Papper och penna

Jag nämnde igår att jag använder papper och penna till dagliga anteckningar. Jag är normalt helt digitaliserad och tycker det är så bra att ha ”ständig tillgång”. Därför var det naturliga att hitta en app som klarade allt jag vill hålla koll på. Den appen finns inte, tro mig — jag har letat. Det blir en kombo av appar, papper och penna, men också mitt bildbibliotek. Jag fotograferar och får datum och klockslag. Jag gör skärmkopior på det jag läser och samlar mina fynd på olika sätt där jag i bästa fall hittar dem långt senare då allt jag ville minnas är bortglömt.

*suck* ? Ja det är precis så rörigt som det låter och ingen som helst struktur.

Eftersom jag är född med en hjärna konstruerad som ett Excelark lider jag verkligen av den här röran. Min hjärna är förmodligen full numer och jag minns inte som jag är van. Det är sorgligt att inse men än mer en utmaning att övervinna. Jag ger inte upp och min stora idol numer är Dagny Carlsson, bloggaren från Solna som snart fyller 107 år och rör sig fritt i tunnelbana och på bussar. Jag vill bli som Dagny, så nästa år får min blogg byta namn till någon annan lämplig ålder att nå fram till som fullt frisk.

När jag väl bestämde mig för att återgå till papper och penna kom nya problem.

Det finns många olika sätt att strukturera anteckningar.

Lösblad i pärm (sorteringsbart), randiga och rutiga (tabellvänliga) kollegieblock, A4 eller A5 (transportvänliga), kanske något annat kul och udda format. ?

Olika färger och stift på pennor. Färgkodade stoppsignaler, bara varning eller grönt ljus, kanske överstrykningspennor i olika färger. Ämnesrelaterade färgkoder. Uppfinningsrikedomen är oändlig.

Återkommande dagliga rubriker för att inte missa något uppföljningsområde?

Nån av er kanske känner till Bullet Journal? Ni vet vad jag menar. En dagbok/anteckningsbok kan bli som ett konstverk, hur estetiskt tilltalande som helst, man blir lycklig bara av att se allt vackert, behöver inte ens läsa. Mina döttrar är grymma på sånt. Jag drömmer bara… kommer inte igång för att de estetiska prestationskraven blir för stora.

Bildgoogla på Bullet Journal så fattar ni vad jag menar

Tja vad blev det då?

En enkel randig bok och en högst vanlig kulspetspenna — blå.

Jag säger bara Tack Jonas Colting. Du är min stora inspiratör. Du fick mig att släppa all prestationsångest över den perfekta anteckningsboken, trots att du aldrig ens pratat om det så jag hört det. Jonas berättade under en föreläsning för länge sen om hur avancerad teknik (stegräknare, pulsmätare ja allt tänkbart) pga teknikstrul hindrar folk från att komma ut och verkligen träna. All träning som blir av är bra, oavsett vi mäter den eller ej.

Min tolkning blev – alla anteckningar är bättre än inga alls. Det har gått flera år av hälsoförbättringar som jag missat att dokumentera i väntan på den optimala appen, eller den perfekta strukturen. Nu skriver jag löptext dag för dag. Tankarna hoppar och far precis som de kommer i mitt huvud, men de finns kvar på papper. När jag sen i någon av mina kurvor ser något som gör mig nyfiken på vad som hände då, kan jag bläddra fram och se hur jag sovit, ätit, jobbat, rest eller bara varit.

Det gör mig faktiskt lite klokare.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

9 svar på ”Papper och penna

 1. Jag förstår precis hur du menar, är själv konstruerad så. För min egen del så har jag till min hjälp på IPaden appen anteckningar, appen påminnelser på Iphone plus anteckningar även där och på Android mobilen anteckningar. På anteckningar kan man kopiera in text, bild, länkar men även skriva själv så det funkar för mig. Anteckningarna och ev bilder brukar jag sen bearbeta i olika program tex World, PP, exell osv men det finns så många andra bra presentationsprogram Så testa om inte anteckningar som följer med våra IPads, IPhone lr Android även skulle funka för dig.

