Myt: Ät inte efter 18:00

Vi som är överviktiga och har varit det länge, har lätt att ta till oss goda råd av den typen som levereras som sanningar.

En sådan sanning och som jag hört många gånger och i olika sammanhang är ”Ät inte efter kl 18:00”.

Är det något ni läsare känner igen?

 

Viktväktarna på 70-talet sa faktiskt tvärtom. De sa att om du inte ätit upp din dagsranson av matfett (2 msk) så ät det sista på sängkanten. Du måste få i dig fett för de fettlösliga vitaminernas skull. Haha, 2 msk fett på sängkanten efter en fettfri dag – det måste blivit en bra fettkvot.

Är det dags att krossa myten om att inte äta på kvällarna?

Jag har mätt mina ketoner sen 2 juni och jag har påbörjat en hyfsat stabil viktnedgång efter många års platå. Jag verkar ha bättre värden och gå ner bättre i vikt om jag INTE somnar hungrig.

Jag kan inte gå ut med att det är så här för alla, därför väntar jag med spänning på att få kommentarer som stöttar min tes. Det vore underbart. Tänk så många gånger i mitt liv jag somnat hungrig under mina viktminskningsförsök. Faller man och äter ändå, så kanske man slarvar med fettkvoten just då och så är det kört och plus på vågen och myten blir sanning. Det var för att jag åt sent på kvällen.

Det är här hårdosten kommer in i bilden för min egen del, jag har lätt kunnat ta några skivor på kvällen och sen grämt mig dagen efter för att jag inte kunnat låta bli.
Därför är det dags att analysera ostarnas fettkvot och se om vi kan hitta en förklaring.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

21 svar på ”Myt: Ät inte efter 18:00

  1. Jag har hållit på med någon form av lågkolhydratkost sedan 2001.
    Situationen förändras med åldern. Numera äter jag 2 ggr per dag. Morgon och kväll. Samt utan mellanmål. Tar jag något mellanmål så stökar det till det hela.
    Jag har också blivit känsligare för om det finns någon sockerform eller MSG i det jag äter.
    Så nej jag kan inte se det som en myt. Middagen behöver dock inte vara kl 18.00. Kan lika gärna vara 20.00 men sedan får det vara stopp.
    Jag ser den långa tiden mellan måltiderna som en möjlighet för kroppen att komma åt fettlagren.

  2. Jag tror inte heller att det stämmer. Bara man håller sig till sin kvot (av fett/kolhydrater/protein) och det totala kaloriintaget inte överstiger det man har bestämt, så tror jag inte det spelar någon roll när på dygnet man äter. Har jag fått i mig för lite fett och jag har några hundra kalorier kvar att konsumera, så äter jag glatt en rejäl ostbit sent på kvällen. Emmentaler eller Appenzeller sitter bra, likaså nötter och frön med lågt kolhydratinnehåll.
    Tack för en väldigt intressant blogg!!!

    • Kaloriintag har jag aldrig räknat sen jag började med LCHF och jag räknar inte på det nu heller. Det finns vad jag vet ingen forskning på hur många kcal en LCHF-are skall äta per dag. De utgår från tallriksmodellen mm
      Jag har koll på proteinmängd med ögat och fettkvot efter erfarenhet, det räcker för mig. De senaste åren har jag slarvat med fettkvoten och därför ökat proteinmängen. Det är den läxan jag betalar nu.
      Fettkvot är inget exakt värde, det mesta fixar sig med lite extra smör, olivolja på salladen och fettet i mitt morgonkaffe.

      • Mànga faktorer pàverkar hur mycket vi kan àta (bl.a. hormonell balans etc, vilket delvis kan ràttas till med ”ràtt” kost, matvanor och kosttillskott). Personen bakom Bulletproof som jag lànkade till tidigare pàstod att han àt upp till 4000 kcal om dagen, nàstan utan tràning, nàr han praktiserade Intermediate Fasting (som Magic Bullet coffee pà fòrmiddagen àr en variant av) i kombination med en vad jag kan utlàsa liberal lchf/paelo diet.
        (websidan: http://www.bulletproofexec.com )

        • Precis, det är därför jag inte gärna pratar kalorier, det är inte ett mått som passar den som livnär sig på stora andelar fett. Jag tar lika gärna mitt kaffe i termos som lunch och då äter jag frukost på ägg och smör. Jag räknar inga timmar mellan måltider, jag låter mina ketonvärde styra och de är snarare lägre när det blir långt mellan målen. Det måste finnas fler nycklar än själva fastan.

