LCHF – Ketogen kost eller GI

I dessa tider är det tydligen väldigt laddat att säga att man äter strikt LCHF genom att  dricka fett (förmodligen fettkaffe) och till råga på allt mäta ketoner genom att sticka sig i fingret.

Det kanske är dags att införa ett nytt namn för den kost jag själv praktiserar och skriver om och det jag tycker bäst passar är i så fall ketogen kost dvs en kost jag äter för att optimera ketonnivån i blodet. Problemet är att namnet ketogen kost redan är upptaget av den magra sjukhuskost man ger epileptiska barn på Karolinska sjukhuset i Solna och den kosten stämmer inte värst väl med LCHF – mer än att den är låg på kolhydrater.

Mest märkligt är att det finns LCHF-kostrådgivare som ännu inte tycks förstått att LCHF är en ketogen kost redan från starten 2004/2005 någon gång (namnet LCHF myntades något senare).

Äter man inte LCHF med syftet att vara i ketos skulle jag kalla det GI kort och gott.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

23 svar på ”LCHF – Ketogen kost eller GI

 1. Har ätit lchf i flera år, är duktig på mat,dvs äter sällan potatis ( 1gång/v) i stort sett aldrig ris el. pasta utan då istället grönsaker till kött el. fisk, men fuskar väldigt mycket genom att äta glass, kakor, choklad, godis. Håller trots detta den vikt jag gick ner till för flera år sedan. Om jag går upp ngt kg, håller jag upp med sötsakerna ngn vecka och är nere igen. Jag tränar Pilates och mår i stort sett bra men är riktigt yr ibland och har ont i lederna, artros etc. och tänker då och då att ”nu måste jag skärpa mig och bli mer LCH strikt”, går dessutom gärna ner mer i vikt.. Vet du om det finns ngn kurs/helinackordering i Sverige (Norden) som man skulle kunna ta som en semestervecka med maten serverad, inkl träning och gärna pep-talk. – hade kännts riktigt kul och trevligt med en sådan semester..Börjar semester nu så tiden är kanske ngt för snäv .. eller …
  Med vänlig hälsning
  Ingela

 2. En vän till mig har också en kronisk sjukdom som ger inflammation i bla stora delar av tarmarna och fett gör inte problemen bättre – utan denna person får värre inflammationer och blödningar i magen när den provat lchf – och då verkligen bara ätit bra fetter! Men det känns kanske bättre för en del i början..

  Sen så känner jag en som blev tvungen att sprängas och alla läkare h’n pratat med sa att det förmodligen berodde på för mkt fett i kosten. Denne person är under 30 år och hade innan detta ätit lchf i över ett år, inte pga övervikt utan för att denne bara ville testa och fastnade i fett-träsket.. Jag orkar inte ta upp bakgrunden, men så är det..

  Men jag tror inte många vill förstå allvaret och speciellt inte de som själva håller på med det, de försöker nog se andra orsaker till vissa problem.
  tack för mig

 3. Här är länk till ett dokument från KI om ketogen kost för barnepilepsi:
  http://www.neurologiisverige.se/virtupload/neurologi/content/42/Ketogen.pdf

  Väsentligaste ur denna är följande:

  ”Kalorierna fördelas utifrån en bestämd
  ratio av fett/protein och kolhydrat,
  det vill säga mängden fett jämfört
  med protein och kolhydrat tillsammans.
  Ofta startar man kosten med ratioförhållandet
  2:1 och höjer vid behov successivt
  utifrån anfallskontroll i steg om
  0,5 till maximal ratio 4:1.
  Man ger minst ett gram protein per
  kilogram kroppsvikt och dygn. Fett ges
  i så hög grad som möjligt som fl eromättade
  långkedjiga fettsyror. Vi ger alltid
  tillägg av fi skolja (omega 3-fettsyror).”

  Om jag räknat rätt så motsvarar 2:1 kosten 82 % kalorier från fett och 4:1 motsvarar 90 % fett.

  • Det papper jag sett hade mer formen av ”hemgångsråd efter framgångsrik behandling”. Det innehöll inte den här typen av teoretisk information utan mer förslag till måltidsupplägg (jag känner föräldern).

   Det där ser ju riktigt bra ut förutom att vi valt en annan fettsammansättning. Då kan vi än mer kalla ”vår” kost ketogen utan risk för sammanblandning!
   Tack Per – då känner jag mig uppdaterad.

 4. Bra skrivet men du har nog missuppfattat den ketogena kosten på KI vid epelepsi. Den är definitivt strikt LCHF och inte mager. Vanligen består den av ca 88 % kalorier från fett, 10 % protein och 2 % kolhydrater, striktare än är det svårt att bli. Det finns dock liberalare varianter som den modifierade Atkins-dieten för att underlätta för föräldrarna att hålla kosten under lång tid.

  Det enda som skiljer den från LCHF är att de gärna använder omega 6-rika växtoljor och margariner.

  • Det kanske finns flera varianter. Jag kom för rätt många år sen över en dietlista, från KS, ämnad till föräldrar med epileptiska barn och när jag räknade på den kom jag aldrig upp till 75e% fett som är den siffra vi nån gång satte som nedre gräns för LCHF. Det här är så länge sen att vi inte hade tydligt definierat så mkt kring vilka fetter vi skulle äta. Det kom senare när LCHF fick ett namn, från början låg fokus på kolhydratreducering. Därför reagerade jag inte på vilka fetter som ingick.

