Mättat fett mättar

Tja vad ska jag skriva nu då. Tyckte mest det var en kul rubrik, men det ligger mkt sanning i det påståendet.

Många frågar om jag blir mätt på fett och mitt svar är ja, det blir jag. När jag sen funderar en stund så måste jag modifiera svaret. Jag blir inte mätt på samma sätt på allt fett och därför har jag börjat fundera på om mättat fett mättar bättre?

Många av de som inte tror på LCHF som livsstil hävdar ju att man inte blir mätt genom att äta fett och tänk om det då är Lätta, margariner och solrosolja och sånt de tänker på. Jag har inte och kommer aldrig att testa att äta mig mätt på Lätta.

Av de rena fetter jag äter skulle jag kunna göra en lista på i vilken ordning jag uppfattar dem mättande.

 1. Kokosolja
 2. Smör
 3. Olivolja/rapsolja

Kokosoljan är helt klart effektivast men också svårast att komma överens med. Jag är inte helt road av att äta den med sked. Trots år av försök klarar jag inte smaken av ren kokosolja. Därför pågår ständigt innovativa experiment där jag med mer eller mindre framgång lurar i mig själv kokosolja. Fettkaffet är den mest omskrivna varianten, men det finns fler.

Smör är den stora trotjänaren som alltid går ner oavsett vad jag gör. Kanske inte till sommarens alla sallader och dit kommer vi nu snart.

Jag sätter olivolja och rapsolja på samma placering. Jag är ingen storförbrukare av någon av dem. Olivolja endast av bästa sort och alltid kall. Jag går helt på råden att inte hetta upp den. Rapsolja endast i majonnäs och inte heller av samma orsak upphettad. Friterar gör jag i kokosolja. Majonnäs uppfattar jag som mer mättande än ren olivolja, men det är nog äggen? Jag äter varken olivolja eller majonnäs primärt för att bli mätt. De är mest för smaksättning och för att höja fettkvoten på kall mat.

Innan jag trycker iväg ett blogginlägg läser jag igenom texten och då hör jag ibland frågor som jag lika gärna kan svara på direkt.

En sån fråga är: måste jag äta kokosolja om jag inte alls gillar det.
Svaret blir: nej det måste jag inte. Man måste ingenting när det gäller mat vid min ålder och livssituation. Jag VILL äta kokosolja för jag känner hur bra jag mår av den.

Den hjälper mig helt klart att stanna i ketos.

Den är som mild och mjukgörande salva i mitt ibs-sargade tarmsystem. Den är avgörande för hur positivt/negativt jag upplever mina toabesök. Eftersom det är en daglig rutin känns det värt att fortsätta experimenten. Det betyder inte att jag för den skull slevar i mig kokosolja som man förr tvingade i barn medicin. Nej, jag gör på det moderna barnmedicinsättet, jag tillför något jag tycker är gott så det blir ett nöje att äta istället. Då är det lättare att befästa vanan

Numer blandar jag kokosolja i vår hemgjorda salladsdressing (vinegrett)

Numer blandar jag kokosolja i vår hemgjorda salladsdressing (vinegrett)

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Mättat fett mättar

 1. På tal om majonnäs. Är det någon som har erfarenhet av att ha den med i tub eller burk som nödproviant på resor? Kanske en dum fråga men eftersom den den står i rumstemperatur i affärerna. Kanske man inte vågar ta med det till USA där jag tycker det är svårt hitta LCHF.

 2. Jag har aldrig provat att göra majjo på kokosolja! Annars är det majjo som jag tycker mättar mest, men det kan ju som du säger, bero på äggen. Kokosolja är så ”tät” att den också mättar.
  När jag var i Milano så fick vi olivolja att ringla på köttet och det gör vi hemma numera. Det blir otroligt gott och konstigt nog så absorberar köttet oljan, så det blir inte liggande kvar på tallriken.

 3. Det går bra att göra egen majonnäs med kokosfett, om man vill, och då slipper man rapsoljan. Det är ju den sämst rapsoljan som används där.
  Men jag gör inte så mycket majonnäs längre, för jag blir så hård i magen av ägg.

 4. Inom Paleo så tycker man ju att rapsolja är rena giftet pga det inflamatoriska omega 6:et.
  Verkar som väldigt mycket omega 6 förekommer i nötter avokado och olivolja också men dom livsmedlen verkar va Ok enligt Paleo.
  Men man kanske ska vara sparsam med de ändå.
  Mvh Henrik

  • Jag håller med och det är därför de kommer som nr 3 i min kost och knappt används stora delar av året. Det är kalla såser och kall mat som driver fram problemet. Avokado är för mig ett undantag för att den äts oprocessad från sin naturliga förpackning. Nötter, mandel, frön och liknande baljväxter undviker jag både pga omega6 och fibrer som irriterar min nuvarande friska matsmältning. Rapsoljan är nog bra som traktorbränsle och skulle jag hitta en fullvärdig ersättare till majonnäs försvann den helt från min kost.

Kommentarer är stängda.