          • Jag tror att nyckeln àr insulinnivàer/blodsockernivàer:
            Folk som àter ”vanligt” fàr jàttebra effekt av fasta eftersom det innebàr att de gàr ner till noll kolhydrater (jàmfòrt med sitt annars stora intag), vilket leder till ketos osv…
            Strikt lchf blir dà lite som ”stàndig fasta”.. 🙂

            En bonus àr att mycket pekar pà att detta tillstànd ocksà fòrlànger livet, enligt bl.a. biologen Cynthia Kenyons forskning :
            http://www.youtube.com/watch?v=9_cDv9j7MVg&feature=related

        • En annan som vittnat om samma sak, och som fòr òvrigt skriver mycket intressant om vad som hànder i kroppen vid lchf rent biokemiskt, àr denna tjej, som praktiserat ”warrior” intermediate fasting (pà lchf) :

          http://lchfklubben.se/healthandscience/hungrig-som-en-hast-warrior-diet

          http://lchfklubben.se/healthandscience/warrior-diet

          Tanken bakom Intermediate Fasting àr att det àr det mest naturliga ur evolutionàrt perspektiv. Urmànniskan hade inte tillgàng till mat och snacks hela tiden, utan àt, och dà MYCKET, nàr hen vàl hade tillgàng.

          • Det är sådant som gör mig förskräckt och som får mig att tänka tillbaka på 35 års bantning oavsett metod.
            Mitt fokus är och får inte vara som hon beskriver det.

            Jag är en vanlig människa, 57 år gammal, med barn och barnbarn. Jag jobbar i en grundskola och jag träffar på min fritid vanliga människor, inte sådana där utseendet är ett varumärke.
            Jag är inte ute efter att sprida en ny bantningsdiet.
            Jag vill behålla alla de hälsovinster jag fått med LCHF och jag vill med LCHF som livsstil hitta den väg som normaliserar min vikt.
            Min väg är inte alls alla de metoder som numer förekommer inom LCHF, för mig gör de om LCHF till vilken bantningsmetod som helst.
            Jag äter som det passar mitt liv, min vardag och min familj.

          • Jag hàller med vad gàller tilltalet och fokuset pà yta och vikt. Dock àr det skrivet av en ung tjej, och vànder sig till unga làsare. Kan man filtrera sig igenom tilltalet finns dock en del vàldigt informativa texter om vad som hànder i kroppen rent biokemiskt vid t.ex. lchf; nàgot som jag faktiskt inte hittat pà nàgon annan svensk blogg eller informationskàlla (Man kan sòka under àmneskategorierna). Jag fann dàr svar pà mycket av de fràgor som just nu dryftas pà din och Moniques bloggar.

            Tack igen fòr bra blogg — ska inte spamma kommentarsfàltet mer nu pà ett tag… 🙂

            • Du är så välkommen! Det finns många som bara läser utan att kommentera och allt kommer inte med i ett blogginlägg.
              Jag blir ännu mer orolig när hon vänder sig till unga läsare. Denna fixering är inte bra för någon, ännu mindre i den åldern.
              Lära sig äta rätt och må bra däremot är viktigt.

  3. Tack fòr mycket intressant blogg (samt fòr dina intressanta inlàgg pà KHIF, som jag precis upptàckt).

    Jag tycker du ska làsa denna (korta) text:
    http://www.bulletproofexec.com/bulletproof-fasting/

    Det du gòr nàr du (endast) dricker Magic Bullet pà fòrmiddagen àr i princip att du praktiserar sk. Intermediate Fasting (eftersom fett inte pàverkar insulinnivàn alls), vilken har flera hàlsofòrdelar, inclusive weight loss. Det kan hànda att myten om att man inte ska àta efter 18 kommer fràn IF-tànket. Dock spelar det ju sjàlvklart igen roll *nàr* man fòrlàgger sin IF, men att IF har en effekt pà viktminskning och hàlsa finns det som sagt mycket som pekar pà.

    Jag har sjàlv bòrjat med Magic Bullet coffe/IF, samt òkat pà fettet generellt, och upplever nàstan lite ”fòr bra” resultat. Ett tag hade jag tappat ett par hekto varje gàng jag vàgde mig, trots att jag kollade vàgen ca 5 ggr om dagen (har semester fòr tillfàllet..:) ). Fòrmodligen har jag just nu *extremt hòga* ketos-nivàer. (Allt kombineras dessutom med styrketràning vid lunch nàstan varje dag, med endast Magic Bullet coffee i magen fòr tràning — sen àter jag dock som en hàst..).
    Vet du, eller nàgon annan om det àr nàgon fara med att ha extremt hòga ketos-nivàer om man i òvrig àr fullt frisk och inte lider av undervikt (men ej heller nàr òverviktig..). Utifràn vad jag làst mig till hittills verkar det inte vara nàgon stòrre fara fòr friska (icke-diabetes) individer. Nàgon som vet, eller har en tanke om detta?

