Rullande matsedel

Vi kokar kött med ben och tar vara på buljongen

Även om vi äter ganska enkelt, dvs vi har få ingredienser till varje måltid så försöker jag rulla basmaten så gott inspirationen räcker.

Något av följande finns alltid med:

  • Kött
  • Fisk
  • Fågel
  • Ägg

Som tillbehör blir det helst något av

  • Blomkål
  • Vitkål
  • Broccoli
  • Champinjioner
  • Sparris
  • Brysselkål
  • Spenat
  • Grönkål

Som smaksättning förutom rena kryddor

  • Lök
  • Purjolök
  • Vitlök
  • Gräslök
  • Citron
  • Äppelcidervinäger
  • Kokosgrädde
  • ? Har nog glömt en del

Fett tillsätts alltid så förutom det som följer med ”köttet”

  • Smör
  • Kokosolja
  • Avokado
  • Oliver
  • Olivolja

Jag varierar kött, fisk och fågel så gott jag kan. Väljer oftast de fetaste bitarna, för att de fungerar bättre än att tillsätta oändligt med fett.

Jag tänker att ju mer varierat ju större variation på näring. Om jag har sämre upptag av något, så kanske det blir lättare om källan varierar. Vi äter mer och mer färsk lokalproducerad mat som inte varit fryst och vi använder sällan mikron. Allt tillagas med ugn och spis. Jag vet inte om det spelar någon roll, men det känns bra att försöka låta bli den moderna frys- och mikrohanteringen av mat. Visst har vi mat i frysen, men grundtanken är att vi inte ska ha det. Jag vet inte exakt vad som händer, men förändringar blir det ju eftersom man kan frysa bort oönskade kryp. Tänk om man då också fryser bort önskade? En tanke bara och rätt enkelt att tänka på.

Jag vet att jag förutom förhöjt kopparvärde har låga värden av en del mineraler, men inte varför. Det kan ju vara både näringsfattig mat och dåligt upptag eller en kombination. Jag gör numer vad jag kan för att åtgärda det.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Rullande matsedel

  1. 50/50 rapsolja och smält smör blir litet mer åt Hollandaise/Bea hållet. Inte direkt ister, men gott som omväxling…

  2. Hei Margareta – takk for fin blogg med interessante innlegg! Du skriver at du har brist på en del mineraler og overskudd på kopper. Bristen kan bero på for lite magesyre, men dette vet du formodlingen allerede?
    Dette finnes det ganske enkle grep for å endre, deriblant sitron eller eplecidervann før måltid for å booste egen produksjon. Eller satsyretabletter for å komplementere.

    Kopperoverskudd mener jeg er koblet til østrogendominans. Dette kan man sjekke ved en salivtest.
    Og om jeg ikke tar helt feil, kan denne kobinasjonen av brister på mineralopptak og overskudd av kopper ha en sammenheng som ubalanse i hormonenen mellom bl a østrogenene og progesteron.

    Jeg gleder meg forøvrig etter å høre dine erfaringer med ny fettkilde i majonesen. Selv landet jeg på en nøytral rapsolje som et bedre alternativ enn butikk-majonesen, men helt fornøyd er jeg ikke. Så spennende å høre dine erfaringer!

  3. Squash har jag glömt och ja vi äter vissa salladsgrönsaker också tex riktigt närodlad sallad (vi bor nära Svegro och OrtoNovo), men det blir inte så stora mängder att jag räknar in någon ”näring”.
    Just nu äter vi tex champinjoner från Skåne. Det blr det jag hittar.

Kommentarer är stängda.