  • De apparna är redan fullklottrade. Jag har haft senaste tekniken och läst mail i telefonen, både Android sen 2001 och Apple sen den på allvar utvecklats nog för mig.
   Det är inte den typen av app jag söker och inte heller Officeprogrammens funktioner. Jag har Excelkurvor med data från 1982 innan PC ens fanns för vanligt folk. Det är för tidskrävande när man samlar in så mycket data som jag gör. Min app ska vara betydligt mer avancerad och specialutvecklad för ändamålet. Precis som Effie här innan var inne på.

   • Byggde ett program för företaget i acces, access är utökat exell och den hjälpte mig att hålla koll på mina 320 anställda fält arbetare, tex vilka butiker de varit på vilka produkter de demat, vad butikerna tyckte om dem. Även parametern där jag tex la in ordet våfflor så fick jag förslag på vilka som demat den produkten, vilken butik och hur resultatet var. Jag la in en demo och programmet gav mig ett resultat. Även byggde jag in en knapp som jag tryckte in avlöningsdatum och fick lista med antal timmar, milersättning, utlägg odyl för varje anställd som jag bara kunde knappa in i löneprogrammet. Även en lista på alla jobb till bokföringen Jag hade också gm programmet koll på vilka demos som var per vecka, obokad och bokad personal, orderbekräftelse och fakturaundetlag. Döpte programmet till ”koll på läget” Egentligen handlar det bara om parametrar och formler. Access är enkelt att bygga i och ger ett snyggt skal och kan utvecklas i det oändliga när det gäller just precis att få koll på situationen m hjälp av bla tex statistik. Även om det inte finns en app färdigbyggd så finns det ett roligt sätt att bygga något själv som fungerar som man tänker. Finns böcker som visar hur man bygger i Access (första jag byggde i mitt program var fakturaunderlag) sen är det bara ens egen fantasi som sätter gränserna men gillar man exell är Access lätt att lära sig då grunden är densamma.

    • Jag har programmerat rekryteringssystem i Access åt Försvarsmaktens utlandsstyrka under 7 år så det kan jag. Det är inte ett gammeldags gränssnitt i Access eller Excel jag är ute efter, jag vill ha en app i telefonen som kopplar ihop alla de mätvärden jag redan samlar in i olika appar automatiskt.

     • Försökte bara tipsa om något jag tycker funkar då jag vill få koll på parametrar och statistik. Gammalt och gammalt, det håller än i dag tycker jag, jag bestämmer vad jag vill ha ut av min registrering och får det levererat men enbart på dator. Förstår att ni efterfrågar en app till era behov för mobilt användande och förstod inte från början att det är det ni är ute efter utan svarade utifrån min erfarenhet. Mobilappar kommer ju alltefter behov, vem vet kanske någon av er producerar den appen.

      • Jag har redan flera appar som gör olika saker. Sömn, glukos, träning, mat, blodtryck, vikt, puls ja allt möjligt. Jag vill ha allt detta data i en enda app och jag vill inte registrera. Det ska sköta sig själv. Annars blir det inte av.
       Jag orkar tex inte matregistrera. Då vill jag ta ett kort iställetboch få in det på samma ställe som allt det andra. Det finns ingen app som klarar allt det jag vill göra.
       Jag är ingen app-programmerare. Vore jag det hade appen varit klar för länge sen. Jag är 64 år nu, så vem vet om jag blir app-programmerare som pensionär.

 2. Jag tror det är bra med papper och penna. Det där rent fysiska, att forma bokstäverna med penna. Man får tid att reflektera. Jag ska nog börja mer med sånt också. Även om jag iofs tanker bra när jag sitter och knappar på ett tangentbord. På jobbet har jag OneNote, som jag tanker I. Men strukturen får jag skapa själv ändå. Digital pärm med lösblad…
  Mätvärden vill jag nog gärna ha I Excel. Eller telefonen.
  Men jag har också önskat mig den där appen. Den, där jag kan registrera att då åt jag dittan, och då gjorde jag dattan, och sedan mådde jag xxx…och appen efter ett tag kan saga att varje gang du åt dittan så mådde du xxx…Synd att jag aldrig lärt mig programmera appar. Och jag tanker inte börja nu. Tror jag.

  • Vi tänker som vanligt lika Effie, tänk appen som fixar det där utan att vi ens gör något. Bara kommer med små popup-meddelanden och försynt påminner om något av allt man ständigt missar.

Kommentarer inaktiverade.