C-vitamin

Behöver vi extra C-vitamin eller ej. Det är en diskussion som ofta pågår i LCHF-kretsar

De som är för kosttillskott menar

 • det finns för lite C-vitamin i LCHF eftersom vi inte äter frukt
 • vår tids bär och grönsaker innehåller inte lika mycket C-vitamin som förr

De som är emot kosttillskott menar

 • vi äter en kost som motverkar oxidation och eftersom C-vitamin är en antioxidant behöver vi inte C-vitamin som tillskott
 • ät bär och grönsaker av dem som är C-vitaminrika så räcker det

Själv står jag mitt emellan och har väl inte helt tagit ställning. En sak är jag i alla fall säker på och det är att väljer jag C-vitamin som kosttillskott så ratar jag de flesta jag hittat på marknaden och brustabletterna allra först. De är fyllda av sötningsmedel, smak- och färgämnen.

För ett tag sen skrev jag några blogginlägg om Tandhälsa,  Mera om tänder samt Tandläkarbesök.  Jag sökte därefter upp ett C-vitamintillskott som jag nu ätit ett tag. Att jag valde just det här märket var för att jag trodde på deras information. Ni får gärna kommentera och säga vad ni tror och särskilt om ni vet om något ni tror är bättre.

Efi C-plus

Efi C-plus är små tabletter lätta att svälja.

 

Det som hänt är att mina småsår (bl a  i näsan) har läkt och att mitt tandkött är friskare. Därför kan man tänka sig att den här vintern inneburit en C-vitaminbrist för mig. Importerade bär och grönsaker är nog inte så C-vitaminrika som man kan önska.

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

9 svar på ”C-vitamin

 1. Jag strimlar en apelsin per vecka. En strimla per dag. Förvarar apelsinen upp och ner i en mindre glasskål i kylen. Den håller bra. Tror att det kan vara lika ok som t ex en grön paprika.

 2. Grön paprika innehåller mycket vitamin-C. Jag läste någonstans att 1/2 grön paprika täcker dagsbehovet, sedan gäller det bara att hitta en som inte är alltför besprutad.

 3. Jag använder oftast askorbinsyra från kryddhyllan i mataffären. Löser lite i ett glas vatten. Ett kryddmått väger ungefär ett gram.

  • Tänkte just tipsa om askorbinsyra. Jag får dessutom utan ansträngning i mig en halv liter vatten. Jag dricker tyvärr i minsta laget så alla knep är bra.

 4. Om man inte helt nollar utan äter grönsaker till sitt ”kött och smör” ska man inte behöva äta tillskott av c-vitamin. Det bästa är väl också att inte koka sönder grönsakerna, vet inte hur mycket som försvinner då.

  Visst kan det väl vara så att grönsaker inte innehåller lika mycket vitaminer när de är snabbodlade inomhus året om, men jag tror ändå inte att man ska behöva äta tillskott. Enligt Matkalkyl räcker det att äta 40 gram röd paprika (2 gram kolhydrater) om dagen för att få i sig det rekommenderade intaget per dag.

  Vitkål behöver man äta mer av, cirka 200 gram, vilket ger cirka 8 gram kolhydrater.

 5. Frukt och bär kommer långt ner på c-vitaminlistan, jag tror att vi behöver äta c-vitamin och det får vi i oss gm att äta många av våra grönsaker, läste på den här länken vad c-vitamin kan ge för biverkningar http://www.halsosidorna.se/Cvitamin.htm

Kommentarer är stängda.