Retroaktiv lycka?

Jag har nyligen varit på premiären av favorit-ekonomiprofessor Micael Dahlens Performance Lecture: Om lycka på Dramatens lilla scen. Jag är stum av förundran över alla hans underfundigheter och skulle kunna skriva många och långa inlägg om dem, men jag nöjer mig med några få reflektioner.Han har precis kommit ut med en ny bok ”Starkt kul”, men den har jag inte hunnit läsa ännu.

Vi brukar få höra att vi ska leva i Nuet och att det ska leda till Lycka och att det ska vara så avstressande och bra. Det finns många former av tekniker för att hitta det där nuet (mindfulness mm) men Micael avslöjade att ”Nuet” är bara 4 sekunder långt och vad hinner man uppleva för ”Lycka” då?

Jo och här kommer det fiffiga, vi kan uppleva Retroaktiv lycka. Om vi är med om någonting vi gillar och mår bra av kan vi återuppleva det hur många gånger som helst efteråt. Vi behöver inte bli stressade av att nuet rusar förbi på 4 sekunder och att vi inte hinner med att njuta. Det finns all tid i världen efteråt att plocka fram det.

Precis så känner jag det nu. Vi har haft några dagars påskfirande med barn och barnbarn hemma och när jag står mitt i det hinner jag inte njuta. Allt går så fort och timmarna rullar iväg och plötsligt är allt bara slut och då brukar den där tomheten komma och jag längtar efter nästa gång jag får ha familjen samlad.

Då är det så skönt att plocka fram Micaels ord om att man kan plocka fram den där känslan och njuta retroaktivt av lyckan över att ha en så fin familj precis så länge som man behöver.

Det är ofta så för mig. Jag är med om roliga och givande saker, men har inte ro att ta in där och då och passa på att ”njuta av stunden”. Det kommer ofta långt efteråt att jag förstår hur trevligt eller roligt jag egentligen hade.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Retroaktiv lycka?

  1. Jag tror att det viktiga är att tänka på och vara medveten om det man gör och upplever; inte tänka på vad man ska göra sedan; i morgon, till semestern, nästa år… Vara närvarande, helt enkelt. Sedan kan man minnas och njuta i efterhand också.
    Vilket inte hindrar att man planerar och dagdrömmer om framtiden ibland,

Kommentarer inaktiverade.