Vad äter jag?

Oj vilket gensvar min blogg har fått – helt otroligt. Tack alla ni som kommenterat och länkat och kommit med glada tillrop. Jag har fått gensvar både här på bloggen och på andra ställen.

Jag har fått frågan vad jag äter. Svaret är att jag äter som vanligt. Orsaken är att jag vill följa vad som händer när jag äter som jag alltid gör. Då kanske jag kan hitta vad jag gör fel. Jag har än så länge inte ändrat någonting sen jag började mäta ketoner i blodet. Jag väger och mäter ingen mat. Jag planerar inte i förväg och jag använder normalt inga recept. Vi har LCHF-vänlig mat hemma och vi äter det som passar för stunden. Vi är flera i hushållet som lagar mat (nästan aldrig jag) och jag frågar numer sällan vad de haft i. Mina barn och make vet vad LCHF innebär. Frågar jag så är det för att det var extra gott.

Frukost
Jag försöker att alltid dricka mitt Magic Bullet Coffee. Det började jag med i mitten av maj när jag kom hem från kryssningen, dvs långt före ketonmätningarna började. Ibland äter jag något mer till frukost tex äggröra eller någon matrest från dagen innan.

Lunch äter jag ibland. Jag hoppar hellre över den om jag är borta och det inte finns något lämpligt att få tag i. Det händer att jag har med mig matlåda till jobbet. Är jag hemma blir det någon matrest eller något enkelt eftersom jag jobbar mycket även hemma. Just idag blev det kaffet i en termos i bilen eftersom jag har varit i stan med Tommy Runesson och vår vän Ramona Denton som vi lärt känna på USA-kryssningarna. Tre riktigt strikta LCHF-are som gör Stockholm en solig dag med +25 kan ju inte bli annat än bra. Tommy har beskrivit den kulinariska höjdpunkten så bra att jag gärna låter er läsa det istället för att jag skall beskriva händelsen igen.

Middag
Smörstekt kött/fisk/fågel i en gräddsås tillsammans med något av spenat/broccoli/blomkål/sparris/svamp i någon form av sås/stuvning/gratäng.
Vid sidan har vi någon form av grönsallad

Jag hör redan frågorna hagla och svarar på några i förväg.

Nej jag kör inte UFO längre – det är länge sen.
Det testade jag ett par år och har lessnat eftersom det inte hjälpte. Då måste man tänka om. För er som inte känner till UFO så betyder det Under Fem gram kolhydrater Om dagen. Jag har aldrig klarat att nolla kolhydraterna helt och uppfann därför 5g-gränsen. Vid ett tillfälle skrev jag att jag kände mig som ett UFO när jag var borta och inte åt några kolhydrater alls (5g är lite grädde, några gröna blad och kanske räknas något från kaffe och ägg, det har vi inte riktigt kommit fram till och det under en hel dag)

Jag håller mig oftast runt 15g kolhydrater om dagen max 20g.
Jag har mätt och vägt så många år av mitt liv att jag numer litar på mitt ögonmått.
Jag äter inga kolhydrater till frukost och max 10 till lunch och middag. Plättlätt.
Jag äter inte någon mat där jag inte känner till kolhydratinnehållet. Då är jag hellre utan.

Jag äter så få E-nummer jag kan, men absolut inte E621 som jag blir sjuk av.
Det är bättre att vara utan mat än att vakna kallsvettig mitt i natten och genomlida en dag av migrän.

Jag anser att LCHF per definition är en glutenfri kost och att allt som innehåller gluten räknas som undantag för den som önskar. LCHF är fullt av undantag eftersom kosten är helt individuellt anpassad.
Ni som undrar varför kan läsa boken Brödberoende av David Williams.
Han föreläste också på The Low Carb Cruise 2012

I övrigt får ni fråga på.

Hälleflundra i gräddsås med kokt ägg

För mig är LCHF en livsstil och inte en diet man följer ett tag för att uppnå vissa mål (oavsett vad).

Jag kommer aldrig att kunna följa menyer och recept slaviskt och därför gör jag inte det nu heller.

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

13 svar på ”Vad äter jag?

  1. Eftersom ditt mål är att må bra och gå ner i vikt. Angående då det här med att gå ner i vikt, vilket för flera av oss inte går som på räls, gör du det nu när du befinner dig i ketos? Är att vara i ketos alltid = viktnedgång?

    • Riktigt så enkelt har det inte varit för mig – varför vet jag inte.
      När den här veckan är över skall jag lägga ut min viktminskningskurva från start av ketonmätningarna.
      Det verkar som att det krävs viss regelbundenhet och viss stabilitet i ketosen för att viktminskningen skall fungera.
      Jag gick ner direkt jag kom i ketos men jag har också gått upp och ner igen under den här tiden – kurvan var mycket berg-och-dalbana i början.
      Senaste tiden ser det stabilare ut – men en liten knick gjorde mig orolig, men jag är förbi den nu.

