Fytinsyra i nötter och frön

Att äta LCHF för att förbättra sin hälsa innebär så oerhört mycket mer än att bara räkna kolhydrater. Eftersom jag sen 2005 aktivt följer en hel del lågkolhydratforum vet jag att många är nöjda och får de resultat de önskar bara genom att reducera kolhydrater. Ingen annan förändring behövs än att hålla sig till viss kolhydratmängd per dygn, ibland ganska generöst tilltagen. De som fått radikala förbättringar redan från start har förmodligen ätit väldigt mycket kolhydrater sen tidigare. Jag har ända sedan jag själv började äta LCHF fått kämpa för att nå önskade resultat och har därför varit extra lyhörd för detaljerna som dyker upp ibland. Jag testar, utvärderar och ratar eller sparar. Jag kallar de tips jag sparar för guldpärlor. Samlar jag dem och trär upp dem på en tråd är förhoppningen i slutänden att hitta en kedja som håller mig frisk resten av livet. Det är mitt mål.

En sån guldpärla är att jag i princip avstått från nötter och frön. De innehåller förutom en mängd kolhydrater både fytinsyra, fel fetter (omega-6 och veg omega-3), och något mer jag glömt som är inflammationsdrivande snarare än inflammationsdämpande. När jag lärde mig LCHF och nötter och frön kom på tal var svaret ”om vi skulle äta nötter och frön hade vi haft näbb”. De som försvarar nötter och även frön brukar hävda att de är så mineralrika och då undrar jag över logiken i att leta mineraler i något som samtidigt hämnar upptaget. Bättre är väl då att hitta mineraler i annan form?Fytinsyra hämmar upptaget av mineraler och eftersom jag ända sen jag var gravid 1993 vetat hur viktigt magnesium är för mig har jag inte velat chansa. Varför betala pengar för kosttillskott och sen medvetet äta något som hämmar upptaget? Att lindra effekten med surdegsjäsning är inte aktuellt för mig som inte äter bröd.

Det här innebär inte att jag aldrig äter nötter eller frön, tvärtom jag petar i mig det ibland, men i väldigt små mängder. Mitt IgG-test visade att jag har intolerans mot sötmandel, så det avstår jag så gott jag kan.

Äter jag nötter som mellanmål utgår jag från fetthalt och för mig blir det främst Macadamianötter, lite valnötter och nån gång pekannötter och ännu mer sällan paranötter.

Jag har skrivit om nötter tidigare och även lagt ut en näringstabell

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Fytinsyra i nötter och frön

  1. Någonstans har jag läst att det kan vara bra att äta små mängder med fytinsyrerik mat. Om det var för att hålla immunförsvaret alert…det har jag glömt igen. Men det var något ditåt.

    • Jag har också hört det men också motsatsen dvs vila tarmen helt genom att äta carnivore. Nästa gång jag ser det ska jag noggrannare kolla källan. Det handlar ju om vad den som skriver förespråkar.

Kommentarer inaktiverade.