Mer om ketoner

Jag är fortfarande där jag var sist jag skrev om ketoner.
Eftersom stickorna är dyra mäter jag inte varje dag.
Jag dubbelkollar med urinstickor, mest för att få bekräftat det jag skrev redan sommaren 2012. Jag har ++ – utslag på urinstickorna utan att ha en enda mätbar keton i blodet dvs betaketonvärdet är < 0,5. Innan jag började mäta i blod trodde jag att urinutfallet var tillräckligt. Jag fick kämpa länge första gången 2012 innan jag fick tillräckligt utslag på blodproverna och det verkar bli lika den här gången. När ketonerna väl är där känns det lättare att behålla nivån. Det har jag länge gjort i månad efter månad. De knep jag känner till är inget nytt. Låg kolhydratandel, mindre protein än jag "vill" ha och mer fett än jag "vill" ha. Med "vill" menar jag vad kroppen är sugen på. Jag äter väldigt lätt för mycket protein när jag inte är i ketos. Helt enkelt för att jag är hungrig och tycker att överätning av protein är bättre än annat skräp. Jag klarar inte av att vara hungrig. Det gör mig manisk och fixerad. När jag väl är i ketos är det mycket lättare att begränsa proteinintaget för då känner jag mig mycket mer nöjd och mycket mer alert. Att äta 5:2 är tex inga som helst problem då eftersom ketos för mig innebär att jag inte känner hunger/sug på samma sätt. Det är en väldigt angenäm känsla som jag mer än gärna befinner mig i när jag väl är där.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Mer om ketoner

 1. Kul att du skriver om 5:2! Jag har klarat att träna mig till att kunna fasta periodiskt. Först fick jag hjärnsläpp av 16:8, vilket förvånade eftersom jag ätit lchf sen 2009. Jag trodde att blodsockersvacka inte gällde mig. Men nu klarar jag att hoppa måltider med 24 timmars uppehåll, hungrig men inte medtagen. Ökad koncentrationsförmåga och vakenhet. Det känns bra!

  Får se när jag skaffar nya ketonstickor och kalibrerar in ketos över 1,5.

  Inser att jag inte kan unna mig en del på helgerna. Från förra mätningsperioden minns jag att det tog ca tio dagar att komma i rätt ketosnivå efter avsteg…

  När du då är i Ketos, äter du ändå regelbundet för att behålla rätt nivå? Har för mig att jag läst här att du annars går ur ketos ifall du får för lång tid mellan måltiderna.

  Tack för att du skriver om dina erfarenheter!

  • Hungrig men inte medtagen var en mycket bra beskrivning på hur det känns när man är i ketos. Den hungern känns äkta och då vågar jag också äta.
   Törst och saltbrist är ett annat kännetecken för mig.
   Nja jag äter inte regelbundet för ketosens skull utan jag äter när jag är hungrig och så mycket jag behöver för att bli mätt. Varken mer eller mindre. När suget är bortkopplat från hjärnan är det enklare att veta rätt mängder. Det är som att signalsystemet blir tydligare.
   Det som händer är att det behövs så små avsteg för att falla ur ketosen inga avsteg alls accepteras. Jag åt tex några jordgubbar en gång. Det räckte för att sjunka ner under 1,0.

 2. Du är min hjälte!

  Vi är väldigt lika både i ålder och allt som då följer med vad gäller vikt och kost….
  Upplever precis samma som du vad gäller ketos t ex!
  Har slarvat för mkt sedan innan jul och kämpar nu för att komma i ketos igen! Behöver inga stickor för det känns, precis som du säger, när jag är ”där”
  Tack för att du delar med dig så frikostigt av din väg, det underlättar sannerligen för oss andra!

  • Jag svarade innan, men det försvann.
   Tack, ord man blir glad av.
   Jag håller med, jag känner också igen terrängen, men mäter ändå för att övertyga både mig själv och andra (skeptiker) att det fungerar.

Kommentarer är stängda.