Omega-3

Alla som är det minsta insatta i vad LCHF är vet att HF står för High Fat och att det innebär att vi äter mer fett än vad som anses normalt. Ganska många vet också att det är animaliskt mättat fett vi strävar efter. Är man någorlunda påläst har man också lärt sig att av de icke-mättade fetterna är omega-3 bättre än omega-6 och man pratar ofta om en kvot mellan dem, där det gäller att sträva efter det svåruppnåeliga 1:1.

Allt som går att göra pengar på finns det tillskott för. Alltså finns det en uppsjö av omega-3-tillskott på marknaden och jag tänker inte gå in och säga att det ena är bättre än det andra av något särskilt skäl, jag tänker bara redogöra för hur jag själv tänker och vilka beslut jag fattar utifrån det.

Det finns två sätt att jämna ut en ojämn kvot. Det ena är att man ökar det som är för lite (dvs köper omega-3-tillskott eftersom det är svårt att få nog av omega-3 i maten), det andra är att man minskar det som är för mycket genom att helt enkelt välja bort den maten dvs ät inte mat som är rik på omega-6 (och vips var det ingen som tjänade några pengar. Vi hittar inga annonser som lyder – Ät INTE det här!).

Jag drar diskussionen ett steg till dvs en sak är kvoten, visst är det bra att vi får i oss mer omega-3 (tillskott eller ej) så att balansen blir bättre, men om vi dessutom radikalt drar ner på omega-6 så får vi i oss mindre mängd av det fett som är inflammatoriskt drivande i kroppen. Ursprungstanken med LCHF är att vi skall äta oss friska och då hjälper det inte att öka omega-3-fettet om vi fortsätter äta omega-6 oavsett hur bra kvoten blir. Omega-6 är essentiellt dvs vi måste ha det och vi måste äta det, men det finns överallt och risken att man får i sig för lite är obefintlig. Tänker man sig inte för blir det väldigt lätt för mycket.

Hur gör jag själv?
Jag jagar elefanter och släpper igenom mygg enligt tesen att det skall fungera i vardagen och inte blir för fanatiskt. Det innebär att jag försöker verkligen få bort alla omega-6-källor i mat jag köper och serverar hemma. När jag äter borta får det bli som det blir.

Ja jag tar tillskott av omega-3 och jag har valt flytande norsk torskleverolja tillverkad av arktisk torsk. När jag var barn åt ”alla” barn fiskleverolja, idag äter några barn AD-droppar, vet inte hur stor %. Den som är nyfiken på den här oljan läser bäst på deras hemsida om Möllers Tran. (Jag har ingen ekonomisk koppling till detta företag). Flaskan finns att köpa på vår närmaste ICA och jag tycker det smakar jättegott. Jag har inga problem att dubbla dosen :-).

Möllers Tran

Möllers Tran

Rätt omega-3

Omega-3 är egentligen flera fettsyror, några med bevisade positiva hälsoeffekter. Välj omega-3 som har en dokumenterad effekt DHA och EPA. Dessa båda finns i fisk.

Varför just Möllers tran?
Enligt innehållsförteckningen innehåller inte oljan omega-6 alls (vanligt i många omega-3-kapslar). Den smakar gott och jag kan själv avgöra om den är härsken eller inte. Enligt dem själva är det bara seriösa leverantörer som uppger på förpackningen hur mycket DHA och EPA en produkt innehåller. Den uppgiften har jag inte kontrollerat alls.

Jag har skrivit tidigare om omega-6 och omega-3

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

9 svar på ”Omega-3

 1. Jag blev intresserad av tranen du skriver om, Margareta.
  Min erfarenhet av fiskleverolja är att den smakar pyton. Så vad har de gjort med Möllers tran, tro?

 2. Det är konstigt att flaskan inte innehåller omega 6. Har de filtrerat bort omega 6 från fettet? Nej, det tror inte jag är möjligt. Jag tror att tillverkaren kallt räknar med att konsumenterna är blåögda och livsmedelslagarna ihåliga. Dessutom innehåller flaskan vitamin E som sannolikt kommer från soja (rik på omega 6). Därtill behöver den som äter smör inte ta ett tillskott av vitamin A , eftersom levern kan bli överlastad.

 3. Mamma i dag 80 år fick varje dag en msk fiskleverolja då hon kom till skolan ”skratt”än i dag tål hon inte lukten. Varför har jag hört men glömt!

 4. Enda negativa med Möllers Tran är att de tillsätter syntetiskt A-vitamin (!!).

 5. Tack Margareta för tipset om Möllers Tran! Har prövat flera flytande preparat men klarar inte av smaken. Köpte en flaska igår och den smakar verkligen gott. Precis som Du säger!

 6. Jag äter Trombyl och har själv läst på min Omega 3 att jag inte ska äta dessa samtidigt. Däremot äter jag mycket makrill, samt annan fisk och skaldjur. Minst 3-4 portioner i veckan. Det blir gräsbetat kött 3-4 gånger i veckan, samt två ägg om dagen också, så jag tror att jag täcker av Omega 3.

  Jag har alltid försökt att äta så bra att jag slipper kosttillskott, men nu tar jag D-vitamin, magnesium, zink, B6 och kelp. Det har haft en förvånande effekt på min artros och övriga svåra värk. Jag är klart mera hoppfull nu, på att återkomma i arbete och få tillbaka mitt gamla liv.

 7. Precis min uppfattning också
  Mycket bättre att först och främst försöka få ner omega-6 biten
  Det ska vara balans mellan o6/o3 men hellre på en låg/lagom nivå än på en hög

  Vi vet ju idag att PUFA (trots att den är essentiell) i för hög omfattning bidrar till bildandet av ”onda eikosanoider arakidonsyra och därmed ökad inflammation i kroppen

  Först och främst bör vi få i oss O3 via kosten som färsk fisk eller gräsbeteskött
  Bara då kan vi vara helt säkra på att fettsyran inte är påverkad (oxiderad)

  Möllers tran var ett bra tips
  Ska definitivt kolla om den finns även på min ICA
  Som bonus lär den ju även innehålla fina mängder av D och A-vitamin 🙂

Kommentarer är stängda.