Enformig mat

Ibland får jag kommentarer och frågor angående om jag inte lessnar på enformig mat. Jag har uteslutit så många livsmedel att det inte blir så stor variation kvar.

Jovisst kan jag ledsna och bli sugen på något helt annat än det jag normalt äter. Då finns det för mig tre val:

  • Strunta i suget och fortsätta som vanligt.
  • Hitta ett substitut
  • Äta det jag ville ha

Strunta i suget
Allteftersom tiden går blir det här ett allt vanligare val. När jag äter enkelt med få livsmedel i varje måltid är det lättare att utvärdera vad som fungerar. Där har Tommy Runesson blivit ett stort föredöme under de år vi känt varandra. Han är verkligen uthållig på ett beundransvärt sätt, men så har han nått resultat också.

Hitta ett substitut
Det förekommer att jag bakar LCHF-bröd och att jag testar nya LCHF-idéer. Det slutar alltid med att jag backar tillbaka till det enkla. Jag har aldrig fått viktminskningen att fungera långsiktigt de perioder jag ätit kolhydratfattiga fiberprodukter. Jag har inte gett upp idéen och fortsätter testa, men som sagt det fungerar inte ännu.

Äta det jag vill ha
Ja det gör jag ibland, särskilt advent-jul-nyår men det händer annars också. Det är frukt, glögg och lite annan mat jag faller för. Målet är att fortsätta hålla avstegen inom vissa gränser åtminstone, dvs inte gluten och helst inte komjölk (förutom smör). Att helt låta bli komjölk är så nytt för mig att jag fortfarande glömmer bort mig och kommer på efteråt att jag ätit av misstag. Sen jag slutade äta mjölkprodukter dagligen märker jag skillnaden om jag någon gång får i mig. Det kan tex vara någon kall sås eller dressing när jag äter borta. Det kan också vara ost för att jag gärna glömmer bort att jag inte borde äta ost.

Efter många år med kolhydratreducerad kost (jag har påbörjat mitt tionde) så vet jag att det är inte värt i längden att falla för det man tror frestar. Gör man det ändå är det oftast inte värt eländet efteråt. Jag tycker att många av mina frestelser är överskattade. Särskilt de som innehåller vetemjöl.

Den enkla vardagsmat jag normalt äter mår jag bäst av. Då fungerar magen och det är a & o för att jag skall må bra.

enkelmat

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka