Om mig – 2014

Jag heter Margareta Lundström 58 år, gift trebarnsmor med tre barnbarn. Vi bor i villa på landet i Stockholmsområdet sen dec 2006 efter 16 år i två olika radhus.

Hela livet har jag kämpat mot övervikt och prövat det mesta utom de värsta tokigheterna… typ banan-ananasdiet osv. Innan graviditeternas hormonomställningar fungerade Viktväktarna hyfsat. Sen har det gått åt fel håll, dvs uppåt oavsett metod. Våren 2005 insåg jag äntligen att jag helt enkelt inte tål kolhydrater. Jag hade tidigare lärt mig att man kan dö utan kolhydrater.

Idag vet jag bättre. Man lever utmärkt, i många fall bättre mer eller mindre utan kolhydrater från potatis, ris och spannmål. Jag har vunnit så mycket annat (läs gärna blogginlägget om mina hälsovinster) att det periodvis känts sekundärt med viktminskningen efter alla år av kamp. Jag kämpar mot övervikt fortfarande och vill självklart bli av med den extra lasten. Under 2013 började jag minska i vikt och vid årsskiftet 2013/2014 hade det hunnit bli 12 kg. Det känns stort med tanke på hur det varit.

Efter 7 år med LCHF-kost var det dags att skriva från egen scen.

Jag äter sen 2005 det som numer kallas strikt LCHF. När jag började fanns inget namn. Vi kallade det kolhydratreducerad kost och på ett sätt var det mycket enklare för till en början blev det inte så många diskussioner om vad som var rätt och fel. Min inspiration kom från dr Robert Atkins, Sten Sture Skaldeman och Maria Tauson. Sten Sture, Maria och några andra fanns på en mailinglista dit jag blev inbjuden. Där fick jag ställa mina nybörjarfrågor och fick redan då väldigt kloka svar.

Idag heter kosten LCHF och har blivit ett begrepp som är vida känt i Sverige, men också över Norden och i USA.

Med tiden har jag blivit något av en frontfigur inom LCHF genom att jag redan 2006 startade Kolhydrater i Fokus som idag har nästan 20 000 medlemmar. Kif som vi säger i dagligt tal, har gett mig många kontakter inom LCHF-nätverket och jag har både besökt och arrangerat många föreläsningstillfällen.

Jag har varit med och startat och driver fortfarande LCHF-magasinet som sen starten 2010 utkommit med 17 fullmatade nummer. Min huvuduppgift handlar om ekonomi och prenumerationer, men jag förekommer även i tidningen.

Jag har tillsammans med Karin Eldh arrangerat och genomfört 7 Åbo-kryssningar med föreläsningar, nu senast i april 2014 hade vi 550 deltagare.

Jag har tillsammans med LCHF-magasinets chefredaktör Sten Sture Skaldeman och redaktör/ansvarig utgivare Bo Zackrisson sen 2010 årligen arrangerat campinghelger med föreläsningar på temat LCHF. Sen 2011 är campinghelgen förlagd till Säffle och sen 2013 finns det en lokal kommittée som håller i arrangemanget. Du kan läsa mer på deras hemsida LCHF-events.

2012 ville jag göra något helt på egen hand och startade därför i juli den här bloggen. Du som är intresserad av lite av varje är välkommen hit. Känner jag mig själv rätt blir det ganska spontant – men tonvikten kommer förhoppningsvis att bli LCHF-kost och hur mitt dagliga liv ser ut.

Helst vill jag göra allt kronologiskt, mitt huvud är konstruerat som ett Excelark, men jag har insett att det är omöjligt, då kommer jag aldrig i gång.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka