Matäventyr

Alltså måste bara visa några härliga bilder från igår kväll innan jag berättar hur det gick med fåryoghurten. Tänk svensk högsommar. En tunn kofta på kvällen.

Jag är för hälsans skull alltid noga med vad jag äter. Det är inte värt att kompromissa för mycket ens under en semestervecka. Jag har gjort det så många gånger och ofta fått ångra det. Därför går mycket av vår tid åt till att leta bra matställen. Den här gången har vi god hjälp av Maria som driver hotellet vi bor på. Hon har förstått principen och hjälper oss hitta genuina matställen med ordentligt lagad mat. Så långt ifrån Fast food man kan komma.

Nu är det fokus på att hitta mat utan

 • Mjöl i någon form
 • Potatis
 • Ris
 • Majs
 • Socker/tillsatt sött/sötningsmedel
 • Onödiga tillsatser (E-nummer)
 • Light-produkter

Alltså det vi normalt undviker som äter lågkolhydratreducerad kost av någon anledning (min huvudorsak är diabetes)

Sen tillkommer en ny lista sen min provtagning i höstas (IgG-intolerans)

 • Allt med gluten plus havre
 • Komjölk (jag tål får-, get-, kamel- och hästmjölk ??). Jag äter smör just nu för att få i mig tillräckligt med fett.
 • Ägg (både gulan och vitan)
 • Paprika
 • Sesamfrön
 • Jordnötter

Det är en utmaning att fixa mat på restaurang och tänka på allt, men det går. Svårast är frukost men nu sen vi hittat både get- och fåryoghurt är det lättare. Några missar har vi gjort och då är det skönt att veta att IgG-intolerans inte är lika allvarligt som IgE. Jag märker inget akut mer än lite mer IBS-symtom och mer inflammation i mag-tarmsystemet på sikt

JA även fåryoghurt är gott och smakar inte kofta.

Varm fetaost med smörstekta champinjoner

Slow cooked Lamb var underbart gott

Varma grönsaker med fetaost går att beställa nästan överallt

Vanlig grekisk sallad fungerar om man inte räknar mängden kolhydrater för noga

Att få till en frukost är största utmatningen för restaurangerna.

Gammal klassisk ”Stifado på kalv” är jättegott.

Kycklingfilén ser torr ut på bild men var fantastiskt god och inte det minsta torr. Taverna Portes i Neo Chora.

Ytterligare ett frukostförsök på café.

Största utmaningen är att få till fettmängden. Utan fett fungerar ingenting, allra minst tidningsutgivningen. Den krånglar alltför lätt under resor. Vi löser det med eget smör.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

11 svar på ”Matäventyr

 1. Alla Ica kan ta hem getmjölk från Dalspira om man ber om det. Men man får ta ett helt flak på 6 liter. I alla fall på min Ica. Går fint att frysa in, jag har frusit in i 5 dl burkar och sen tinat i kylskåp ett dygn innan kefirtillverkning 🙂 Blir god, om än inte så krämig som med komjölk/grädde.

 2. Jag använder fårmjölk ibland till kefiren hemma; det är definitivt den godaste, mild och krämig. Men inte fet alls 🙁
  På resa bekymrar jag mig inte till 100% om maten; det får bli det jag känner för. Och strikt när jag kommer hem igen. Vikten brukar inte påverkas av någon märklig anledning.

   • Getmjölk har jag hittat på ICA Maxi i Barkarby. Borde finnas på andra ICA Maxi.. Getyoghurt har jag provat på och den var okej. Hittade getmjölk också häromdagen men den hade så kort utgångsdatum så jag tog den aldrig.

   • Margareta! Jag kan fråga min måg om han har fårmjölk på bondgården!

    • Tack Ingrid. Det går att få tag i hemma också, problemet är att få till det vardagliga. Jag vill ha några deciliter färsk varannan dag för att göra kefir själv från de Tibetanska kefirgryn jag har. Den kefiren innehåller mycket goda bakterier. Eftersom jag nu vet att jag inte tål komjölk så bra och vill jag testa på får- eller getmjölk. Skriv kefir i sökrutan uppe till höger så hittar du fler blogginlägg om det.

Kommentarer inaktiverade.