Smör

För mig är det väldigt självklart att smör består av vispad och urkramad grädde och möjligen tillsatt salt. Därför blir jag så förvånad när nästan vad som helst får kallas smör dvs smör har blivit synonymt med vad som bres på smörgås med syfte att kladda fast någon form av pålägg.

Jag vet inte hur många timmar jag sammanlagt ägnat under flera utlandsresor åt att analysera vad som kan kallas äkta smör. Inte blir det lättare när det som nu tex är en innehållsförteckning skriven på grekiska.

Förra året frågade jag en expedit och det slutade med att jag höll i en förpackning med något som hade texten ”butterlike taste”, vilket jag ansåg både skrämmande och otäckt. Den resan levde vi på medhavt kokosfett och Lurpack smör från Arla med text på danska. Förmodligen finns det bra, äkta kretensiskt smör för den som förstår att läsa, men när inte personalen går att lita på att de förstår vad jag menar är det inte lätt.

På restauranger frågar vi ofta efter smör och då får vi Lurpack (Arlas) vilket känns tryggt i alla fall.
image
I år kom vi till en affär (IN.KA) som hade lite större utbud och där fann vi ett schweiziskt importerat smör och det lät bra när jag läste innehållsförteckningen. Kor som lever i alplandet Schweiz lär ha det ganska bra och då borde ju smöret vara ok så det köpte vi. Gissa om jag blev förvånad när jag någon dag senare insåg att bäst föredatum är i juli 2014. VAD HÄNDER egentligen när detta smör tillverkas? Jag vill inte veta just nu.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Smör

 1. Blir nästan ännu roligare när de gör fel åt andra hållet. I och med trenden att folk inte vill ha margarin utan istället smör eller i alla fall bregott på smörgås etc. har det ju lanserats egna märken av det av nästan alla kedjor och märken (var ju lite bråk om vad dessa fick kallas speciellt i början) – alltså ”matfettsblandning av smör och rapsolja” (finns många som inte förstår att bregott inte får kallas smör heller).
  Nu senast skaffade Netto’s mejerimärke ”Enholm”(i reklamen påpekar de svensk mjölkråvara förvånande nog då det är dansk kedja och Arla’s produkter kan vara gjorda av dansk) sig en också. Försäljningen gick nog trögt då det efter en tid blev ”prova på pris” och liknande. Inte så konstigt då det stod ”Smörgåsmargarin” på skyltarna och i reklamblad! – för att faktiskt lista ut att det var en ”bregott-klon” var man tvungen att läsa närmare på innehållsförteckning på förpackningen. Undrar om det var någon som tipsade Netto om blundern som jag funderade på att göra – för till min förvånging/glädje i den här veckan stod det rätt på skyltarna! Tog dem bara några månader, synd bara då jag gillade 15 kr/paketet prova på pris när de inte fick det sålt 😛 Då konsum tvärs över tar 30 kr/paketet för samma storlek bregott var det trevligt pris när man är lite pank.

  (för de som undrar smakar det inte exakt lika som bregott, utan mer som Valios variant eller Ica’s – men finns ofta för ca 19 kr, dvs ca 10 kr mindre per paket)

  Mer på ämnet smör och grekland dock, finns all anledning att vara försiktig, Becel har varit väldigt aggressiva i sin marknadsföring där och är väl spritt (i alla fall enligt mina vänner och deras släkt som bor i Aten – kan vara lite bättre på landsbygden) – tyvärr även vanligt att maten är lagad av solrosolja istället för olivolja, solrosoljan har fått stort genomslag med finanskrisen då den är mycket billigare och även där har sjungits lovsång i rekommendationer av fleromättade fetter vilket lett till att även många äldre greker uppfödda på olivolja bytt till solrosolja. Mycket sorgligt.

 2. Lurpak. Det borde ju inte smöret heta utan all annan geggamoja som låtsas vara smör. 🙂

  Men – även om man får tag i riktigt smör kan det smaka olika, vilket är lite konstigt. Själv gillar jag både Skånemejeriers och Arlas men kan bara inte med Valios, som har en hal konsistens och bara kanar runt på tallriken när man ska göra kryddsmör.

 3. Margareta, lite OT, jag vet att du i höstas köpte en Crock-Pot nu undrar jag vad du tycker om den. Är den användbar eller bara en ”hyllvärmare”? Jag funderar starkt på en men är lite osäker om den är bra.

  • Jag gillar grytor eftersom det är god och enkel tillagning. Sommartid blir den stående till förmån för grillen. Annars växlar vi mellan Crock Pot och tryckkokare. Det är en planeringsfråga. Crockpotens fördel är att man sätter sig direkt vid matbordet när man kommer hem hungrig, den är min butler.

 4. .Det där med smör är lite knepigt, även om det köps i Sverige, tycker jag. Mitt smak- och luktsinne är väldigt välutvecklat och jag känner stor skillnad på olika fabrikat. Det kan även variera mellan samma fabrikat beroende på årstid. Dessvärre gillar jag inte vårt svensk/danska märke, utan föredrar smakmässigt det finska eller det som kommer från Tyskland och Holland. Jag inser att jag nog inte bör köpa de sistnämnda med tanke på djurhållningen, men jag har kanske fel.

  På samtliga fabrikat står att smöret innehåller (pastöriserad) grädde, salt och mjölksyrakultur. Den stora frågan är varför det tyska och holländska är mjukare än det nordiska smöret? Det får mig att misstänka tillsats av olja eller någon specialbehandling.

  Tänk så mycket enklare det var, när det inte fanns så många fabrikat att välja på!

 5. Smör är gott! Jag har också funderat på det där med bäst före datum, på mejerivaror har den blivit väldigt lång emot förr, det har hänt här hemma att vi öppnat både mjölk och grädd förpackningar drygt en vecka efter bäst före datum utan att den surnat, när jag var ung så surnade allt väldigt fort efter bäst före datum. Så vad har hänt? Är det korna som äter något som får produkterna att hålla längre el ännu värre är det inte äkta varor längre fullproppade med kemikalier?

Kommentarer inaktiverade.