Stegräknare

Jag är med stegräknare.

Mitt liv styrs numer av en liten manick som alla dygnets timmar talar om för mig hur mycket jag rör mig – eller inte rör mig. Hur man tolkar den är en samvetsfråga. Det är ganska roligt med statistik (Hej Tommy Runesson och tack för inspirationen) där man kan följa vad som händer på vågen i direkt koppling till hur mycket man rör sig.

Om det när det gäller mig (obs jag pratar som vanligt inte hur det är för någon annan) finns någon koppling – rör dig mer och gå ner i vikt – så är det en väldigt lång tidsfördröjning mellan orsak och verkan. Maken och jag gick väldigt mycket mer än vi brukar under en hel vecka dvs en uppåtgående kurva om man fyller i antal steg veckorna före och sen under Kretaveckan. Gör man sen en viktkurva som varit ganska berg-och dalbaneaktig men ändå nedåtgående så vände den och blev även den väldigt uppåtgående under samma vecka. För att göra bilden mer komplett behöver man även göra en kalorikurva åt dem som absolut tror att det är kalorier ut- och in som gäller och då gäller följande: Vårt första problem under Kretaveckan var att få i oss nog med fett. Kaloritalet skulle blivit avsevärt högre om vi haft normal tillgång på fett till varje måltid. Som jag bedömder det åt vi åtminstone vissa dagar färre kalorier (pga fettbrist) och vissa dagar samma som hemma. Förmodligen lite mer vin sammanlagt än en vanlig semestervecka. Någon enstaka dag (den sista) åt vi kanske mer än vanligt, för att vi åt två måltider ganska tätt för att stå oss under resan hem (flygmaten rör jag inte under så korta resor).

Min slutsats är att det är kul att komma igång och se resultat på stegräknaren och kroppen rent allmänt mår bra av det (om inte någon skadad kroppsdel kvider), men inte blir det någon bestående viktminskning för mig personligen av det. I så fall är det minst en veckas fördröjning eller nåt och då är det svårt att dra rätt slutsatser.

Vad säger ni andra? Går ni ner i vikt av långa promenader (6-10 km per dag)

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Stegräknare

 1. Hej Margaretha, är det Withings Activity Tracker du införskaffat? Jag har den, men är lite skeptisk för när maken och jag går samma sträcka kan det skilja 25% på det uppmätta resultatet på hans och min! Hade han gått 5 km hade jag bara gått 4 km fast vi gått samma sträcka. Så jag satte min Tracker bredvid hans på honom för att se om jag kanske har en gångstil som gör att den mäter kortare sträcka, men skillnaden kvarstod. Jag tror att Withings beräkning utgår från längden på personen och att de räknat ut en steglängd i förhållande till den, gissar att trackern egentligen bara registrerar steg och räknar ut resten. Vad tror du?
  Sen är sömnregisteringen ett problem för mig för den avslutas oftast innan natten är slut (för jag lever rövare i sängen antar jag, har en tendens att sno in mig i täcket några varv).

  • Ja detär samma. Maken och jag går samma sträcka (skiljer väldigt lite och vi har testat en hel vecka). Jag använder väldigt många fler steg men är också betydligt kortare.
   Sömnen syns bättre på websidan än i appen.
   Jag betraktar alla värden mer som trender än fakta.

   • Nu har jag läst på bättre, det är kön, längd och ålder i förhållande till antal steg som styr angiven sträcka. En kalibreringsfunktion håller på att utvecklas, låter bra. Idag testade vi att gå en gemensam sträcka med Runkeeper på också, det visar sig då att mina värden på trackern är mest nära verkligheten, maken tar alltså något kortare steg än förväntade (vilket han skyller på att han måste gå jämsides med korta mig :-)).

 2. Jag märker skillnad då jag jobbar och inte jobbar, jobbar i skolmiljö, som elevassistent så en av mina uppgifter att vara rastvakt, det blir därför mkt lekar och spring med barnen men är jag ledig så blir det mest stillasittande. När jag rör mig så känner jag mig piggare, smalare och fräschare helt enkelt! Men att ta mig ut på långpromenad el gymma på fritiden har åter hamnat i planeringsstadiet 😉 och har varit det under de sista två åren men skam den om ger sig 😉

 3. Jag använder stegräknare på allvar sedan ca 6 månader, satsar på att gå minst 10.000 steg per dag (ca 7 km) och oftast klarar jag av det redan på mitt jobb inom vården och det tillsammans med långpromenader med sambon gör att jag brukar komma upp i åtskilliga mil per vecka. Har gått ner 9 kilo sedan i våras med hjälp av Moniques kurs och optimal ketos men kanske att promenaderna har hjälpt till också 🙂

Kommentarer inaktiverade.