Kosttillskott

Det finns olika skolor när det gäller kosttillskott, ytterligare parametrar tillkommer om man tänker LCHF och kosttillskott.

Jag har alltid haft uppfattningen att det måste vara självklart att man inte häver i sig kosttillskott hur som helst, bara för att det finns att köpa och någon sagt att det är bra, men samtidigt har jag också förstått att det finns så mycket som påverkat maten vi äter under årens lopp att vi inte längre får i oss de näringsämnen vi  behöver med olika bristsjukdomar/problem som följd.

Jag har själv varit periodare med det mesta, även kosttillskott och de jag har ätit har alltid varit mineraler och vitaminer, aldrig proteintillskott eller substitut iform av bars och soppor om ni förstår vilken skillnad jag menar. Jag har heller aldrig satt mig in i det enorma utbud som gäller träning. Det jag har använt och fortfarande använder är i huvudsak vitaminer och mineraler.

När jag var yngre (före LCHF och kolhydratreducerad kost) var jag helt inne på att särskilt vi kvinnor behöver lite extra under olika perioder av livet och jag har tex testat stort intag av Magnesiumtillskott och blivit av med svåra foglossningsbesvär under graviditet. Jag har även lyckats öka järnvärden med Blutsaft och milda järntabletter till skillnad mot de för mig omöjliga järntabletter jag fick på recept. Jag tycker under åren att jag hållit mig friskare genom en cocktail av diverse vitaminer och mineraler

Inom LCHF-rörelsen diskuterar vi olika tillskott, vad vi kan tänkas behöva utöver maten.

kosttillskott

Det finns lite olika åsikter om detta och därför är jag noga med att säga att jag bara har en åsikt, inte att betrakta som kunskap. Jag kommer att dela med mig framöver om hur jag tar ställning till olika kosttillskott och varför jag tagit ställning åt ett visst håll.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Kosttillskott

 1. Hej! Jag tar 2 d3 + 2 Omega-3 samt b-vitamin varje morgon. Alltså ca,5000 ie dvitamin. På kvällen dricker jag 400 mg magnesium i vatten. Har inte ens snorat i vinter. Just det. Jag nös en gång för några veckor sedan. Såhär har jag gjort i 3 år nu. Mvh Kattis

 2. D-vitamin är nog det största genombrottet på tillskottsfronten
  Den höjer motståndskraften mot infektioner i så hög omfattning att de flesta som provar nog märker effekten

  Även magnesium har en påtaglig effekt speciellt i omställningsfasen när man är nybliven Lchf:are

  För övrigt så har man väl provat det mesta under åren men om det hjälper eller ej är ju inte så lätt att veta

  Jag misstänker nog att man för det mesta bara lyckats skaffa sig en väldigt ”dyr” urin av det man proppat i sig 🙂

   • Jag är inte rätt person att svara vad som egentligen händer, men jag kan ändå svara på vad vi som är amatörer på området tror händer eftersom vi numer har hört det hundratals gånger.

    När du börjar äta LCHF förser du kroppen med näringstät mat i stället för energität mat dvs alla dina organ får sådan mat den förmodligen har längtat efter. Protein är kroppens byggstenar och ju renare och bättre protein, självklart bättre byggstenar. Om maten (hårddraget) var nudlar med köttbitar innan och nu blir kött och smör (också hårddraget, faktiskt raljerande men med lite sanning om vad LCHF är), så självklart kan kroppen bygga/reparera sig bättre på det.

    Det skulle vara förklaringen till varför många får muskler utan att träna när de går över till LCHF (där är jag själv ett utmärkt exempel). Att bygga muskler kräver magnesium och tillför man inte tillräckligt får man besvär, sådana besvär som nybörjare inom LCHF ofta klagar över. Kryp i benen (restless legs) och ont i musklerna. Tillför man då vatten, vanligt salt och magnesium (i den ordningen är alltid mitt förslag) så går de där besvären över rätt fort för de allra flesta. En del (jag själv) måste fortsätta tillföra magnesium regelbundet (även om jag är periodare så tar jag mig en omgång på några veckor mellan varven när jag känner att jag behöver).

 3. Jag har precis börjat med magnesium+zink+B6 och det verkar som att det hjälper mot värk. Min foglossning har jag levt med i 25 år. Artros i fyra år. Jag har knappt kunnat gå. Tänk om det är så enkelt? Nyss kund jag gå nerför trappan som en normal människa.

 4. Själv är jag av den åsikten att kroppen suger åt sig de vitaminer och mineraler den behöver ur det vi äter om den är frisk! Då behövs inga kosttillskott men det är en j-a tur att kosttillskott finns för hur hade jag annars klarat mig 😉

   • Du kan ha rätt men jag vill tro att det är så nu då jag tillreder allt ifrån grunden, fyller frysen med slakt, kylen med mejerier, svalen med frukt och grönt och håller skafferiet tomt på stärkelse och kemikalier.

Kommentarer är stängda.