    • Hej Anne!
      Jag har läst den texten efter att jag själv börjat praktisera detta. De vänner i USA som lärde mig sa aldrig det ”riktiga namnet” men de använde en Magic Bullet – det är därför jag kallat drycken så.
      De sa att de minskar proteinmängden under dygnet genom att inte äta protein på morgonen. Då blir det mer kvar till lunch och middag. Jag själv äter ibland vanlig frukost (äggröra på ägg och smör) och dricker kaffet ur termos till lunch om jag skall bort någonstans och det verkar inte göra någon skillnad. Jag har inte märkt att tiden (fastan) inverkar på något särskilt sätt, men det kan så klart vara så.
      Höga ketonvärden är farliga i kombination med höga blodglukosvärden och det har en LCHF-are normalt inte.

      • Hej, tack fòr ditt svar!

        Nej, jag borde inte ha hòga blodglykosvàrden eftersom jag àtiti lchf och annars àr fullt frisk. Sà jag borde inte orora mig fòr att mina ketosvàrden kanske àr lite vàl hòga (fràmst pà fòrmiddagen) dà..?

  4. Känner igen mig i mycket du skriver och visst har man lagt sig hungrig.
    Under mina viktminskningsförsök hände det att jag längtade efter smör,
    det mest förbjudna på den tiden. Hade man vetat då det man vet i dag
    hade man lyssnat på kroppen som ju alltid vet vad den vill ha. Antagligen
    hade jag inte haft den övervikt jag har i dag.
    Din blogg blir bara intressantare och intressantare. Var ska det sluta?
    Du skriver så ”fängslande” och förklarar så bra.
    Väntar med spänning på det som kommer.
    /Lena

    • Tack för det Lena!
      Det finns massor i mitt huvud att skriva om. Jag har hållit på i 7,5 år och lett Kolhydrater iFokus i 6 år. Jag har djupa källor och mycket egen erfarenhet att ösa ur.
      Sen jag startade bloggen (som ju är väldigt ny än så länge) har jag för första gången i livet känt mig tacksam för att jag har min egen övervikt att testa alla dessa erfarenheter på. Det är inte samma sak att råda andra som att vandra samma stig själv.
      Hade jag lyckats med mitt mål redan 2005 när jag började hade varken Kolhydrater iFokus eller bloggen startats. Jag gör det i första hand för att hjälpa mig själv att få struktur i mitt eget liv. Hitta ett sätt som fungerar i vardagen. Att samtidigt får denna respons som bloggen gett gör det så mycket roligare för mig själv – jag har en lång väg att gå 🙂

  5. Ja usch så många gånger man gått och lagt sig hungrig och inte kunnat somna för det!

    För min del så kan jag berätta att jag sedan ett bra tag på lchf bara äter två gånger om dagen – inte för att jag medvetet har planerat det så utan för att jag helt enkelt inte är hungrig på morgonen.

    Så jag äter vid lunchtid och mitt sista mål kan bli allt från ca 18-tiden men ibland så sent som vid 20-tiden 🙂

    Jag försöker äta när min kropp säger att ”nu är det dags” och blir det sent på kvällen så får det bli så.

    Visst, det är ju inte alltid det går att vara så styrd av kroppen – när jag jobbar BLIR det ju lunch vid 12 även om jag inte är så väldigt hungrig och på kvällen ska jag kanske göra något som gör att jag måste äta tidigare. Rädd för att äta sent är jag i alla fall inte längre 🙂

  6. Ost blir spännande. Det är min enda ”last”. När jag väl köper hårdost (Gamle Ole, Svarta Sara, Gouda etc) kan jag inte sluta äta. Är det något jag till och från överäter så är det ost…

    Så fort jag börjar stabilisera mina ketonvärden efter kanske någon vecka till ska jag också börja experimentera med olika livsmedel och då står osten högst på listan.

    Sen tror jag det är dumt att somna hungrig oavsett vilken ”diet” man följer. Eller, det är dumt att vara hungrig oavsett när på dagen det inträffar… 🙂

    /Tommy

Kommentarer är stängda.