Ett kungarike för en avokado

Hela hösten har jag ätit avokado, varje dag om jag haft möjlighet. Den är både fet och snål på kolhydrater. Jag har valt att tro på Finelis databas istället för SLV, eftersom Fineli redovisar både med och utan skal/kärna.

När jag såg den grekiska maten framför mig fick jag för mig att avokado var ett naturligt inslag. Sen vi kom till Kreta förra tisdagen har jag tittat efter avokado i varje butik som säljer mat och inte hittat en enda. Inte ens en tom plats. Vi har inga kokmöjligheter mer än vattenkokaren så det är råa grönsaker som gäller utöver de vi äter på restaurang. Tomater blir det tillräckligt av och sallad/gurka/lök likaså. Därför har jag verkligen suktat efter avokado.

Igår kväll begav vi oss till Plataniás med buss, det är ca 2,5 km i kraftigt motljus om man går härifrån på eftermiddagen. Tanken var att promenera tillbaka och på vägen ta chansen till lite shopping. Den första butiken vi stötte på var en lokal läderfabriks turistshop där jag köpte en handväska helt anpassad för min numer obligatoriska iPad. Vi hittade också andra små butiker med lite förnödenheter praktiska för turister. Tanken var att gå medan det fanns lite dagsljus och sen stanna och äta när återstoden av promenaden ändå skulle ske i mörker. Plötsligt befann vi oss i en affär med större utbud av grönsaker än vi tidigare sett och då hittade jag äntligen avokado.

Det slutade med att vi gick hela vägen hem till vårt hotell utan att äta efter vägen. Vi visste att här får vi bra mat och enligt andra gäster så är det många som kommer hit kvällstid just för maten. Varför gå över ån efter vatten? Mitt knä fungerar fortfarande för långsamma promenader men både fötter och ben är rejält svullna efteråt, så det blir trots allt skönt att komma hem till min motorsäng :-).

20121001-115915.jpg

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Ett kungarike för en avokado

  1. Finns två sorter avokado, en med väldigt lite kolhydrater och en med en hel del. Som tur är den med lite mer vanligt förekommande i sverige om jag minns rätt ska det vara den ganska lilla, mörka och skrynkligare. Springer man däremot (händer lite då och då) på de större och ljusare och något slätare sorten ska den då ha betydligt mer i.

    (med reservation att jag blandat ihop vilken som är vilken, gillar inte avokado så mycket – men två sorter där en har mycket och en har lite finns i vilket fall som helst)

  2. Avokado som är så gott! Blir lite sugen på att resa igen, trots att jag redan varit iväg 3 gånger i år 😉

  3. Och allt smakar ju så mycket godare och mer, när det fått mogna färdigt på plats!

Kommentarer är stängda.