Get- och fårmjölk

Jag sitter och njuter av min lokalt producerade fåryoghurt och det far en massa tankar genom huvudet.

När jag på 70- och 80-talet reste i de länder som traditionellt producerar yoghurt (när jag var barn fanns bara filmjölk och längre norrut långmjölk i Sverige) var yoghurt en delikatess jag verkligen uppskattade. Det var likadant med fetaosten. När yoghurten började säljas i Sverige smakade den inte likadant. Förmodligen var den jag lärt mig uppskatta utomlands gjord på får/getmjölk och den hemma på komjölk. När jag senare på 90-talet kom tillbaka (till Grekland) var inte yoghurten som jag mindes den. Hur jag än letat bland fetthalter och utan tillsatta smaker har jag inte funnit den smak jag sökt.

Eftersom jag nu äntligen känner igen ”min” yoghurtsmak börjar jag fundera över om Grekiska mejerier precis som svenska anpassat sig (”moderniserat” produktionen ?) eftersom yoghurten nu säljs (precis som hemma) med olika smaksättning (bär och socker) och olika fetthalt (light). Den klassiska lokalt producerade (på get/fårmjölk) är numer en raritet.

Jag blev plötsligt nyfiken på vilken sorts yoghurt de gamlingar som alltid används i reklamen blivit just gamla och friska av. Förmodligen inte den gjord på modern komjölk (full med antibiotika och både homogeniserad och pastöriserad).

Jag gissar mjölken är från fritt strövande får och getter och det är i så fall stor skillnad, men det säger inte reklamen.

Vad spännande det vore att veta mer om de olika kaseinsorterna i mjölk. Den röda tråden jag själv vet, är att jag enligt testerna verkar tåla mjölk med kasein2 bättre (jag tål get/får/kamel/häst), men om det är det som är skillnaden vet jag inte. Det är bara gissningar. Förmodligen är jag testad på vanlig kasein1-komjölk och den reagerar jag på.

Om jag tänker rätt skulle jag tåla komjölk från vissa fjällkor (alla fjällkor ger inte kasein2) och ett par andra koraser och det vore spännande att få det bekräftat eftersom jag sommartid fick fjällkomjölk direkt från lagården som barn.

Det finns numer små lokala mejerier (Skärvången och Löt tex) som tagit fasta på att producera mejeriprodukter på enbart kasein2-mjölk. Jag äter det när jag får chansen och utgår ifrån att jag tål det bättre även om det i vissa fall är komjölk.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka