Magnesium

Magnesiumtillskott är verkligen en djungel. Själv är jag periodvis beroende av dessa tillskott eftersom det hjälper mot ”restless legs” och allmän muskeltrötthet.

Jag har ätit magnesiumtillskott till och från i 21 år sen jag var gravid sista gången. Jag började eftersom det hjälper så väldigt bra mot bäckenproblem vid graviditet och sen fortsatte jag för att jag märkte att jag fick ont i höfterna/bäckenet när jag slutade.

Jag vet inte varför vi som äter LCHF får brist på magnesium. Min amatörteori är att vi med vår näringstäta och därmed lite anabola kost lättare bygger muskler och de kräver i sin tur mycket magnesium och då blir det lätt ett underskott. Vet inte om teorin håller men den låter i alla fall bra.

Jag har ätit många olika märken och sorter och från början hade jag ingen aning om de olika varianter som finns, jag fokuserade bara på hög styrka och har alltid ätit minst 400 mg per dag de perioder jag ätit. För ett tag sen var det en artikel om Magnesium i 2000-talets vetenskap och efter att ha läst den konstaterade jag att den sort vi just då hade hemma inte var den mest optimala. Nästa burk fick därför bli Great Earth Super Magnesium och jag tar en eller två tabletter beroende på behov
mg375

Nu har vi haft burken ett tag och jag tycker inte att den hjälper lika bra som den burk vi hade innan. Vet inte om det är inbillning, för enligt utredningen skulle den sorten vi hade då innehålla en sorts magnesium med för kroppen sämre upptagningsförmåga.
mg500

För någon vecka sen skulle jag köpa Blutsaft, som jag äter i förebyggande syfte för att jag hade järnbrist (inte blodbrist) en period förra året, för övrigt märkligt med tanke på den järnrika kost jag äter. Då hittade jag en liknande förpackning i en annan färg med flytande magnesiumtillskott som jag köpte för att testa. Inte optimalt ur kolhydratsynpunkt, men dagsdosen är så liten att jag placerar den under rubriken ”mygg”. Det behövs en hel del för att det skall bli en elefant i mitt dagliga kolhydratintag. Är det någonting nytt eller är det något jag bara inte uppmärksammat tidigare? Jag undrar också över vilken sorts magnesium den innehåller. Själva innehållet tilltalar mig mer än ett piller. Jag är inte så bra på det kemiska så egentligen är det en fråga jag borde ställa till Martina Johansson. Jag skall maila och fråga henne om en liten utläggning.
mg

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

9 svar på ”Magnesium

 1. har du provat den flytande än?
  Hur ser du på att citrat är citronsyra? jag försöker undvika detta ämne så mycket jag kan, men svårt då det finns i mycket.

  • Hej!
   Det var för citratvarningarna vi bytte till den andra, men eftersom den inte alls fungerar har vi bytt tillbaka. Pest eller kolera? är frågan.
   Jag använder den flytande så gott som dagligen (missar ibland) och tycker om den men vet inte alls om den har samma effekt. Mitt problem är att jag verkligen märker när jag inte får i mig nog av min vanliga magnesium, men jag vet ännu inte om det räcker med saltet jag sen en tid tillbaka tar varje morgon.

   Jag har läst andra, i övrigt, trovärdiga personer som menar att varningarna för citronsyra är överdrivna och därför blir det också att man måste fundera på vilka ställningskrig man skall ta.

 2. Hur mkt är den dagliga dosen? Har själv ifrån apoteket 300 mg och tänkte kanske jag ska ta två isf en tablett. Vaknar fortfarande med kramp i fötter och insidan av låren ibland trots magnesium intag och funderar nu efter att ha läst era inlägg om det beror på att jag äter för lite magnesium!

  • Jag brukar säga minimum 400mg gärna mer vid behov.
   Det vi lärt oss nyligen är att det är skillnad på sorterna. Den vi har just nu, som vi trodde var rätt hjälper inte slls. Värdelös nästan. (Super Magnesium 375mg Great Earth aktiv substans magnesiumoxid).

   Jag har inte hittat någon tillsatsfri på Apoteket utan köper på hälsokosten. Nästa gång inte oxid utan någon av de andra.

 3. Jag tar Mineral M3 pure och den innehåller Magnesium (som Taurinate och Gluconate) med Zinc. Jag tycker att den funkar toppen. Fordelen med vad jag äter är att de är i kapslar. Jag öppnar kapslarna och kastar pulvret i en smoothie. Jag tyckte inte om Great Earth Magnesium pga deras STORA förmat och omöjlighet att får den till pulver.

 4. Jag kör med Super Cal-Mag som innehåller både magnesiumoxid samt kalcium o vit K2 som jag läst nånstans att det är bra att få i sig med magnesiumet. Tycker den verkar fungera bra trots att det inte är magnesiumcitrat (placebo?). Inga restless legs och mindre hjärtklappning

 5. Så här har jag lärt mig: (om det kan vara till någon hjälp)

  Magnesium oxid tas nästan inte alls upp av kroppen = ät inte!

  Magnesium hydroxid (E 528) blockerar viss del av upptaget av folsyra och järn = ät inte! Tas heller inte upp av kroppen särskilt bra.
  Dessutom används det som flammskyddsmedel.

  Magnesium karbonat skall också undvikas!

  Står det däremot laktat, citrat, sulfat och aspartat skall det nog vara bra val.

 6. Jag har kört med Magnesium Caps 500 mg i ett par år nu, tycker den funkar bra. Märker rätt omgående när jag har glömt en tablett, vaknar med fotkramp.

 7. Nu har jag pratat med Martina och fått veta att hon också tror att Magnesiumcitrat är det som fungerar bäst dvs bättre än Magnesiumoxiden (Great Earth). Det innebär att min första burk dvs Magnesium Caps 500mg är den jag kommer att fortsätta med.

  Den flytande varianten har jag precis börjat med och vet alltså inget om hur den fungerar ännu.

Kommentarer inaktiverade.