Matsmältningsstöd

Efter min hårmineralanalys har jag förstått att jag har vissa mineralbrister, trots att jag periodvis äter en del av de mineralerna som tillskott och framförallt tänker på att få i mig mat som ska vara rik på de mineralerna.  Det är främst zink jag tänker på, men även kalium och lite annat. Därför har jag börjat angripa problemet från ett annat håll.

Jag har under många år haft problem med sura uppstötningar beroende av att jag har ett bråck på övre magmunnen som gör att jag har öppet rakt ner. Jag tror att det började i samband med mina två första graviditeter när jag bar på stora barn i min förhållandevis korta kropp. Stora barn som mot slutet tryckte väldigt uppåt, så det kändes som att allt skulle komma upp. Den halsbrännan var vedervärdig. Under grav har jag aldrig tagit läkemedel mer än Gaviscon (lägger sig som ett skumlock överst i magen)  men efter har jag fått allt möjligt. Det som var värst var Omeprazol, den medicinen gjorde mig så illamående att jag inte klarade att arbeta medan jag tog den. Under den här tiden pratade jag mycket med prof em Karl E Arfors och han lärde mig att dricka citronvatten varje morgon vid besvär och det är bästa rådet hittills. Ingen halsbränna – voilá.

Mitt problem kan vara det motsatta mot vad jag alltid trott, dvs jag har för lite magsyra. Eftersom det inte finns något ordentligt lock ner känner jag ju av syran och tror att det är problemet och vill dämpa så gott jag kan. Mycket av min tidigare mjölk/fil/yoghurtkonsumtion har handlat om att dämpa halsbränna. För lite magsyra innebär att maten inte smälts ordentligt i magsäcken innan den tar sig vidare till tarmarna och då tar man heller inte optimalt upp de näringsämnen man behöver. Sen ett par månader tillbaka tar jag därför ett tillskott i form av saltsyra som matsmältningsstöd. Jag kan inte påstå att jag märker någon skillnad men jag förmodar att man ska se det långsiktigt och att det blir nästa provtagning som får avgöra om det gjort nytta.

Jag tar saltsyra som kapsel före alla större måltider jag äter hemma.

När man gör en hårmineralanalys och får en bedömning efteråt är det många som beskriver hur de uppmuntrats att köpa tillskott och preparat för tusentals kronor. Så har det inte varit för mig. Jag fick en massa papper som beskrev sambanden mellan olika mineraler och vad man kan göra för att balansera men inget som helst köptvång. Den här burken hade jag köpt innan, eftersom jag och min hälskostsexpedit anat att det var vad jag behövde, vilket också bekräftades.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Matsmältningsstöd

  1. Har man det problemet (vilket jag också har) så är det ju i stort sett omöjligt att gå ner i vikt.Senaste kontroll på VC visade det sig att mitt Albuminprov var för lågt.Har ätit LCHF i snart 7år.Har sedan8 år tillbaka en övervikt på ca 20 kg Spelar ingen roll hur strikt jag äter Provade också 5:2 dieten förra sommaren.Går inte ner ett gram snarare tvärtom Jag är överviktig men ändå undernärd,jag som äter och bokfört för att få i mig alla vitaminer o mineraler….<Maten passerar tarmen i stort sett osmält och då kan inte tarmen ta upp någon näring…förstår nu i efterhand varför jag får så stora 'lämna skatt på maten' Vid nästa besök på VC som är om några veckor,ska jag ta upp det med min läkare, som bara viftade bort det…..

  2. Just det här med för lite magsyra och inte ta upp allt ur maten kan jag skriva under på som magsäcksopererad. Samma fenomen blir det för oss opade och det är också därför det är så viktigt för oss att vi äter bla B12, Zink, D, Magnesium, järn bla plus fokus på proteiner, allt annat ska vi se som tillbehör ? . Berätta gärna om du märker någon skillnad längre fram, tänker att isf alla piller kanske jag skulle äta saltsyra och kunna minska på piller doserna då det blir dyrt m alla piller. Alltid kul att läsa dina inlägg och funderingar. Kram

Kommentarer inaktiverade.