Omega-6 och omega-3

Med anledning av mina inlägg om hur jag gör egen majonnäs vill jag förtydliga varför jag krånglar så med matfettet. Jag skrev redan i januari mitt första inlägg om majonnäs, men alla kanske inte har läst det så jag skriver ett till och förtydligar hur jag tänker.

Bakgrund
Som LCHF-are äter man betydligt mer fett än vad en ”normalkostare” äter. Därför är det extra viktigt att man äter fett av bra kvalitet. Vi anser att bra kvalitet i princip är tvärtemot vad gängse uppfattning är dvs mättat animaliskt fett är att föredra framför enkel- och fleromättat vegetabiliskt fett. Bakgrunden är jag inte rätt person att reda ut, men enkelt sammanfattat så är vi själva animaliska och består av det fettet vi eftersträvar. Allt annat känns främmande för kroppen som svarar med sjukdom, inflammationer och värk.

Fetter vi måste äta
Det finns s.k. essentiella fettsyror dvs fettsyror som vi måste ha för att må bra och som vi måste få genom kosten. De flesta har nog hört talas om omega-6- och omega-3-fetter. De har helt olika uppgifter och är båda viktiga. Omega-3 är antiinflammatoriskt och håller blodet tunt och lättflytande. Omega-6 är inflammatoriskt och gör blodet mer trögflytande dvs blodet koagulerar (levrar sig) vid skada. För mycket omega-3 gör att vi förblöder, för mycket omega-6 gör att blodet blir trögflytande i blodbanorna med olika åkommor som följd. Vi strävar efter en bra balans mellan dessa båda fettsyror. En kärnfråga inom LCHF-rörelsen är att äta rätt fett som leder till hälsa. Omega-6-rikt fett kan därför aldrig bli ett bra ”LCHF-fett”, det lilla vi verkligen behöver får vi i oss hur vi än försöker avstå. Annika Dahlqvist brukar under sina föreläsningar säga att dåligt fett kanske man kan putsa skor med dvs om man nu vill förstöra sina skor.

Kolvätekedjorna i omega-3 och omega-6 skiljer sig genom var första dubbelbindningen sitter. Mättat fett har inga dubbelbindningar och är därför stabilare (hårdare)

Omega-3 och omega-6 skiljer sig genom var första dubbelbindningen sitter i kolvätekedjan. Mättat fett har inga dubbelbindningar och är därför stabilare (hårdare)

Återigen jag är bara en glad amatör och inte rätt person att utreda orsaker/forskning bakom detta, jag bara ger hintar för den som är intresserad att söka vidare.

Enkel- och fleromättade oljor dvs vegetabiliska oljor, innehåller alldeles för mycket omega-6 för att vi skall kunna få en bra balans mot det mer svårtillgängliga omega-3. Kokosoljan är ett undantag, den innehåller stora mängder mättat fett, den är därför fastare i konsistensen. Olivolja är den olja som näst kokosoljan har den för oss människor mest lämpliga fettsammansättningen så länge den inte upphettas (då förändras fettsammansättningen). Animaliskt omega-3 finner vi främst i viltfångad fisk och i djur som levt på för arten bra mat. Fisk som levt i fångenskap och fått fel mat har inte den omega-3-mängd vi strävar efter, men det är material nog för ett annat inlägg.

Odlad lax ser god och frestande ut, men när det gäller omega-3-halten blir man lurad.

Odlad lax ser god och frestande ut, men när det gäller omega-3-halten blir man lurad.

Fetter vi inte skall äta för mycket av
Det är det inflammatoriska omega-6-fettet jag vill minska. Proportionerna är vid ”vanlig kost” mångdubbla av omega-6 som driver inflammationer i kroppen. Det räcker inte att öka omega-3 (med piller och fisk), man måste även aktivt jaga och minska omega-6. I praktiken innebär det att så långt det är möjligt avstå från de vegetabiliska oljorna. Tidigare åt jag någon matsked majonnäs på rapsolja ibland och räknade det som ”mygg” i sammanhanget. Nu är planen att skära ner det fett jag får från mjölkprodukter och då blir det mer majonnäs. All köpt majonnäs innehåller omega-6-rika oljor och därför experimenterar jag med att göra majonnäs på kokosolja.  Som lättillgänglig lunch blandar jag tex makrill med majonnäs istället för med creme fraiche. Då blir majonnäsen en ”elefant” rent omega-6-fettmängdmässigt om man jämför med en msk majonnäs till ett kokt ägg någon gång ibland.

