Minska i vikt trots lymfproblem

Nu har 2018-2 av LCHF-magasinet precis kommit ut. I den finns en artikel om mitt och Martina Johanssons besök hos lymfmassören Bebe Gransten. Till och med en bild på mig där jag ligger på massagebänken.

Kan man minska i vikt trots lymfproblem? Ja det är en fråga jag utreder just nu. Mitt preliminära svar är ja. Jag närmar mig -13 kg sen mitten av oktober 2017 och det har gått betydligt lättare än jag varit van vid sen tidigare viktminskningsförsök.

 • Jag väger och mäter ingen mat, men håller ordentlig koll på vad jag äter. Hur jag äter kräver ett eget inlägg.
 • Jag äter mig ordentligt mätt utan fasta varje dag, fasta verkar försvåra för mig.
 • Jag har inte tränat under den här tiden. Jag rör mig som vanligt men inte mer.
 • Jag gör lite lymfmassage varje dag enligt de instruktioner jag fått av Bebe Gransten och går ibland till lymfsalongen.

Bakgrund till min för stunden pågående framgångshistoria
I augusti 2017 sökte jag upp dr Peter Martin på FunMed i Göteborg och frågade varför jag har ständiga inflammationsmarkörer trots att jag sen länge kämpar med att äta antiinflammatorisk kost dvs ketogent.
(Du kan läsa om min sänka i Del 7 Hög sänka)
Peter Martins funktionsmedicinska klinik kan du läsa om i LCHF-magasinet 2017-4.

I september 2017 träffade jag Sue Mellgrim på Lymfterapi Norrort och fick veta att jag har lipödem, en relativt okänd kronisk sjukdom i fettvävnaden. Det var befriande att få ett besked men inte så kul att höra hur hopplöst svårt det är att rå på.

I oktober 2017 fick jag efter provtagning via FunMed veta att jag har SIBO dvs inflammerad tunntarm och att jag är intolerant mot mat jag ätit under hela mitt liv, både med och utan LCHF. Rimlig förklaring till min höga sänka. Jag slutade äta det som inflammerar mig och åt istället kosttillskott mot inflammation och började direkt gå ner i vikt.

Jag följer riktlinjerna i ”Ketogen kost för lipödemiker” dvs jag håller nere  proteinmängd och kolhydrater men äter rikligt med grönsaker och fyller på med fett tills jag är nöjd. Jag avstår även så gott jag kan den mat jag är intolerant emot. Tack vare ketosen klarar jag mig bra utan mellanmål och håller mig pigg och alert hela tiden.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Minska i vikt trots lymfproblem

 1. Heja, heja!

  Nyfiken på Bebes variant av övningen änglavingar som det står om i artikeln.
  Kan du beskriva den igen? Varför spänna musklerna?

  • När jag började misstänka att det var Lipödem och kanske Lymfödem också (mr utredning följer), så kröp jag till korset och gick med i Fbook..under en signatur ? och det är helt otroligt hur olika tonen, approachen och reaktionerna är, både i fråga om diagnos, behandling, reaktioner hos individen, reaktioner hos läkare, familj. Vilket belyser avsaknaden av forskning, vetenskap, förståelse runt det hela, och är oftast djupt tragisk ur alla aspekter. Kan bara säga att jag är glad att få ta del av din resa. I mångt och mycket har vi likheter, jag blev utbränd 2007,och kämpade med näbbar och klor att undvika en depressionsdiagnos, de förklarade att var man utbränd så var man per automatik deprimerad, och skulle medicineras. Jag minns fortfarande att jag tickade i en box i ett frågrformulär som i princip gick ut på att man kände sig nedstämd ibland, det var ju en klar indikation att jag var deprimerad sade läkaren. Grr. Inte sjunger jag och dansar när man e utmattad och slut. Hursomhaver, kom ur den skuggan.

Kommentarer är stängda.