  2. Hej Margareta,
    Tack för att du delade med dig av receptet på Magic Bullet Kaffet. Jag var lite frågande över blandningen men insåg efter första klunken, att jag alltid skall börja dagen med det jättegoa kaffet.
    Jag har hållit på med LCHF till och från under ca 2 år och det först nu som jag enbart äter den kosten. Har väldigt många böcker om lchf och läser om dem igen. Har ca 25 kilo som skall bort och har delat in dem i delmål på 5 kilo. Intalar mig att det kommer att bli enklare då 🙂
    Hälsningar Kia

    • Hej Kia, jag har fått mycket respons på kaffet.
      Som jag skrivit innan är det ett tips från USA jag delar vidare.
      Själva maskinkörningen är det bästa tycker jag, det blir latte på något vis.
      Lycka till, ta en extra kopp om du blir sugen på annat, suget ger sig snabbt!

  3. Hej Margaretha! Vill bara kolla att jag uppfattat dig rätt. Den enda förändring du har gjort beträffande kosten är din dagliga Magic Bullet Kaffe på morgonen?
    Jag ser ju på diagrammet att dina värden förändrats och det måste ju bero på att du förändrat någonting.

    Intressant blogg! Keep up the good work 🙂

    Mvh Karin

    • Hej Karin,
      Det började med kaffet som enda förändringen i mitten av maj, innan ketonmätningen började. I början var jag inte regelbunden med kaffet men jag kände hur det blev ett behov för den största vinsten då var att magen sköter sig perfekt utan ”hjälpmedel”. I början var jag sparsammare med fettet än det jag skrivit här, jag fick vänja mig. Allteftersom tiden går verkar särskilt lunchportionerna bli mindre för jag hinner inte bli hungrig. Min gode vän och kollega Sten Sture Skaldeman säger att man inte skall äta om man inte är hungrig och vill man äta en viss tid (familjemiddag) så får man helt enkelt äta mindre måltiden innan och där är jag väl nu.
      Kontenta: mer fett genom kaffet på morgonen och därmed mindre lunch, klarar mig bra om det kniper men är inget mål. Hellre utan än tveksam mat.

  4. Hej Margareta! Tack för en väldigt bra blogg. Jag har nu också beställt en ketonmätare. Är det viktigt att man inte äter för mycket (för stora portioner, främst protein) för att hamna på höga ketonvärden?

    • Hej och välkommen hit.
      Jag kan inte svara generellt på det ännu, det verkar vara många parametrar.
      Det är för att lära mig jag testar och svaret kommer ju egentligen bara gälla mig själv.

      • Ja, det är sant! Jag ser fram emot att börja mäta mina värden, det känns som en väldigt värdefull kunskap. Att jag mer exakt kan lära mig vad just min kropp påverkas och inte påverkas av när det gäller ketos. Spännande! Jag tackar för tipset om detta viktiga verktyg.

  5. Hej!
    Vilka symptom får du av E621?
    Jag är reumatiker och läste att det kan ge smärta och inflammationer…

    På Wikipedia står det att E621 (Natriumglutamat) finns naturligt i livsmedel t.ex. lagrade ostar, soyasås, kelp, lufttorkad skinka, och valnötter.

    Äter du inga lagrade ostar eller lufttorkad skinka?

    Tacksam för din återkoppling!

    Mvh
    Henrik

    • Jag vaknar på natten med migrän och känner mig även kallsvettig och frusen samtidigt. Ibland så att jag skakar.
      Så hade jag i många år utan att förstå varför och definitivt utan att koppla det till kosten.
      Hur jag kom fram till vad det var blir en lång utläggning som passar bättre som ett helt eget blogginlägg.
      Det som finns i maten naturligt är inget jag ens reflekterar över, det jag letar efter är bara det som finns iform av Enummer och tillsatser till fabrikstillverkad mat. E621 kan gömma sig under många beteckningar eftersom fabrikanterna gör vad de kan för att dölja.
      Orsaken att det används är att ”framhäva” smaken och därför kallas det ofta smakförstärkare.

  6. Hej Anders och välkommen hit!
    Den som känner AnnSofie Bengtsson har inte missat äventyr, så jag har genom henne följt er under färden och har nu även sett SVT-klippet.
    Lycka till med omstarten!

  7. Hej Margareta! Tack för LCHF-campingen! Tack för att du startat denna blogg och lyfter kunskaperna runt LCHF och ketos till en ny nivå! Lägger upp den som favorit! Kommer hänga på Ketoskontrollracet också! Återgår till det vanliga livet med LCHF inom några veckor och kommer köra vLCHF i september och mäta!
    Har hållit på med dekadant leverne et tag. har du någon minut över så klicka på vad jag gjort i sommar:
    http://www.svtplay.se/klipp/217246/kliv-ombord-pa-den-ukrainska-flotten-dusja-
    Vi tog oss från Arvika till Karlsborg/Vättern på nio dygn!

Kommentarer är stängda.