Granstens hemsida (länk Lymfsystemet)

Bild på lymfsystemet hämtad från Bebe Granstens hemsida (länk Lymfsystemet)

 

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Allt fluff är inte fett

 1. Kortisolbrist kan ge svullna anklar, typiskt att man får ett insjunket märke efter strumplästen. Andra symtom är yrsel när du reser dig, vakna på natten kl 2 och vara kissnödig, muntorrhet, svaga muskler, salt och sockersug. Vid långvarig kortisolbrist försvinner pubeshåren.

 2. Du kan sakert mer om detta, men att minska med salt later spontant som en dalig ide (ur en icke insatts perspektiv…) Salt innehaller sa otroligt mycket mineraler — magnsium och ofta kalium — som gor underverk for leder etc. Och vi som ater lchf behover fa i oss mkt mineraler..

 3. Hänger gärna med i spåret på din jakt efter orsaken, men som åtgärd vet jag som tidigare jobbat som massör, att en lymfdränagebehandling gör underverk, alla som fått massage vittnar om att de blir väldigt kissnödiga.
  I perioder när jag lever lite mer strukturerat börjar jag alltid morgonen med en 5-10 minuters torrborstning, det ger väldigt bra effekt på eventuell svullnad, kör med en bred nagelborste och kör cirklande rörelser mot hjärtat. Men återigen: det är bara åtgärd, inte orsak.

 4. Gick och fick lymfdränage av en bekant som är utbildad lymfterapeut i flera år efter min ryggoperation, det var verkligen välgörande. Svullnaden och värken i ryggen blev sakta men säkert mindre. Nu gör jag sen 8 år en egen variant av massage från fötterna till huvudet varje morgon, det hjälper till bra att hålla svullnad borta 🙂

 5. Jag tror inte att det är saltet utan sockret som gör att man sväller. Första resan till Indien, där jag cyklade mycket, var jag hur svullen som helst om speciellt fötterna. Jag åt bröd, ris, frukt mm. Mina fötter såg hemska ut!

  Numera äter jag bättre, aldrig bröd, frukt sällan och är mycket mycket mindre svullen. Senaste resan blev jag bara svullen i flera dagar efter själva flygresan eftersom jag hade struntat i stödstrumporna.

   • Instämmer. Det måste vara något mer.

    Av och till besväras (för att inte säga plågas) jag av svullna fötter men jag har aldrig lyckats finna orsaken till att jag blir svullen. Kolhydrater är definitivt inte förklaringen i mitt fall. Jag kan bli rejält svullen när jag äter strikt LCHF samtidigt som allt kan lossna när jag ”ger upp” och äter betydligt mer kolhydrater. Att jag mår så mycket bättre utan kolhydrater är en annan sak – men fötterna lever sitt eget liv.

Kommentarer är stängda.