Över den optimala ketonzonen

Ovanför den optimala zonen

I går morse vaknade jag tidigt (5:30) och tyckte det var för tidigt att kliva upp så jag somnade om och sov längre än vanligt i stället. Så sent som 9:30 har jag aldrig mätt innan och därför vet jag inte egentligen om det är orsaken till det höga värdet (mitt högsta hittills). Dagen innan hade jag 2,8 så det var helt klart en höjning igår.

Dr Jeff Volek skriver i sin bok ”The Art and Science of Low Carb Hydrate Performance” att överviktiga kvinnor som äter en kalorireducerad ketogen diet når ketonnivåer inom den optimala ketogena zonen eller högre och det ville jag testa.

Fredag fick bli min experimentdag eftersom jag var hemma och kunde ha koll på vilka tuggor jag stoppade i mig. Ni som följt mig länge vet att jag varit med och myntat ett uttryck kallat UFO som betyder Under Fem Gramkolhydrater om dagen. Efter att ha ätit som jag brukar (vanlig LCHF för vår familj) och struntat i UFO under lång tid och det är vad jag ätit sen jag började mäta ketoner började jag bli nyfiken på vad som händer om jag backar ner till UFO igen, även om det tar emot. Jag trivs inte att äta så och har därför slutat.  I kombination med lite kolhydrater försökte jag passa på att kalorireducera genom att äta mindre protein än vad jag brukar. Förutsättningarna var så goda, med redan höga ketonvärden, att jag inte kunde låta bli. Det är inte svårt att avstå från mat i det här tillståndet.

Frukost

 • 2 dl kaffe
 • 25g kokosfett (2msk)
 • 45g smör

Lunch

 • Kycklingkött från 3 ben
 • ca 0,5 dl sås på smetana, majonnäs och vispgrädde (kryddad och supergod)

Middag

 • Rökt sidfläsk (väldigt fett), skulle gissa knappt 100g
 • ca 0,5 dl sås på smetana, majonnäs och vispgrädde (kryddad och supergod)

Kväll

 • Rooiboste med kokosfett

Jag har ingen exakt beräkning men gissar att totala proteinmängden blev 50-60g, fettet någonstans kring 150g och kolhydraterna helt klart under 5g. (ca 1600 kcal eller mer för kokosfettet i mitt te är inte inräknat för den som tycker kalorier är kul).

Så här lite mat och då menar jag storlek på portioner skulle jag ALDRIG kunnat ätit innan jag kom ner i den här djupa ketosen och nu kändes det nästan mycket, självklart är det fettet som mättar. Det var därför jag kom på att göra experimentet. Jag var mätt hela dagen och var nästan tvungen att påminna mig om att äta och då passade det bra att skippa de grönsaker jag normalt äter för att få till en UFO-dag.

Min reflektion:

+
Att vara ketoanpassad innebär att det är väldigt lätt att avstå från mat. Hjärnan får sina ketoner i överflöd och varenda glappande sugreceptor håller sig lugn och fin. Magen knorrar inte och frågar inte efter mat. Det blir väldigt billigt :-). Det går åt mycket vatten för man blir törstig. Jag känner dock ingen ketonsmak i munnen. Jag håller mig väldigt varm, möjligen lite kall om tårna. Jag lever på ketoner bildade i levern och mitt lagrade, samt genom munnen intagna fett. Det finns beskrivet hur det fungerar, men blir lätt fel om jag kall försöka förklara. Mina muskler får den energi som behövs genom fettet eftersom jag är fettdriven och  så länge det räcker behöver jag minimala mängder protein för andra funktioner i kroppen. Jag känner mig fylld av energi och starkare än vanligt i min otränade kropp.


Det känns märkligt att vara så avstängd från mat och det som oroar mig är vad som händer sen man börjar äta igen om man håller på så här länge. Börjar man överäta då? Jag har inga avsikter att försöka, jag mår precis lika bra under 3,0-gränsen och eftersom jag går ner i vikt även där så är jag nöjd. Jag har inte så bråttom att jag behöver pressa någonting.
Det jag undrar är ”vilka nivåer av någonting jag på sikt behöver” som också sjunker till den nivå där mina s.k. cravings kommer tillbaka. Jag har tidigare i mitt liv varit nere på oerhört låga kalorinivåer (av bantningsskäl) och det brukar sluta med överätarcravings och dit vill jag inte tillbaka.

Slutsats

Även om det inte finns någon risk för det livsfarliga tillståndet ketoacidos, till det krävs höga blodsockervärden och jag har väldigt låga, så känns det på något vis inte ok att ha så hög nivå ketoner i blodet att matbehovet helt stängs av. Jag får vibbar av svält vilket jag förnippar med att kroppen gett upp hoppet att få mat och det är inget jag strävar efter.  Tvärtom njuter jag av att för första gången i mitt liv kunna äta gott, utan att behöva mäta och väga och dessutom gå ned i vikt. Jag skriver om det i ett annat blogginlägg.

