Magnesium del 3

Rekommendationen att ta extra magnesium mot olika symptom förekommer ofta i LCHF-sammanhang och jag har varit med och påverkat detta redan från början.

Redan 1993 lärde jag mig från en tysk dietist hur jag kunde slippa alla problem med foglossningsbesvär i samband med min tredje graviditet genom att ta högdos magnesium. Det var som ett mirakel hur jag dansade fram ända till förlossning, jämfört med de tidigare två gångerna då jag knappt kunde gå. Sen dess använder jag magnesium så fort musklerna på något sätt protesterar (myrkryp i benen tex). Från början åt jag bara för att det hjälpte, men sen dess har jag genom att läsa vad andra skrivit verkligen förstått att det fungerar.

Men…. Och det är vad det här inlägget ska handla om… Det är olika på olika fabrikat och de råd som ges ute på nätet om hur man väljer sort och fabrikat stämmer inte alltid. Jag läser, tar till mig och testar. Om det sen inte fungerar så testar jag igen men något annat. Mitt råd är: Gör likadant! Gå inte in för att följa alla rekommendationer hit och dit utan ifrågasätt och testa själv vad som passar dig bäst.

Jag har sen länge kommit fram till att på mig och min man fungerade Twinlabs 500 mg magnesium bäst mot muskelproblem och därför har jag använt den. När Twinlab som märke försvann blev jag först upprörd men sen hittade jag ersättaren Health WNT 250 mg som är lika bra om jag tar dubbel dos Den fungerar mot krampliknande tillstånd både på mig och maken. Behövs det akut tar vi fler tabletter. 1000 mg är inga problem ens för magen, för oss.

För ett par år sen kom i våra sammanhang diverse analyser och rådgivning om varför magnesium och vilken man väljer. Då var Great Earth Magnesium 375 mg som blev rekommendationen och jag köpte den bara för att konstatera att den blir laxermedel för mig långt innan jag kommer upp i den dos magnesium jag behöver.

Nu har jag alltså två burkar hemma för olika ändamål 🙂
mg

Jag är helt utan magnesiumtillskott långa perioder, men så händer något och jag får tex myrkryp i benen (restless legs) och då är det dags för en uppladdning igen. Great Earth-tabletterna har stått i ett skåp länge, men efter att ha läst Professorns goda råd bland kommentarerna i n=1 Stopp så skall jag testa resistent stärkelse igen tillsammans med de på mig laxerande magnesiumtabletterna.

Jag har skrivit tidigare om magnesium:
Magnesium
Magnesium del 2

Det finns fler inlägg och dem hittar du enklast genom att skriva Magnesium i sökrutan uppe till höger.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Magnesium del 3

 1. Min man har klagat på att under de här två åren som vi kört LCHF har det känts som om alla hans muskler försvunnit (har inte blivit bättre efter dokumentären igår). Han har aldrig varit vältränad men tycker sig ha märkt en försämring. Kan det vara magnesiumbrist?

   • Tack, ska nog prova att köpa något till honom på hälsokosten. Men vad ska man köpa? Vill inte ha något så han blir lös i magen. Läste någonstans att det var skillnad på magnesiumsalt (går till tarmen) och annat magnesium som går till njurarna. Vilken typ ska man köpa för att inte känna sig så klen i kroppen?

  • Kaliumbrist kan också leda till att man inte kan behålla muskelmassan och förlorar styrka. Jag tror att det är relativt vanligt när man äter lchf, i synnerhet om man äter en riktigt strikt ketogen kost. Både kött, grönsaker och frukt är bra källor. Men till och med när man äter mycket kött och fisk (och de flesta äter inte så värst mycket), så tar man inte till sig allt kalium som finns i köttet, för det försvinner en del när man tillagar det. Dessutom har jag för mig att man förlorar kalium, när man hettar upp grönsaker (och matlagning innebär ju att temperaturen stiger). Magnesiumbrist kan också leda till större kaliumbrist. Därför börjar många som äter ketogen kost använda kaliumsalt (med 50% kaliumklorid och 50% natriumklorid).

   Det här är alltså något jag har börjat fundera på sedan jag läste The Art and Science of Low Carbohydrate Living. Jag för ”matdagbok” (försöker registrera vad jag äter) och har stått på 60-65% kalium, vilket inte är så bra. Därför försöker jag ersätta det vanliga saltet med ett annat märke som innehåller mer kalium.

    • Ja, det var just därför jag frågade om du fortsätter med Seltin. Jag tror att det trots allt kan uppstå näringsbrister, när man äter riktigt strikt, i synnerhet om man, som jag, inte är så förtjust i bladgrönsaker och inte äter så mycket rå mat.

      • Jag brukar ligga på 50-60 g kolhydrater, mest i form av grönsaker och mejeriprodukter. Jag föredrar tomater, paprika, vitkål, broccoli, blomkål, brysselkål, champinjoner, gröna bönor, kokt spenat, morötter, gurka. Och så äter jag en portion kött om dagen. Men ändå får jag inte i mig tillräckligt med kalium, verkar det som.

      • Oj, förlåt, jag vet att det har blivit för många inlägg nu. Men jag ville bara säga en sak till: avokado är fantastiskt för att få i sig kalium (och mycket annat för den delen).

      • Kul med långa trådar! Jag har kollat just Kalium på VC i samband med en yrselutredning för 2 år sen. Då var jag inne på mitt 8:e LCHF-år och hade helt normala värden. Jag äter mkt avokado. En om dagen om vi har hemma.

 2. Margareta, på tal om vad som hjälper med morgontidningen: fortsätter du med Seltin i vattnet på morgnarna?

 3. Tack för dessa goda råd. Jag har restless legs och för detta tar jag receptet Sifrol 0,18 mg 1/2 – 1 tablett varje kväll. Jag ska nu prova dina råd med Magnesium. Jag blir bara så förvirrad av alla bra och inte bra, bättre och sämre. Har du förslag på vilken sort jag ska börja att prova? Tack, hälsningar Birgit.

 4. På mig fungerar Great Earth också kraftigt laxerande. Fick rådet i hälsokostaffären att testa magnesium citrat, som för det mesta inte förorsakar problem. Märke: Solgar

Kommentarer inaktiverade.