Kontrollerat sus och dus

Min främsta önskan med LCHF är att det skall få vara en permanent livsstil där jag till vardags lever efter en ganska strikt matplan som jag mår bra av och känner att det fungerar med både hälsovärden och viktförändring. Jag vet ju av erfarenhet att även om avstegen kan innebära någon form av antingen njutning eller infall av lättja så smakar det oftast så surt efteråt att kontentan blir – ovärt som ungdomar av idag säger.

Tänk den dagen vi kan så mycket om oss själva att vi tryggt kan göra små, små utsvävningar när vi känner behov av det. Utsvävningar under kontrollerade former som inte slutar med veckolånga avhopp för att det är så svårt att komma tillbaka eller som ger så stora förändringar i vikt eller andra hälsovärden att det tar en vecka eller mer att reparera. Det där tröstlösa fenomenet att man går ner samma kilon om och om igen. Är det något jag är less på så är det den berg-och-dalbanan.

I dag är sista dagen av vår Kretavecka och sammanfattningsvis har jag lärt mig mycket och reser hem med erfarenheter som troligen får mig att klara nästa resa ännu bättre. Ketonmätningarna har varit oerhört värdefulla och ketonmätaren kommer helt klart att få följa med på resa fler gånger även om jag inte kommer att mäta dagligen hemma för all framtid. Det är oerhört skönt att redan på plats se vad som händer i stället för att ana vad man har framför sig när man kommer hem.

Den största lärpenningen har varit, det som jag egentligen redan visste, att jag inte skulle gjort för stora och för många förändringar samtidigt. Jag åt större portioner, åt mindre smör och drack mer vin de första dygnen. Med lite planering hade smör varit enkelt att åtgärda, tex lite kakao i bagaget och jag hade kunnat dricka lite varm choklad på kvällen. Jag kan också lära mig att lämna mat, även om det tar emot. Vin är ju en smaksak som också går att reglera om man vill.

De senaste dagarna har jag ätit mindre, men lika gott, ätit mer smör och druckit betydligt mindre alkohol och sammantaget måt bättre för min dagstidning fungerar som vanligt.

Bilden är på de fantastiskt goda lammkotletterna vi åt igår.

20121001-105257.jpg

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Kontrollerat sus och dus

  1. Det är väl OK när man går hemma och kan bestämma maten själv. Det är nog inte bara du som har problem på semestern. I mitt fd. äktenskap var jag gift med en grek/turk, och varje sommar som vi var hos svärmor la vi båda på oss ca 5 kilo/14 dagar. Åt man int , blev svärmor sur!!
    Du får ta nya tag, när du kommer hem.Grill och drinksäsongen är ju över,så sen är det bara julen som står för dörren, och den är ju som gjord för oss LCHF are;-) Önskar dig en trevlig hemresa:

    • Artighetsätning är ett kapitel för sig, svårt att hantera.

      Jag är lite trött på ”nya tag” som innebär den berg-och-dalbana jag lidit av så länge.

      Mitt mål är att ta mig ur den karusellen, en gång för alla. Om jag jobbar två månader för att gå ner 3 kg är det inte värt att gå upp lika mycket eller mer på en vecka, oavsett varför. Jag samlar verktyg för att slippa.

  2. Jag har ju också varit på sus och dus i helgen. Alltså inte en hel vecka utan från lördag eftermiddag till söndag lunch.
    Bodde på Hesselby Slott för att på kvällen njuta av Tomas Ledins show.
    Det blev ganska mycket alkohol även om det var utspritt under många timmar och att jag förstås även drack vatten.
    Jag hade läst på och förstått att kocken som lagar maten på slottet är väldigt duktig och lagar ”riktig” mat och jag visste att det skulle bli trerätters, men inte vad.
    För att inte äta för mycket proteiner och för lite fett så valde jag att bara dricka mitt LCHF kaffe till frukost. Strax innan vi åkte hemifrån (vid 14-tiden) så tog vi två ostrullar med smör. Vi hade med oss bubbel att dricka på rummet och med tom mage hade det inte varit bra. Dessutom en liiten påse med rökta sötmandlar, och av dom blev det rester.
    Maten var mycket bra för oss LCHFáre. Av förrätt och huvudrätt kunde vi äta allt på tallriken. Det vi lade till var extra smör. Servitrisen hade aldrig förut fått frågan att få in mer smör men inte något bröd! Men hon kom leende tillbaka med smör åt oss.
    Lite kul i sammanhanget var att vi nämnde att margarin kan man möjligtvis putsa sina skor med. Men se det ville hon inte! Hon var nämligen rädd om sina skor! 😉
    Desserten bestod av chokladbröd (såg ut som ett mörkt mandelflarn), yoghurthallonsorbet, chokladmousse och inlagda körsbär. Det enda jag åt av detta var moussen, resten fick mannen.
    Vi valde att ta in ett ”vinpaket” med viner som passade respektive rätt, men dessertvinet smakade jag bara lite på, och gav bort resten.
    Hade vi varit hemma så hade jag nog stoppat att äta efter förrätten för då hade jag blivit ”ohungrig” men nu njöt jag av den andra maten med.
    På morgonen innan detta så hade jag mätt mitt BS till 4,5 och mina ketoner till 3,6. Nu ”dagen efter” så var jag väldigt spänd på vad som skulle synas i displayen. Bra värden var vad som visades: BS 4,8 och Ketoner 1,9!
    Det känns skönt att ha en rejäl marginal så att inte ketonvärdet sjönk för lågt.
    Frukost på hotellet är alltid gott! Älskar att sitta länge och småplocka men konstaterade här att jag kan ju faktiskt inte bli mer än mätt, även om det finns massor framdukat som jag vill ha! Det blev smör i kaffet, lite äggröra, en prinskorv, två baconskivor, två skivor ost och en ring röd paprika. Det räckte bra för mig.
    För att inte få fettunderskott så tog jag mitt LCHF kaffe på eftermiddagen hemma. Sedan en middag på ca 1 dl laxpudding med smörklickar på.
    I dag har mitt Ketonvärde åkt upp till rekord (för mig) på 4,3 och BS på 4,9. Jag har samma vikt som innan vi åkte hemifrån på lördagen.
    För mig verkar det som att jag ska hålla BS så lågt som bara är möjligt och ketonerna åt andra hållet, dvs högt. Som jag TROR jag gör genom att dricka fett på morgonen och sedan äta mig mätt till middag. Och jag är för det mesta INTE hungrig däremellan. Är jag det så äter jag, men mycket mindre än vad jag förut gjorde.
    Oj, detta blev en lång respons på ditt inlägg! Vill tacka dig Margareta för att du öppnat ögonen på mig för att inte äta för mycket proteiner och att öka på fettet ännu mera än förut. LCHF kaffet som vi hörde om på kryssningen är verkligen ett jättebra redskap för det!
    Ha en riktigt bra resa hem!

Kommentarer är stängda.