Jag väger mig varje dag just nu eftersom jag noterar det tillsammans med ketonvärdena för senare utvärdering. I morse hade ketonerna sjunkit tillbaka till 2,8 (jag åt bla en hel avokado och lite sallad, gurka och andra grönsaker jag brukar äta igår). I går morse hade jag gått ner i vikt (det har passerat – 3 kg) . En sak vi här hemma har en känsla av är att vikten inte är riktigt synkad med ketonnivåerna, det kan vara ett par dagars förskjutning

Jag försöker att inte bli fixerad av vågen eftersom den egentligen inte är någon bra mätmetod, men just nu använder jag den för att kunna dra slutsater.

The Ketone Zone

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

11 svar på ”Över den optimala ketonzonen

 1. Pingback: Autopiloten tog semester | Vägen till 65

 2. jag måste blötlägga den för att jag tycker den är för salt ,tror det var i en lchf bok jag läste om det kanske lars -erik litsfeldt,har läst en del så man kommer ej i håg vem som skrev det,tycker det blir bra lägger det på hushållspapper ock torkar 4st på varje papper

 3. hur länge står man sig ,jag börjar kl 7 frukost vid 9 kaffe kl11.Jag brukar börja med bacon och omelett ,lägger bacon i varmt vatten först så mycket av salt blir borta kaffe med kokos i,på jobbet kaffe med kokos .Blir det samma mättnads känsla jag är kyrogårdsarbetare man är i rörelse

  • Kan det inte hànda att viktiga nàringsàmnen etc fòrsvinner om du fòrst blòtlàgger baconen (och sen hàller bort vàtskan)? Jag vet inget om detta, men det var en tanke som slog mig.

 4. Ett tips: Varfòr inte ersàtta det osaltade smòret i Magic Bullet Coffee med samma màngd ”kryddsmòr” som àtes vid sidan av istàllet. Prova att hàlla rikligt med Minosels Mineral Salt (fràn Falksalt) pà smòret och àt det som det àr. Dà fàr du i dig rikligt med sàvàl magnesium, zink, kalium som kalcium.
  Bàde viktnedgàng och djup ketos bidrar till magnesiumbrist, speciellt under ”òvergàngsfas”, sà det blir viktigt att komplettera!
  Mànga tànker inte pà att àven viktnedgàng bidrar till detta, och mànga àter magnesiumtillskott fastàn de istàllet kanske kan fà i sig tillràcklig màngd genom saltet (helst dà mineralsalt).

  Kòr som nàmnt sjàlv ett experiment just nu dàr jag bara àter fett pà fòrmiddagen, sen styrketrànar, och sen àter en lchf middag vid 3-4-tiden, eventuellt kompletterat med en mindre màltid vid 8-9-tiden. Har kànnt pà kraftiga muskelkramper som resultat av detta, som dock delvis hjàlpts av det ovan. Har ocksà erfarit kraftig viktnedgàng, men inte i muskler. Fòr fòrsta gàngen nàgonsinn har jag kunnat ana lite synliga konturer av magmuskler pà magen…

  Tror dock inte att jag tànker fortsàtta detta experiment allt fòr lànge. Nu styrketrànar jag visserligen, men en fòr snabb viktnedgàng kan ju trots det leda till hàngande hud etc… Dessutom kànner jag mig mindre energisk. I bòrjan nàr jag hamnade i ketos hade jag enorm òverskottsenergi, men det kànns verkligen som att den bòrjat avta nu, till fòrmàn fòr en tilltagande tròtthet… Nàgon som upplevt detsamma?

  • För min del är det lättare att få i mig fettet i kaffet. Div smör till maten äter jag ändå. Morgonkaffet står jag mig på och kan spara proteinerna till lunch och middag.

 5. Vet att viktförändringar för mig (förutom vattenvikt fluktuationer) korrelerar ca 3-4 dagar efter något speciellt ätits. Viktigt att peka på det här med att det inte sker direkt efter man ätit något, många med vågfixering drar felaktiga slutsatser vad som är bra respektive dåligt val från vad vågen visar dagen efter. Är ju egentligen bara tarmfyllnad och vätskedepåer som ger så snabbt utslag.

  • Normalt väger jag mig inte längre. Vi var några som startade ”Våga vägra vågen” och det lärde mig att avstå. Det var ett stort steg då, men känns befriande efteråt. Nu väger jag mig dagligen för experimentets skull.

   • Har aldrig varit vågfixerad, men ska jag väga mig gör jag det hellre varje dag än varje vecka, då ser man tydligt hur det både går upp och ner istället för att få panik när det går upp och dra fel slutsatser när man kanske prickat in veckans högsta. Väga sig varje dag funkar ju bara om man inte får panik och gör förändringar bara för den visar plus, gör man det ska man nog helst inte väga sig alls eller väldigt väldigt sällan.

Kommentarer inaktiverade.