Hälsovinster
Många av mina hälsovinster är kopplade till bättre/friskare rörelesapparat. Jag kan så klart inte bevisa att det beror på mitt radikalt förändrade fettintag, men jag kan ju ändå ana att det är så eftersom jag hela tiden läser det andra (förståsigpåare) skriver om vilka fetter vi skall äta och varför. Det fungerar helt enkelt i praktiken att göra som de säger och då fortsätter jag med det.

Slutsats
Det är alltså inte aktuellt för mig att äta vegetabiliska oljor av sämre kvalitet bara för att de är ”godare” och ger bättre resultat när man gör egen majonnäs. Då avstår jag hellre från majonnäs. Jag testade i mitt första majonnäsförsök med den ”bästa” enligt principen pest eller kolera, dvs Ekologisk kallpressad rapsolja, men den blev utdömd eftersom jag inte tyckte det blev gott. Jag testade i mitt andra majonnäsförsök med den kokosolja jag dagligen använder och det blev inte heller gott, för majonnäs skall inte smaka kokos. Vi får återkomma till mitt tredje majonnäsförsök, för det är inte utfört ännu. Fungerar inte det heller kommer jag att avstå från större mängder majonnäs och hitta någon annan variant att tillföra fett till mina lunchers makrillburkar, eller vad jag nu skall ha det till.

Tidigare inlägg om fetter och majonnäs
Smör vs kokosfett
Majonnäs på kokosfett?
Mera majonnäs
Egen majonnäs
Egen majonnäs del 2

 

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

20 svar på ”Omega-6 och omega-3

 1. Hej. Intressant inlägg jag hittade! Undrar om du tar kosttillskott för att hjälpa kroppen att komma i balans.
  Mvh Pernilla

 2. Pingback: Omega-3 | Vägen till 65

 3. Der er meget lidt omega 6 i macadamianødder.
  Jeg bruger den sammen med kokosolie og olivenolie da jeg synes at kokos alene er for voldsomt og olivenolie er for stærkt,

 4. Macadamia olie. Dyrt men godt og neutralt i smag.
  Enkeltumættet olie 😉

 5. SÅ spännande detta med fett av olika slag. Jag har precis som du funderat mycket över majonnäsen. Skaldeman äter ju majonnäs och har blivit frisk…Men alla kroppar funkar inte på samma sätt. Min majonnäs gjord på bra oljor blir nästan oätlig,jag fick smaksätta och blanda ut den med allt möjligt för att kunna äta den. Att använda ghi har jag tänkt på men inte kommit mig för med Jag vill också så gärna få till nyttiga feta såser till kött och fisk. Idag ska jag också börja prova mig fram!
  Jag ser fram emot att läsa om dina experiment!

  • Att jämföra sig med Skaldeman är inte alltid så lätt. Utan att direkt ha frågat honom tror jag att majonnäs är en förhållandevis liten del av hans fettintag och det är ju mygg och elefanter vi jämför. Hans elefanter under viktminskningsperioden var ister, fläsk och annat som vi kanske inte äter lika mycket av. Det är ju kvoten omega6/omega3 vi är ute efter.

 6. Nu börjar jag förstå vad du är ute efter 😉 är lite trög ibland! Jag blev nu nyfiken på att göra majonäs på kallt smällt smör, måste bara testa!

 7. Nu har gjort världens godaste majonnäs på smör, mums.
  Jag körde 200g smör, 1 msk vinäger, 1 tsk fransk senap, 1 ägg, salt, peppar, allt ekologiskt. Prova och smaka!

   • Jag smälte smöret och lät det svalna. Därefter blandade jag allt, samma temperatur på samtliga ingredienser, körde med mixerstaven, vips så var det klart, jättegott. Lite fastare konsistens än på vanlig majonnäs, men det är bara till fördel tycker jag.

 8. Har läst nånstans att man kan göra majonnäs på smör, alltså inte på Ghee… Möjligen lite mera Hollandaise-likt men ändå kanske värt det…

 9. Vi får kanske köra med hollandaise i stället och strunta i majonnäsen, fast jag ser fram emot hur det går med dina experiment.

 10. Jag provade ekologisk, kallpressad rapsolja från Österlen, blev bra i min smak. Vi har Halländsk kallpressad rapsolja här i Halland, men den ger för mycket och lite bitter smak. Kan man kanske ta Ghee eller det blir för hårt?

Kommentarer är stängda.