 5. Konstigt att så många lchf:are inte alls vet om vad som händer i kroppen när man äter lite kolhydrater. Och framförallt inte vad som händer när man proppar i sig en massa fett (inflammationer som i sin tur leder till åderförkalkning om inte värre mm)

  Äter själv en låg kolhydratskost och försöker hålla mig till ca 1000 kalorier per dag för optimerad viktnedgång och äter normalt med fett och proteiner utifrån det.

  Men ketogen diet är väl ett samlingsnamn på en massa dieter som leder till ketos, tex Atkins mm?

   • Tyvärr så är det så att ett högt intag av fett leder till tysta inflammationer i kroppen, så som i blodkärlen, vilket i sin tur leder till kärlproblem. Visst kanske kolhydrater är dåligt, men fett är absolut inte bättre. Måttligt intag är bäst.

    • Det finns åtskilliga studier på att det istället är sockermolekyler som åstadkommer inflammationen, medan då det läkande kolesterolet skyndar till krisområdet och då fastnar det sk ”onda” kolesterolet som plack. Utan sockeröverskott i blodet, heller inget plack. Detta beskriver Ann Fernholm, disputerad i molekylär bioteknik och vetenskapsjournalist. Med en imponerande genomgång av forskningen visar hon på ett annat tänkesätt kring kolhydrater och fett. Vården och kostetablissemanget har tagit till sig att man inte kan banta på hallonbåtar, men däremot lever fettskräcken kvar. Det är bara tal om fem år till, så har det också släppt.

     • Jag har läst om väldigt många forskningar och studier kring fett och inflammationer och att en person ska komma och säga något annat stör mig inte. Alla får leva och äta som de vill, men jag har ändå rätt att ge min åsikt i ämnet som jag tycker många bör känna till, speciellt de som äter enligt lchf!

      Men fett retar blodkärlen och inflammation uppstår. Men som du kanske vet så pågår det stor forskning inom just detta ämne, och detta är vad man tror hitintills.

      Jag säger det igen, lagom är bäst!

    • Mja – jag håller inte med.
     Det är inte alla fetter som är inflammationsdrivande utan de som är omega-6-rika och just de fetterna bör en LCHF-are sky som pesten. Den som regelbundet läser min blogg vet att det är en fråga jag ständigt återkommer till.

     • Jag skulle ha lagt till detta, du har helt rätt. Jag förösker göra lite nytta mellan bloggläsandet, så det gick lite snabbt. Mitt fokus var socker i blodet, men visst skriver Fernholm om omega6 också? Måste kolla boken.

     • Bra kommentar om omega 6. Jag glömde det i mitt inlägg nedan. Sååå sjuk jag blev när jag åt en liten påse paranötter 2-3 dagar i rad. För mig gäller smör och kokosolja, inget annat.

    • Jag har en inflammatorisk sjukdom och kan lova dig att om det är något som får inflammationen att gå igång så är det kolhydrater men om jag äter 80 – 90 E% fett så lägger sig inflammationen.

   • Det funkar bra 🙂 Läkare har rekommenderat pulver men det är ju endast hälften av de kalorier som jag får i mig nu och det är ju inte direkt varierande kost heller..

    Och så länge som jag får i mig alla näringsämnen så är det inget att oroa sig över. Tack vare att jag går på en lågkolhydratsdiet och kommer in i ketos så förbränner jag bara fett och inga muskler trots lite kalorier och snabb viktnedgång. Många tycker inte att snabb viktmedgång är bra, men jag är under läkares uppsikt och det finns inget som pekar på att snabb viktnedgång skulle vara sämre än långsam!

    Sen så är jag så pass tjock så jag behöver gå ner så mkt som möjligt så snart som möjligt.

 6. Jag kommer fortsätta äta LCHF… Jag gillar att ta diskussionen ”på stan” eller på jobbet och det är som sagt lite synd att ”vi” som äter lite striktare ibland utmålas som extrema och ju striktare man äter desto mer trångsynt verkar man vara… Jag gillar det inte heller riktigt.

  • När jag inte gick ner i vikt tog jag ett varv till med Skaldeman, och dessutom läste jag din blogg. Jag hade svårt att lägga bort sallader och att äta allt fett jag begrep att jag måste få i mig, men nu går det, sedan snart 7 veckor. Bilderna på din bruna mat var inspirationen 😉 fast mest äter jag ägg, fyra om dagen. De är i alla fall gula.

    • Jag började här, läste dig och drog igång ketosmätning, och då såg jag ju att det inte räckte. Jag läste Skaldemans GInoll och särskilt hur han misslyckades med feta kvinnor i min ålder, för att vi inte törs släppa grönsakerna och släppa in fettet. Sedan tog jag en halv dag och sträckläste Tommys blogg, särskilt tog jag fasta på att allt var brunt och beige, hemskt trist mat att titta på, men nu har jag vant mig och ser det som ett hälsoprojekt. På midsommar drack jag 33 cl öl, en snaps och åt två små potatisar och matjessill (med crème fraîche) och det var befriande. Jag är disciplinerad, så återgången var inga problem. Det häpnadsväckande är att jag har tappat sex kilo, har spräckt 100, går i strlk 48 och har halverat värken…så jag tackar er samtliga lchf:s alla förridare.

Kommentarer inaktiverade.